30 Юли 2021петък23:35 ч.

Външни хора управлявали ББР

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 354

Отстраненото ръководство на Българската банка за развитие е поемало рискове, които нормална банка не би поела. Единственото възможно обяснение за тези рискове е съществуването на зависимости между действалия тогава надзорен съвет и хора извън банката, които са разпореждали какво да се случва. В момента подготвяме портфолио от тези странни решения за отпускане на заеми и ако се съберат достатъчно данни, ще ги дадем на прокуратурата. Изглежда, че данни за несвойствени дейности има. Това коментира пред "Свободна Европа" икономическият министър Кирил Петков. Той отказа да посочва конкретни компании, но уточни, че два от заемите по над 100 млн. лв. изглеждат твърде рискови. Тези кредити се обслужват, но лихвата по тях е много малка, а плащането на главницата - много отдалечено във времето. Въпросът, който трябва да преценим, е дали рискът от това голямо плащане в края на периода е огромен или просто голям, коментира Петков. Той допусна, че може да се наложи ББР да признае очаквана бъдеща загуба по кредита и да осчетоводи провизии, като това може да доведе до загуби от десетки милиони левове за данъкоплатците. 

За да минимализира риска, ръководството на банката ще води разговори с компаниите, разглеждат се внимателно бизнесплановете по тези кредити, но банката е действала доста оптимистично при одобрението им, коментира Петков. Според него може да се договорят допълнителни обезпечения, но може да се стигне и до провизии. Вече стана ясно, че с подобна структура на кредита е отпуснат заем от 150 млн. лв. на свързваната с Румен Гайтански-Вълка компания "Роудей Констракшън". При този кредит вноската по главницата за 2020 г. е минимална - 170 000 лв., а голяма част от плащанията са предвидени към датата на падежа 2029 г.

Има шанс договорът за изграждане на огромен нов правителствен център от 90 000 кв. метра на територията на "София тех парк" да бъде прекратен с минимални щети, като евентуално се покрият само платените по него суми за проектиране, каза Петков. 

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ