17 Януари 2022понеделник03:14 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Въглеродна немотия

/ брой: 2

автор:Юри Михалков

visibility 956

Франция предлага въвеждането на "въглероден данък" на границите на ЕС за внесени продукти извън общността. Приумицата ще удари както бюджетите на страните-членки, така и джобовете на техните граждани. Засега не е ясно дали ще бъде засегнат вносът на чисто енергийни суровини като нефт, газ, дизел, електричество, както и други продукти с участието на тези суровини.

В 27-членния ЕС чисто вътрешни или негранични са само пет страни - Австрия, Дания, Чехия, Словакия, Словения. Някои от граничните държави могат да бъдат и негранични, зависи откъде в ЕС влиза "въглеродният продукт". В тази категория попадаме и ние. Влизащият у нас газ от Русия през Турция ни прави гранична държава, но ако в бъдеще газът влезе у нас през Гърция, ставаме негранична държава.

Щом ще облагаме руския газ през "Турски поток" с новия данък, логично е цената да бъде вдигната както от Русия, така и от транзитьора Турция. Ако сега КЕВР лепна цена от 133,41 лв./МВтч за горивото, дали заради "въглеродния данък" тя няма да скочи идните години до 300-400 лева? Цените на другите горива също няма да кротуват, да не говорим, че ще цъфне и спекулата, която у нас не е забранена. Оттук по веригата ще литнат и цените на потребителските кошници. Ситуацията като нищо ще стане революционна, дори и за търпеливия българин, да не говорим за бунтарите французи, унгарци, поляци и гърци.

Да допуснем, че еврократите в Брюксел измислят и компенсаторен механизъм, при който вътрешните страни да поемат немалък дял от финансовите щети на граничните си "събратя". България обаче може да бъде двойно ощетена - да плаща повече за "въглеродния внос" едновременно като гранична и като негранична държава. 

Дали новият данък ще покрие както нашите, така и разходите на другите страни от ЕС? Дали приходите от него ще останат само у нас или ще бъдат разхвърляни "солидарно" към по-богатите държави от ЕС? И няма ли да бъдат "диверсифицирани" в определени джобове?

Изобщо правителството ни ще трябва здравата да "наточи" експертизата си при обсъждането на френската инициатива.

 

 

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 58

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 10

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ