10 Август 2022сряда04:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Снимка Иван Самков, Pexels

На фокус

В пенсия и още... става?

Защо и след 55 има огромни шансове за нова работа

/ брой: 114

автор:Аида Паникян

visibility 345

Аида ПАНИКЯННаистина ли възрастните работници и служители мечтаят за пенсия? Вярно ли е, че за тях няма работа? Колко истина има в твърдението, че те не са производителни? Няма ли място за опита, уменията и знанията им?
А демографската криза?
Ако преди 12-13 години колегите ви се подсмихваха, че усвоявате нова професия със забележката "Хм, че за к'во ти е на тез години?", днес биха ви гледали с респект за куража.
Колко ли са настоящите 50-70, ако днешните 40 са вчерашните 20? Преди дни млада българка от чужбина, гостуваща на близки в България, каза: "Не можеш да си представиш колко много дами над 55 имаше във фитнеса".
Когато през 1975 г. по закон жените придобиват право на пенсия на 55 г. и поне 20 години стаж, средната продължителност на живота им е била малко над 73,9 години. През 2022-ра право на пенсия придобиват жени на 61 г. и 10 месеца при стаж поне 36 г. и 2 месеца, а средната продължителност на живота им е над 78,2 години. Този факт говори много за развитието на възгледите и механизмите за пенсиониране. Както и за огромния напредък на съвременната медицина, която не само прибавя години към живота, но и качество към годините им.   
Вярвате или не,

има много работни места за възрастни

И човек може да работи дори след пенсиониране по всякакви причини - да печели допълнителни пари (дори сега в ЕС жените имат средно 30% по-нисък доход при пенсиониране от мъжете). А и лекари казват, че работата, въпреки възрастта, може да осигури изненадващ брой ползи за физическото и психическото здраве. Всичко това може да насърчи хората над 50-70 г. да останат на работа или да си потърсят друго поприще за професионална изява. Ако е наемна работа, има значение дали евентуалният работодател не гледа предубедено на възрастта.
От друга страна - човек не се брои за стар, докато тежестта на спомените му не започне да надхвърля тази на мечтите му.

В Европа

Две от три нетни нови работни места в ЕС през последните 20 години са заети от жени и това увеличение е най-силно сред 30-49-годишните и дамите над 50 г., сочат данните от European Jobs Monitor от декември 2021 г. Жените са се възползвали повече от мъжете от растежа на заетостта на добре платени работни места, като три от тях са държавни - публична администрация, здравеопазване, образование. Точно те са по-голямата част от скорошния растеж на заетостта в добре платените работни места сред жените.
Жените са по-смелите на пазара на труда. Не че е похвално, но в името на прехраната на семейството у нас по традиция все още повечето безработни жени са по-склонни да приемат дори ниско платена работа. Затова, въпреки че заетостта сред мъжете е доста по-висока, от години безработните жени са по-малко от мъжете. През първото тримесечие на 2022 г. безработните жени са 74,4 хил., а мъжете - 84,3 хил.  
Освен оптимистичната страна на темата, има обезпокоителни за обществото причини да се работи и в напреднала възраст. У нас една от сферите, чието функциониране би се затруднило неимоверно без възрастните служители, е здравеопазването.

Недостигът от 30 хиляди медицински сестри

частично се компенсира от над 22 хиляди работещи в пенсионна възраст. Без съмнение една болница или болнично отделение не могат да съществуват, ако няма изисквания по стандарт брой медицински сестри. Около 88% от общопрактикуващите лекари са над 50 г., 33% от медиците са над 65 г., а и голямата част от тях са жени.
Може да звучи авантюристично, но сред причините една дама да иска да работи и след пенсия е да помага на други хора, да се запознае с нови хора или просто да "изследва" кариера, за която винаги е мечтала, но не е имала шанса да опита наистина. Разбира се, необходимо е сериозно, задълбочено и многостранно проучване на пазара за съответната професия, защото дори и най-оптимистично настроените експерти предупреждават, че навлизането в нова кариера в късна възраст може да е рисковано. Една от причините може да са пропуски в автобиографията.  
Много от професиите, за които има място за дамите над 50 г. изискват високо образование и  квалификация. От публикация от 2016 г. в Springer Link, основана на "Проучване на здравето, остаряването и пенсионирането в Европа (SHARE)", става ясно, че работещи на възраст между 65 и 80 г. в ЕС са по-склонни да бъдат самостоятелно заети (с или без служители) или да работят на облагодетелствани позиции. Все пак, не се обезсърчавайте.

По-, най- за "дамска" кариера над 50

Идеите са предложени предимно от американски експерти по пазара на труда, но голяма част от тях важат и за Европа, та дори и за България. Според познавачите отвъд океана някои от най-добрите работни места за жени над 50 г. са в сферата на недвижимите имоти, образованието, финансите, т.нар. меки умения в здравеопазването. Като други ниши се посочват професиите на финансов консултант, професионален треньор, разработчик на учебна програма, консултант, писател на свободна практика.
* Брокер на недвижими имоти. Голяма част от работещите в тази сфера са т.нар. парттаймери - работят на непълно работно време, често допълнително след основната работа. Пазарът на имоти у нас се раздвижи сериозно през последните месеци. В България, спрямо края на четвъртото тримесечие на 2021 г., най-голямо увеличение на наетите през първото тримесечие на тази година се наблюдава в "Операции с недвижими имоти" (със 7,3%). Средната брутна заплата в началото на 2022 г. е 1395 лв., което е с 60 лв. повече отпреди година.
- Сестра. Те са търсени навсякъде по света. Независимо от възрастта им. За професията се твърди, че е една от най-бързо развиващите се кариерни "пътеки". Американските статистици прогнозират, че до 2026 г. се очаква заетостта на практикуващите медицински сестри да нарасне 5 пъти по-бързо от средното за всички други професии. За България не са известни подобни данни, но всеки знае колко трудно може да бъде намерена квалифицирана сестра за домашна манипулация.
- Физиотерапевт, кинезитерапевт и подобни квалифицирани професионалисти също са много търсени. Само една от причините за това е застаряващото население.
- Персонални услуги. Част от тази дейност граничи и със здравните. Това е работа за хора с висока квалификация в областта на продължителната грижа. У нас често ги наричат болногледачи. Работата им е изключително отговорна и изисква детайлни познания в много области. Европейски доклад от средата на 2021 г. посочва, че от една страна повече са жените, имащи нужда от продължителна грижа (те живеят по-дълго!), а от друга - жените са и по-голямата част от полагащите грижи. Недостигът на работна ръка в тази сфера в Европа се обяснява с трудни условия на труд и ниски заплати.


В помощ на търсещите

Как дама над 50-55 или 60 да се ориентира? ДУМА поиска съдействие в Агенцията по заетостта, а от там ни дадоха възможно най-подробната информация за търсещите и настанени на нов трудов ангажимент дами.
В обучения за ключови компетентности и професионална квалификация през 2021 г., със съдействието на трудовите консултанти от Бюрата по труда, са включени 580 жени в тази възраст. Месечно средно 372 жени са започнали на субсидирани работни места. Средно на месец 1085 жени от тази възраст са започнали работа на първичния пазар.
Значително по-малко - средно по 4 месечно, са започнали собствена дейност като самонаети. Те са се възползвали от насърчителни мерки.
Наблюденията на трудовите консултанти от Бюрата по труда показват, че жените в тази възраст развиват успешен бизнес в дейности, тясно свързани с професионалния им опит, най-често в сферата на персоналните услуги. Такива са шивашките и счетоводните услуги, отглеждане и възпитание на деца (забавачници, подготовка за явяване на изпити), услуги, свързани с грижи за възрастни и болни лица, преводачески и правни услуги,  екскурзоводство и туроператорска дейност.
Натрупаният професионален опит, контактите и добрата бизнес комуникация позволяват на голяма част от тях бързо да намерят клиенти, на които да продадат своите услуги.
За тях е лесно и познато административното обслужване на стартиращия бизнес. Наясно са с множеството административни регулации, необходими документи и разрешителни за легално упражняване на дейността. Това им дава предимство и е решаващ фактор за успешно бизнес начало.
Важно предупреждение! В сектора на персоналните услуги успяват да се задържат на пазара и устойчиво да се осигуряват (поне в продължение на 3 години) всеки 4 от 7 стартирали, докато в сектора на търговията успеваемостта е 1 на всеки 8. Почти нулева е успеваемостта не само на жените, но и на мъжете от тази възраст, които се захващат с дейност, за която нямат професионален опит.


Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 926

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 385

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ