18 Септември 2021събота22:59 ч.

В трета глуха за изтребителите

Първо магистрали и след това всичко друго. Дори и национална сигурност

/ брой: 212

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1884

Бойко Борисов направи на пух и прах всякакви планове за закупуване на нови самолети за родните ВВС. Дойде в началото на месеца на авиошоуто в Пловдив "Небе за всички", за да потвърди прогнозата, че магистралите бавят сделката за изтребителите. И още - независимо от решителността в характера на Бойко Борисов воденото от него правителство няма смелост да реализира такъв проект.
Нещата обаче са още по-тежки. Армията ни ще чака не само магистралите, другите пътни артерии, но и увеличаването на доходите на хората. Ако думите му не са предизборен ход, би трябвало от тях да се разбира, че модернизацията на въоръжените ни сили е

в задния двор на политиката на ГЕРБ

Задоволяваме се с наличното, т.е. това, което договори омразната Тройна коалиция, не затваряме напълно вратата, но ще купуваме в краен случай, и то не заради нас, а защото сме член на НАТО. 
Това са изводите от изявлението на премиера. Организаторите на шоуто не криеха надеждата си, че с този фестивал, с представянето на най-добрите авиационни школи в света ще получат обществена подкрепа за закупуването на нови самолети. Засега тази подкрепа се отлага. Дръпната бе и завесата, зад която се провежда почти едногодишното вече проучване с изпращане на писма за информация до големите самолетопроизводители. Сега сме предоставили възможност на фирмите да се надпреварват кой ще даде най-ниска цена и най-добри условия, посочи премиерът. Интересно докога ще им стигне търпението и защо ли да се надпреварват? За осем самолета?!

Бойко Борисов сложи точка

и на дългата дискусия какво ще бъде решението за закупуване на самолети, ако все пак това се случи някога. Военният министър Аню Ангелов упорито говори, че то ще бъде политическо, защото последната дума ще е на депутатите, както повелява законът. Премиерът обаче отсече, че генералите от ВВС ще имат накрая водещата дума. И затвори кръга до трима генерали. Толкова са във военната ни авиация. Най-много до четирима, включвайки началника на отбраната, на когото Бойко Борисов все още вика началник на щаба.
Това е положението. Няма инвестиционен проект, няма пътна карта, няма процедури.
Има едно - думата на Бойко Борисов.
Първо магистрали и след това всичко друго. Дори и национална сигурност. За голямо съжаление премиерът продължава да мисли така. Има обаче и още едно изискване. Каза на представителите на фирмите да научат първо български и след това да ни предлагат своите оферти.
Ден след шоуто стана ясно, че

САЩ слагат България след Румъния и Хърватска

за закупуване на самолет. Информацията е, че през тази есен САЩ ще предоставят на България подобрено предложение за закупуване на изтребители. То се подготвяло съвместно с европейския клон на Локхийд Мартин, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим. Предложението щяло да включва и опция за заем за закупуването на изтребители F-16 от България. Очаква се от този подход да се заинтересуват и други страни в региона. В този смисъл България ще бъде част от един по-голям план за финансиране и последващо придобиване на изтребители от група държави. Информацията не е слух. Тя е потвърдена от министъра на отбраната Аню Ангелов. Той я получил по телефона от заместник-министър на отбраната на САЩ.
Планът на американците бил тези държави да бъдат разделени на няколко подгрупи в зависимост от икономическото и финансовото им състояние и възможностите им да изплатят заема за изтребителите. Като целеви държави в първата подгрупа се спрягат имената на Румъния и Хърватска. България и Сърбия засега не влизат в тази подгрупа и според наблюдатели ще останат във втората.
В средносрочен период се очаква да бъдат проведени разговори с Македония и Албания за

евентуално включване в третата "вълна" на проекта

В полезрението на САЩ със сигурност остават Чехия и Унгария, с които ще бъдат проведени разговори при интерес от тяхна страна за въвеждане на F-16. Новият план на САЩ е изключително амбициозен, но и труден за изпълнение, като се имат предвид многобройните политически, икономически и културни различия, както и неразрешените в много аспекти проблеми между държавите от Източна Европа.
Почти сигурно е, че има ли американски план, за каквото и да е той, не можем да се откачим от него. И по политически, и по икономически причини. Така беше с участието ни в Ирак, така е с мисията на контингентите ни в Афганистан, така е и с предстоящото формиране на батальонни бойни групи. На авиошоуто край Пловдив руските МиГ-29 ОВТ, шведските "Грипен" и немските "Юрофайтер" демонстрираха големите си възможности във въздуха. Имаше два F-16, които не се отлепиха от земята, но по всичко личи, че те ще кацнат в авиобаза "Граф Игнатиево", ако някога изобщо решим да купуваме изтребители, както казва Бойко Борисов.
Въпреки американския план и думите на премиера в интервю за румънския "Журналул национал" българският министър на отбраната начерта схемата, и то на сравнително близък хоризонт.

Първият етап от процеса на селекция

би трябвало да завърши в края на тази година, след което на парламента ще бъде представен кратък списък на избраните модели, казва той. Ако парламентът приеме резолюцията, ще се навлезе в следващия етап и ще бъде решено дали ще се купуват самолети "втора ръка", което предполага преговори с правителството на някоя държава, или нови, което ще изисква съответно организирането на търг в края на есента или зимата на следващата година. Самата доставка на самолетите ще стане през 2015 г., е посочил пред румънското издание Аню Ангелов.
Остава да видим по кой план - "Борисов" или "Ангелов" ще дойдат самолетите. Или по нито един от двата.

 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ