29 Септември 2022четвъртък04:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Външни хора управлявали ББР

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 24

Отстраненото ръководство на Българската банка за развитие е поемало рискове, които нормална банка не би поела. Единственото възможно обяснение за тези рискове е съществуването на зависимости между действалия тогава надзорен съвет и хора извън банката, които са разпореждали какво да се случва. В момента подготвяме портфолио от тези странни решения за отпускане на заеми и ако се съберат достатъчно данни, ще ги дадем на прокуратурата. Изглежда, че данни за несвойствени дейности има. Това коментира пред "Свободна Европа" икономическият министър Кирил Петков. Той отказа да посочва конкретни компании, но уточни, че два от заемите по над 100 млн. лв. изглеждат твърде рискови. Тези кредити се обслужват, но лихвата по тях е много малка, а плащането на главницата - много отдалечено във времето. Въпросът, който трябва да преценим, е дали рискът от това голямо плащане в края на периода е огромен или просто голям, коментира Петков. Той допусна, че може да се наложи ББР да признае очаквана бъдеща загуба по кредита и да осчетоводи провизии, като това може да доведе до загуби от десетки милиони левове за данъкоплатците. 

За да минимализира риска, ръководството на банката ще води разговори с компаниите, разглеждат се внимателно бизнесплановете по тези кредити, но банката е действала доста оптимистично при одобрението им, коментира Петков. Според него може да се договорят допълнителни обезпечения, но може да се стигне и до провизии. Вече стана ясно, че с подобна структура на кредита е отпуснат заем от 150 млн. лв. на свързваната с Румен Гайтански-Вълка компания "Роудей Констракшън". При този кредит вноската по главницата за 2020 г. е минимална - 170 000 лв., а голяма част от плащанията са предвидени към датата на падежа 2029 г.

Има шанс договорът за изграждане на огромен нов правителствен център от 90 000 кв. метра на територията на "София тех парк" да бъде прекратен с минимални щети, като евентуално се покрият само платените по него суми за проектиране, каза Петков. 

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 318

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 281

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 342

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 300

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 217

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ