29 Май 2020петък10:07 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Регион Мизия

Валентин Ламбев: Разрухата е емблемата на Великотърновска област

Управлението на ГЕРБ доведе до фрапиращи диспропорции в региона, категоричен е народният представител от "БСП за България"

/ брой: 44

автор:Юлия Кулинска

visibility 1862

ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ е роден в Свищов. От 35 години живее и работи във Велико Търново. Завършил е ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" и има магистърска специализация в СА "Д.А. Ценов" в Свищов, специалност финанси и международни икономически отношения. Бил е управител на частна фирма. Член е на БСП от 2001 г. Бил е общински и областен председател на социалистическата партия и ръководител на групата съветници във Велико Търново. Депутат в 44-ото НС. Член на комисията по бюджет и финанси. Владее английски език.

"Калинките" са в основата на неизбежния провал на властта

- Г-н Ламбев, избройте пет ключови думи, които характеризират днешния ден на хората във Великотърновска област?

- Трудно е да ги сведа само до пет. Но ще се опитам да откроя най-фрапантните. Оцеляване, защото безработицата е огромна. Отчуждение, защото хората са вглъбени в себе си с мисълта как да издържат семействата си. Недоверие, защото се чувстват изоставени от държавата и от властта. Разруха и безвремие, защото не вярват, че животът им ще стане по-добър. Несигурност, защото се чувстват незащитени, а престъпността расте постоянно.

- Като депутат се срещате с много избиратели. Кои са основните проблеми, които те поставят пред вас?

- Натрупаните проблеми са много, но като че ли тези, които неизменно присъстват като тема при срещите ми, са свързани с публичната инфраструктура - лошо състояние на пътищата, липса на канализация и нормално водоснабдяване, липса на редовен обществен превоз от малките населени места към общинските центрове. Като сериозен проблем хората изтъкват затруднения достъп до качествено здравеопазване. Тук е мястото да спомена, че в 6 от 10 общини от Великотърновска област няма работещи болници, а и тези общини се обслужват от малък брой линейки, които са крайно недостатъчни.

Продължава закриването на детски градини и училища в по-малките населени места, което води до засилване на миграцията на младите хора към общинските центрове и обезлюдяване на селата. Продължаваме да бъдем свидетели на явлението "работещи бедни". Ниските доходи създават несигурност за работещите, като това води до напускане на региона и превръщането на хората в трудови емигранти.

- До какво води липсата на държавна политика за развитието на региона?

- До фрапиращи диспропорции. В определени сфери се наливат много пари, но те се разходват хаотично, без ясна дългосрочна перспектива. В миналото се отчиташе спецификата в региона и се даваха средства там, където има най-голяма нужда от тях. Днес управляващите просто не са в състояние да изградят нова визия. Давам два примера. Велико Търново беше индустриален град с добре развито машиностроене, електроника, текстилна и хранително-вкусова промишленост, военно производство и др. От културно, образователно и академично средище с национално и общоевропейско значение, днес той е един от оцеляващите градове. Горна Оряховица като индустриален център и транспортен възел е само в спомените на по-възрастните жители. 

- През годините на прехода Великотърновският регион загуби своите приоритети. Защо се случи това?

- В региона е налице специфична даденост, от която трябва да бъдат изведени и приоритетите. Когато нямаш ясна оценка за първото, няма как да формулираш и провеждаш политика за второто. Това е основният проблем. Ще дам само един пример - Велико Търново не можа да се пребори за европейска културна столица, не защото Пловдив беше безспорният фаворит. Старата столица просто плати цената на отсъствие на системна културна политика през последните три десетилетия. И чудно ли ви е, че управляващите нямат намерение да внесат и приемат отлежаващия вече с години Закон за старите български столици, в който се залагат държавни приоритети за една много важна за Велико Търново сфера. Такива примери мога да дам за всяка обществена и стопанска сфера

- Как ще коментирате управлението на кметовете на ГЕРБ във Велико Търново и селищата в областта?

- Атестацията за тяхната работа ще дадат хората на предстоящите след шест месеца местни избори. Доста средства постъпиха по линия на еврофондовете в общините, управлявани от кметове на ГЕРБ, но като че ли тези пари не се разходват по най-ефективния и целесъобразен начин. Некачествени ремонти, високи цени, пренебрегване на населените места и кварталите за сметка на градските центрове. Засилиха се диспропорциите. Проблем е ниският административен капацитет на общините, където основно се назначават "калинки" на ГЕРБ.

Усещането сред хората е, че не се решават ефективно проблемите. Има много публичност и показност, но малко реално решени проблеми. Например такъв задълбочаващ се сериозен проблем за Велико Търново е движението и паркирането. Години наред се говори за промяна в организацията на движение и строежа на паркинги, но нищо не се случва и градът е като под обсада от автомобили.

- Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на автомагистрала Русе-Велико Търново. Новият път ще се строи по избрания т.нар. комбиниран вариант за трасе, което минава на около 40 км от Горна Оряховица. До какво ще доведе това решение?

- Ако се доверим на разбирането на ГЕРБ за изграждане на предпоставки за икономически подем в отделните региони на България, то те поставят като базисно условие наличие на първостепенни шосейни и магистрални мрежи. За пример се дават центровете и регионите в Южна България, като Пловдив, Бургас и др. В този смисъл отдалечаването от Велико Търново и Горна Оряховица на трасето на такава основна за севера артерия като магистралата Русе-Велико Търново би отнело сериозни възможности за развитие на тези градски центрове. Би ги поставило в изолация от всякакво естество. За Велико Търново това е от основно значение не само по отношение на промишленото и селскостопанското производство, но най-вече по отношение на туризма - културен, фестивален, поклоннически, конгресен, екотуризъм и др. В това не бива да има никакво съмнение. Старата столица и близките до нея градски селища се поставят в списъка на неприоритетните в координатната система развита инфраструктура - стопански подем. Тук не можем да отминем и друг ключов транспорт за региона - железопътния, със системната политика на неговото "убиване" през последните години.

- Защо ГЕРБ трябва да си отидат от властта?

- На първо място, защото са с изчерпан управленски капацитет. Това е видимо, въпреки лансираните от услужливи политолози и медии тези за "умора след видимите успехи". А и при неотклонно реализирания "класово-партиен подход" в подбора на кадрите за всички властови позиции няма как да има наличен потенциал за дълъг управленски хоризонт. И това не важи само за местната власт, а за властта като цяло, в стремежа за налагане на ГЕРБ като "партия-държава". Този принцип рецидивира и вече болезнено се възприема от хората като един от "видимите резултати", ако мога да употребя в случая изборния девиз на тази партия. Изгради се масивна партокрация на принципа на "хранените" хора, голяма част от които са и откровени "калинки". Това е в основата на неизбежния провал на Борисовата партия. В този смисъл, като гледам избирателния си регион, изключително много се затруднявам да откроя поне една-две сфери с ясни управленски успехи.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ