29 Май 2020петък10:12 ч.

Интервю

Валери Жаблянов: Необходима е социална справедливост

Качеството на живота трябва да е добро за мнозинството, а не за малцинството, категоричен е кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 93

автор:Павлета Давидова

visibility 1630

Валери Жаблянов е доктор по политология. Народен представител в 42, 43 и 44 НС. Зам.-председател на НС в периода 2016-2018 г. Член на ИБ на БСП от 2016 г. Член на Националния съвет на БСП от 2012 г. Владее английски и руски език.

"Отсъствието на справедливост в България се е превърнало в един от най-деструктивните фактори у нас"

"За 12 години десницата не успя да заличи тежките рани на прехода в България"

- Г-н Жаблянов, обикновено евроизборите са подценявани от избирателите. Ще успее ли вотът на 26 май да активира гласоподавателите?

- Моите лични впечатления от кампанията до момента са, че сякаш все още има апатия. Виждам и неверие в голяма част от нашето общество, че с изборите може да се промени днешния ден на българина. Все пак съм уверен, че в дните до края на кампанията ще положим всички усилия социалистите и левите хора в България да подкрепят листата на БСП. Само тя е пътят за промяна, за цялостен, европейски и по-добър живот за България.

- Защо е необходима тази промяна?

- Промяната е необходима не заради самата промяна. Вече 12 години сме част от ЕС и стигнахме само до забавяне и изоставане в развитието ни напред. Изключително важно е това да бъде преодоляно по някакъв начин. Има множество случаи и примери за неефективно използване на европейските средства, а има политическа подкрепа от страна на Европейската комисия за делата на десницата в България, което не съответства на интереса на мнозинството български граждани. 

Листата на БСП дава широки възможности за привличане на необходимата подкрепа от избирателите, защото е разнообразна и силна. В нея българските граждани могат да видят средство за промяна.

- БСП тръгна към Европейския парламент под мотото "Справедливост сега", докато основният ви опонент ГЕРБ заложи на "Европа ни чува". Какво чува Европа и добре ли говори това за страната?

- Само едно мото за изборите не може да изрази в най-пълна степен настроението на партията, на избирателите, даже не може да обхване и кампанията изцяло. Разбира се, мотото все пак дава обща информация за това какво иска една или друга партия. БСП избра "Справедливост сега", защото от години поставяме въпроса, че отсъствието на справедливост в България се е превърнало в един от най-деструктивните фактори в нашето общество и в цялостния ни обществен и политически живот.

Смятам, че към "Справедливост сега" трябва да бъде добавено още нещо - да се конкретизира необходимостта от социална справедливост. Защото в едно класово разделено общество това, което е справедливо за едни, не е справедливо за други. БСП акцентира върху социалната справедливост, върху необходимостта да бъдат преодолени и да се създават предпоставки за преодоляване на тежките социални различия, които до голяма степен бяха породени от прехода у нас. Те така и не бяха заличени от членството ни в Европейския съюз.

- Това ли трябва да е основният приоритет на бъдещите български евродепутати - заличаването на социалната несправедливост?

- Да. Левицата работи за това. Левицата работи за справедливо разпределение на изработеното в обществото, за справедливо разпределение на резултатите от труда на гражданите. Десницата и нейните представители твърдят само, че им трябвала икономика. На кого му трябва икономика, която работи заради самата икономика или за двама-трима собственици? От такава икономика няма смисъл. Икономиката трябва да може да произвежда и да създава за мнозинството добър, осигурен живот, качеството на живота трябва да е добро за мнозинството, а не за малцинството. Ако икономиката не може да направи това, то тя се превръща в една безсмислена калкулация от числа, която служи само на финансистите - да регламентират собствената си потребност и оставането на десницата на власт.

- Какви са механизмите да се намери цялостно решение, да се осигури подобна икономика, да се преодолеят социалните неравенства и демографския срив? 

- Механизмите са сложни и няма как това да стане от днес за утре. Европа се измести надясно, а България - още по-надясно. Ниските данъчни нива, огромният процент на приватизирани дейности, публични услуги, които преди бяха на общините и на държавата, сега са отдадени на концесия, приватизирани и всичко това води не просто до изкривяване на полезното съотношение в БВП, което дават публичният и частният сектор, а води до демотивация на голяма част от гражданите да работят и да търсят собствената си реализация. Това напоследък го наблюдаваме дори и в средите на бизнеса, които изказват загриженост за състоянието и качеството на българския трудов пазар. И това се дължи на неудовлетвореността и на невъзможността българските работници да реализират труда си и да ползват резултатите от него.

- Какви ще са вашите лични приоритети, ако бъдете избран за евродепутат?

- Личният ми приоритет на първо място е социалната идея в Европа да получи реабилитация. Второ, БСП заедно с другите партии - социалистически, социалдемократически, да наложи нов дневен ред на Европа. Да се популяризира, да се промени и да се изгради един положителен образ на България както сред държавите членки, така и в институциите, които управляват ЕС. България е една от най-старите държави в Европа, с древна култура, има възможност какво да даде на ЕС и да го обогати със своето участие. Последното икономическо място, което заемаме, е несправедливо и съм убеден, че чрез целенасочени действия, основно от страна на депутатите от БСП и ПЕС, това положение ще се промени. За 12 години десницата не успя да го промени, не успя да заличи тежките рани на прехода в България, затова днес е необходима социалистическа политика.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ