09 Април 2020четвъртък17:55 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Вълнуващо и съкровено за Банско

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 1448

Христо Черняев

Мария Радонова е известен автор на творби с мемоарна и краеведска тематика. Силно впечатление направиха книгите й за Никола Вапцаров, където тя показва ярка гражданска позиция и верен усет към значимото и непреходното. Под нейното даровито писателско перо творбите й са интересни и вълнуващи. В тях привлича творческото й въображение, но винаги съобразено с истината и с житейските факти.
Новата книга на Мария Радонова "Подножието на Перун" е посветена на родното й гнездо - Банско. Това е, бих казал, една изповедна дъщерна летопис, която обхваща голям период от време. В нея възрожденският пирински град оживява от древността та досега. В "Подножието на Перун" Мария Радонова се изявява като истински народопсихолог. На места книгата звучи като народоведческо изследване, което увлича благодарение на художественото умение на авторката.
В съкровените страници на "Подножието на Перун" със свята светлина светят имената и образите на легендарни и видни възрожденци, апостоли, комити, революционери, поети и художници, родени или преплели гордата си съдба с героично Банско - като Отец Паисий, Неофит Рилски, Тома Вишанов-Молера, уста Велян Огнев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Йонко Вапцаров, Димо Хаджидимов, Христо Чернопеев, Кръстьо Асенов, Никола Вапцаров, Радон Тодев, Иван Н. Колчагов, Александър Буйнов, Крум Радонов, Никола Голев, Александър Пицин... Повествованието на Мария Радонова увлича със свежия си художествено-емоционален слог. Авторката увлекателно ни пренася в царството на Пирин планина, на пиринските върхове, лесове и езера, разказва за старото и новото Банско, за неговите уникални църкви, умело изобразява епизоди и герои от Кресненско-Разложкото, Илинденско-Преображенското и Септемврийското въстание...
Разбира се, нищо не може да заличи и подмени възродителната стара и по-нова история на будния пирински град, която е жива в човешкия спомен и която също оживява в чудесната книга "Подножието на Перун", сътворена от даровитата ръка на авторката.
Книгата на Мария Радонова е художествен паметник на гордата участ на възрожденския град. Изписано е върху челата на коренните му жители, че Банско е вечно възраждаща се уникална и жилава самобитност, която идва от древността и възкръсва в бъдното.
 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ