01 Март 2021понеделник19:46 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Срещи

Валентин Тасков: Можем да живеем и без болести

Човек от всичко друго има как да избяга, но от себе си - не, твърди лечителят

/ брой: 44

автор:Боян Бойчев

visibility 4118

Валентин Тасков е роден на 22 юли 1955 г. Женен, баща на две дъщери. Военен пилот, от 1977 до 1999 година е във ВВС. След това избира за своя мисия да бъде лечител - да подобрява здравето на хората без лекарства. Макар че през 2020-а ще навърши 65 години, изглежда поне с две десетилетия по-млад. Всеки ден бяга по 20-ина километра с 3-килограмови гирички в ръцете. Казва, че се чувства изключително здрав и щастлив, с "всеки изминал ден все по-добре и по-добре" благодарение на природосъобразния начин на живот, който води. Живее в Плевен, но често е в бащиния си дом в Ловнидол край Севлиево, където се срещаме и разговаряме за дълголетието, начина ни на живот и правилното хранене.

"Съвременният човек се самоубива с начина си на живот" 

"Човек е това, което яде"

"Трябва да се яде не с очи, а с ум" 

Снимки авторът 

Интервю на Боян Бойчев

- Валентине, какво е основното, което човек трябва да знае, ако иска да живее дълго и да е здрав? 

- Здравето е комплексно нещо. Искам да уточня, че моята теория не е диета, а начин на живот. Само тогава тя може да има резултат. Всичко е свързано с много вяра, воля, дух и индивидуална дисциплина на ума. Според мен човек спокойно може да живее до 120 години и да се обслужва сам. Съвременният хомосапиенс не умира, той се самоубива с начина си на живот. В геронтологията има няколко основни принципа, които трябва да се спазват. 

На първо място е доброто душевно и емоционално състояние на организма със себеуважението и вътрешния мир, обичта към себе си. Човек от всичко друго може да избяга, но от себе си - не. Затова е важно е да постигнем баланса, хармонията в себе си. Съвременните хора се разболяват най-вече от нервното напрежение и стреса. Трябва да се знае, че клетките на всеки човек подслушват мислите му, а още повече - гласа му. Каквото е нашето мислене и говорене, това е и животът ни. Затова трябва да живеем така, че да изпитваме радост от живота, да радваме душата си.   

На второ място е балансираното природосъобразно хранене със съответните цикли. Храната трябва да е предимно вегетарианска - около 80% да е от растителен произход и само 15-20% да е животинска. Препоръчвам двуразовото хранене - обяд и вечеря с междинно ядене - накиснати ядки и плодове. Стомахът и храносмилателната система приемат най-добре храна от 12 на обяд до 19 ч. След това започва малката вътрешна детоксикация. Ензимите са насочени за очистване на организма. Ако в този период подадем храна, смесваме двата цикъла. Така организмът не може да се доизчисти и постепенно започва да се затлачва. Най-белтъчното хранене трябва да е на обяд, за да има достатъчно време храната да се смели добре. Вечерята да е по-лека и да е по-рано, най-добре до 19 ч. За междинно хранене изберете плодове и накиснати във вода сурови ядки (така се усвояват по-лесно). Плодът трябва да се консумира час преди основното хранене или два часа след него. Изключение е ябълката, която може да се хапва по всяко време. Ако я хапнем веднага след ядене, заради яблъчната киселина тя облекчава храносмилането. 

Поддържам теорията, че човек трябва да употребява тези храни и билки, които са в радиус 100 мили (160 километра) от мястото, където е роден. Ние наследяваме ензимната система на нашите деди. Ако хапваме храни, които са консумирали предците ни, ензимната ни система ги опознава и по-добре ги усвоява. 

Човек е това, което яде. Но човек е и това, което усвоява от храната. Ти може и да ядеш правилна храна, но когато си нарушил киселинно-алкалния баланс в организма, не можеш да я усвоиш. 

Не препоръчвам яденето на месо, защото съдържа много токсини. Ние сме наследници на приматите и сме плодоядни. Но ако все пак консумирате месо, нека да е домашно отгледано. И задължително да е със салата или туршия, а не с въглехидрати. Препоръчвам два пъти седмично океанско-морска риба. Тя е богата на омега киселини 3, 6 и 9, които се борят с лошия холестерол. 

Една от грешките на съвременния човек е, че цял ден нищо не яде, а вечер, като се прибере, преяжда. Всичко е насочено в другата посока: ние да работим, да изкарваме пари, да се реализираме, а какво става с организма ни, не ни интересува. 

- А какво мислиш за гладуването? 

- Отричам пълното гладуване само на дестилирана вода, защото се прекъсва цикълът на стомаха. Хубаво е обаче един ден от седмицата да е разтоварващ, само на чай и около 800 грама плод. В останалите дни много важно е човек да става от масата леко гладен, защото чувството за ситост идва 15 минути, след като си се нахранил. Затова, ако се чувстваш нахранен, значи си преял. Ако се чувстваш преял, значи си се натровил. Количеството храна на един прием не е добре да надвишава две шепи. Трябва да се яде не с очи, а с ум. Ти заповядваш на организма, а не той на теб.  

На трето място по важност е активното движение и работата на открито. Нито едно лекарство няма как да замести активното движение, а то може да замести абсолютно всички медикаменти. Бързият поток не ражда гнилостен процес, само блатото води до гниене. Същото е и при хората. Когато човек спре да се движи, започват проблемите. Движението е здраве. Всеки трябва да има комплекс от упражнения или физическа активност, с които да подготвя тялото си за деня.

- Какъв спорт препоръчваш? 

- Най-хармонични са бавното продължително бягане и плуването. Минималното е човек да отделя всеки ден поне по 20 минути специално за физическа активност. Едно от най-елементарните, но полезни упражнения, е клякането, което трябва да се прави всекидневно. Броят на кляканията е добре да е равен на годините, на които си. По този начин се раздвижват коленни, глезенни, тазобедрени стави. При физическото натоварване трябва да се спазват принципите на постепенност, последователност и системност.

Четвъртото е профилактиката на организма. Тук ще цитирам една мисъл на Конфуций: Умният човек предотвратява болестите, глупавият ги лекува. С различни прийоми, много вяра, дух и индивидуална дисциплина може да се води живот и без болести, но трябва да има постоянство в тези неща. Нашата цел е двояка: от една страна - колкото се може по-малко да зашлаковаме организма, а от друга - да извеждаме шлаките от него. 

На пето място са течностите, които трябва да се пият, защото те задвижват обмяната в организма. Хубаво е през деня да се пие подкиселена вода: в литър вода се поставят 2-3 супени лъжици ябълков оцет. Освен това препоръчвам биоактивна вода: прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци, но той трябва да се приема в рамките на 10-15 секунди след приготвянето му, иначе се окислява. 

На шесто място е сънят. Всеки час сън преди 12 полунощ е равен на 2 часа. Хубаво е до главата ни да има и торбичка с лавандула, липов цвят, мащерка, сушен плод и други любими аромати. Това е изключително полезно за обонянието ни. Един час преди сън е добре да се изпие чаша топла вода с разтворени по една супена лъжица мед и ябълков оцет. Това успокоява нервната система и подобрява съня. Който рано става, на него и Бог помага, казваше дядо ми. Действително, най-плодотворното и благотворното време от деня е утрото. Когато природата се събужда, и човек трябва да се събужда. В противен случай променяме естествения цикъл на живот.

На седмо място е студът. Американски и френски учени независимо едни от други са установили, че оптималната температура, при която клетката има по-бавен метаболизъм и забавено стареене, е между 4 и 6 градуса. С различни техники човек може да си върне свойството на клетката да бъде климатик, една от тях е контрастният душ - редуване на студена и гореща вода. 

- В какво е магията на ябълковия оцет? 

- Натуралният ябълков оцет съдържа лимонена, пропионова, аскорбинова, яблъчна, никотинова, млечна киселина. Известният учен и корифей на природосъобразната медицина акад. Болотов казва: Болестотворните микроорганизми не понасят органично кисела среда - тя ги убива. Механизмът е много прост. Когато тези безвредни органични киселини се свързват с шлаките, ги превръщат в соли, които се извеждат от организма.  

Ябълковият оцет спира склеротичния процес в кръвоносните съдове, като ги почиства и съхранява гъвкавостта им. Разрежда кръвта и прави пропускливи капилярите. Така се облекчава сърцето. Много бързо благоприятно повлиява на профила на кръвта. Той е най-лесният начин да си нормализираш кръвното налягане и да си подобриш завишените стойности на кръвта. И оттук чрез кръвта чисти минералните отлагания по ставите, което ги прави по-гъвкави и намалява износването им. 

- Как изглежда един твой ден? 

- Събуждам се рано и първото нещо, което си казвам на глас, е: Във всяко едно отношение с всеки изминат ден съм все по-добре и по-добре. След това натискам точката, намираща се на два пръста под пъпа, за да се пробуди жизнената енергия. После се протягам добре и ставам. Изпивам една чаша гореща (топла) вода, която се нарича "бърза". Тя стимулира перисталтиката на червата и задвижва метаболизма в организма. Изпивам и 1 супена лъжица бъз с мед, което подобрява имунната система. След това се жабуркам в продължение на 15 минути с шарлан - нерафинирано олио, докато се появи слуз в устата, а олиото побелее. Измивам си зъбите. После пия една чаша топла вода с чаена лъжичка куркума и половин лъжичка черен пипер. Куркумата действа противовъзпалително на всички нива в организма, а черният пипер подобрява нейното усвояване. После взимам контрастен душ. След него пия чаена чаша топла вода с разтворени вътре чаена лъжичка пчелен прашец, супена лъжица ябълков оцет и 15-20 капки прополис - дава ни енергия. Излизам да бягам, правя си комплекса от упражнения. Взимам душ. Към 11 ч. изяждам някакъв плод. Първото ми ядене е в 12 ч.

- Как изгради своята теория? 

- Дядо ми е бил лечител, водил ме е при какви ли не други лечители. Той ме научи да правя и ябълков оцет. Чел съм много теория и най-вече се опирам на многогодишната си практика. Всичко съм експериментирал върху себе си, анализирал съм резултатите и оттам вече целта ми е да помогна на хората около мен да бъдат здрави и щастливи.

- Каза за дядо си, а прадядо ти, когото виждам на снимката на стената?..

- Прадядо ми е бил опълченец, участвал е в боевете на Шипка. Част от оръжието на стената е негово. Шапката е реплика на оригиналната, която изгни с течение на годините. Кокардата отпред обаче е истинската. Виждаш, че на нея лъвът е смачкал полумесеца. Самата шапка имаше дупка от куршум, минал е на милиметри от главата му.

- Пишеш и стихотворения?.. 

- Да, пиша понякога. Николай Хайтов, когато беше тук, много хареса едно от тях. 

- Николай Хайтов е бил тук?!

- И не само той, много хора идват при мен за съвет. Но с Хайтов историята е интересна, дойде за ден, а остана цяла седмица. Говорихме надълго и нашироко по различни теми. 

- А ти лично какво искаш да кажеш на читателите на ДУМА? 

- Колко ще живеем, това е Божа работа. Моята основна цел е да помогна човек да влиза в годините жизнен, в кондиция и да може да се обслужва. Но това зависи най-вече от него самия. Както е казал Христо Ботев, най-невероятното качество на човека е правото му на свободен избор. Имайте като основен приоритет здравето си. Защото обикновено когато човек загуби здравето си, чак тогава го оценява.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ