20 Януари 2020понеделник10:21 ч.

ВАНЯ АНГЕЛСКА: Всяка награда ни е скъпа и е постигната с много труд

"Децата на Севлиево" обраха отличията на престижен хоров конкурс в Гърция

/ брой: 136

автор:Надежда Ушева

visibility 1349

ВАНЯ АНГЕЛСКА ръководи вокална група "Децата на Севлиево" от нейното създаване през 1996 г. Тя е основана към фондация "Изкуство и култура - Севлиево". В нея участват деца от 5-6-годишна възраст до 18-19-годишни тийнейджъри. Има подготвителни групи и концертна формация. В началото децата изпълняват детски песни, а после се запознават с песни от българския фолклор, с хорови произведения от български и чужди композитори. В репертоара на групата са включени възрожденски песни, църковно-славянски песнопения, български и чужди поп песни. През 2016 г. Европейската фолклорна организация присъди на формацията Специалната европейска награда "Най-добра детска вокална група в Европа за последните 20 години".

 

- Г-жо, Ангелска, спечелихте Специалната награда на Европейския хоров конкурс, който се състоя в Гърция. Разкажете за събитието. С какво се представихте?

- От 29 юни до 3 юли в град Карпениси, Гърция, се проведе Европейският хоров конкурс "Антонио Вивалди". Това бе 17-ото му издание. В конкурса участваха над 500 певци от различни държави от Европа и Африка. 22 детски, младежки, момичешки, женски и смесени хорове мериха сили и умения в изключително силна и оспорвана конкуренция. На концертната сцена в Конгресния център в Карпениси своето изкуство представиха много елитни хорове, сред които са младежкият Ра'анан, Израел; младежкият на Кейптаун, Южна Африка, който миналия месец имаше самостоятелен концерт в Карнеги хол в Ню Йорк; представителният детски хор на град Плоцк, Полша, с диригент проф. Брамска; хорът на девойките на Естонското национално радио, който има издадени 27 компактдиска; академичният студентски хор на Департамента за музика в Солун; младежкият хор на област Левадия, Гърция; детският хор на националното радио в Рига, Латвия; смесеният хор "Атина" към консерваторията в Атина. Международното хорово събитие беше открито със специално написано музикално произведение "Завръщането на статуите от Партенона". Хоровата творба е по антични текстове от Древногръцката митология и е дело на композитора Г. Маронитис. Съставена е от 12 оди, възхваляващи древногръцките богове, беше изпълнена от всички участващи хорове. На конкурса представихме образци от българския песенен фолклор, църковно-славянски песнопения и хорови творби от съвременни композитори.

- Как дойде поканата за участие в конкурса? С кои други ваши изяви се гордеете?

- Изборът на вокална група "Децата на Севлиево" да участва в този силен европейски хоров конкурс беше провокация към художествените възможности на състава, изграждането на умения за многоглас и емоционално представяне на  българския песенен фолклор, образци от нашите хорови композитори-класици, творби от съвременни хорови композитори, както и църковно-славянски песнопения. "Децата на Севлиево" се представи по възможно най-великолепния начин!

Групата всяка година представя своето изкуство на различни международни детски, младежки и фолклорни форуми. От създаването си през 1996 г. до днес "Децата на Севлиево" участва в много международни фестивали и конкурси в Испания, Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Турция, Русия, Сърбия, Чехия, Беларус, Словакия и др. От тях певците са завоювали редица първи места, златни медали, купи и специални отличия.

- С какво тази награда ви е ценна в сравнение с други успехи? Какви са впечатленията ви от форума?

- За 23 години от създаването й досега през вокалната формация са минали много певци. Те започват музикалното си развитие още на 5-6-годишна възраст и излизат от "Децата на Севлиево", когато завършат средното си образование на 18 години. Заедно преодоляваме предизвикателствата от първите изяви пред публика, през емоциите при завоюването на призови места от национални и международни конкурси. Всяка награда ни е скъпа и е постигната с много труд, извървяване на нелекия път на изграждане на вокални и лични качества. Уменията, свързани с добиване на вокална култура, коректна интерпретация и артистичност неизменно водят до развитие и усъвършенстване на личностни качества като отговорност, екипност, дисциплина, диалогичност, усещане за общност. Отличията ще останат като още един щрих в богатата творческа биография на "Децата на Севлиево". За наша голяма радост вокалната група бе удостоена в категория "Детски и младежки хорове" с трето място и бронзов медал. В категория "Фолклор" севлиевските славеи завоюваха второ място и сребърен медал. А със Специалната награда на международното жури "Incredible a cappella performance" отново бяха удостоени талантливите момичета и момчета от "Децата на Севлиево". При финалното награждаване на отличените хорове председателят на журито проф. Ксенакис се обърна към участниците във ВГ "Децата на Севлиево" с думите:

"В цялата ми професионална кариера рядко съм чувал толкова чисти гласове, такава великолепна хармония и толкова емоционално интерпретиране. Вие, г-жо Ангелска, сте създали уникален музикален инструмент от детски и младежки гласове. Журито единодушно присъжда Специалната награда на конкурса "Incredible a cappella performance" на вашите талантливи певци! Поздравления за високопрофесионалната ви работа!" В последния ден от международното хорово събитие се състоя църковният концерт в гръцката ортодоксална църква "Рождество Богородично", където с църковно-славянски песнопения участваха и "Децата на Севлиево". След концерта в знак на благодарност митрополитът на област Македония подари на севлиевските певци осветена икона на "Св. Ана" да закриля и подкрепя всички начинания на вокалната група и техния ръководител. 

- Има ли нови деца, които желаят да станат част от формацията, или, напротив - техният брой намалява от година на година?

- Всяка година към вокалната формация има интерес както от най-малките деца, така и от тийнейджъри. Радваме се и на подкрепа от техните родители, приятели и съученици и сме много благодарни за това топло отношение и доверие.

- Какво ви предстои до края на годината? 

- Участниците във ВГ "Децата на Севлиево" излизат в заслужена ваканция, но само след два месеца отново ще бъдем заедно на репетициите за новия творчески сезон. Очакват ни нови срещи с публиката, участие във фолклорния конкурс "Златен славей", фестивала "Семе българско" и др.

БСП внася днес четвъртия си вот на недоверие

автор:Дума

visibility 50

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 175

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 371

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 197

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 235

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ