12 Юли 2020неделя15:54 ч.

Вълнуващо и съкровено за Банско

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 1518

Христо Черняев

Мария Радонова е известен автор на творби с мемоарна и краеведска тематика. Силно впечатление направиха книгите й за Никола Вапцаров, където тя показва ярка гражданска позиция и верен усет към значимото и непреходното. Под нейното даровито писателско перо творбите й са интересни и вълнуващи. В тях привлича творческото й въображение, но винаги съобразено с истината и с житейските факти.
Новата книга на Мария Радонова "Подножието на Перун" е посветена на родното й гнездо - Банско. Това е, бих казал, една изповедна дъщерна летопис, която обхваща голям период от време. В нея възрожденският пирински град оживява от древността та досега. В "Подножието на Перун" Мария Радонова се изявява като истински народопсихолог. На места книгата звучи като народоведческо изследване, което увлича благодарение на художественото умение на авторката.
В съкровените страници на "Подножието на Перун" със свята светлина светят имената и образите на легендарни и видни възрожденци, апостоли, комити, революционери, поети и художници, родени или преплели гордата си съдба с героично Банско - като Отец Паисий, Неофит Рилски, Тома Вишанов-Молера, уста Велян Огнев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Йонко Вапцаров, Димо Хаджидимов, Христо Чернопеев, Кръстьо Асенов, Никола Вапцаров, Радон Тодев, Иван Н. Колчагов, Александър Буйнов, Крум Радонов, Никола Голев, Александър Пицин... Повествованието на Мария Радонова увлича със свежия си художествено-емоционален слог. Авторката увлекателно ни пренася в царството на Пирин планина, на пиринските върхове, лесове и езера, разказва за старото и новото Банско, за неговите уникални църкви, умело изобразява епизоди и герои от Кресненско-Разложкото, Илинденско-Преображенското и Септемврийското въстание...
Разбира се, нищо не може да заличи и подмени възродителната стара и по-нова история на будния пирински град, която е жива в човешкия спомен и която също оживява в чудесната книга "Подножието на Перун", сътворена от даровитата ръка на авторката.
Книгата на Мария Радонова е художествен паметник на гордата участ на възрожденския град. Изписано е върху челата на коренните му жители, че Банско е вечно възраждаща се уникална и жилава самобитност, която идва от древността и възкръсва в бъдното.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 766

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 683

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1408

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ