01 Октомври 2023неделя04:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В края на археологическото лято

Античният форум в Пловдив - духовно пространство за жителите и гостите на града и отправна точка на бъдещите поколения за пътешествие в историята

/ брой: 219

автор:Пенка Калинкова

visibility 1601

В центъра на Пловдив продължават археологическите разкопки около Одеона и в непосредствена близост до Цар Симеоновата градина, които изследват пространството на Античния Форум. Той е разположен под днешния централен площад. В продължение на 2000 години административният, икономически и културен живот на древния град запазва своето местоположение. Впечатляващо богати са обществените сгради на Филипопол - Театърът, Стадионът, Епископската базилика, Одеонът. Но безусловно е първенството и значимостта на Форума като пространство, архитектурна композиция и духовно измерение. Форумът ще представлява семиотичен код за съвременника и бъдещия гражданин на Пловдив при неговото пътешествие в античната история на града.
Форумът е локализиран през 1972 г. в процеса на разширението на Централна поща. Милиони български левове е вложила държавата ни в продължение на 30 години, за да се разкрият и консервират недвижими и движими паметници на културата, с каквито всеки град по света би се гордял. Проучени са благодарение на известни пловдивски археолози югоизточният, северозападният и североизточен ъгъл на ареята, магазините, оформящи източната част на комплекса, южният, източният и северен централен вход (пропилеи), сектори от антични улици - кардо максимус и декуманус максимус, тангиращи от изток Форума. В средата на 80-те години НИПК - филиал "Тракия", извършва частична консервация и спасителни реставрационни работи по югоизточната част на Форума. Нивелирани са двете антични улици, запечатани са оригинални зидове, подредени са елементи на архитектурата - бази на колони в амбулациото към южната инсула, извършена е подготовка за реинтеграция на колоната в южния портик, подготвя се проектът за реставрация на Форум-югоизток. Работата на проектантския колектив под ръководството на арх. Вера Коларова, проектант и на Античния театър, и арх. Румяна Пройкова (двете работят сега съвместно по реставрацията на античния Одеон в Пловдив), съвместно с археолога-проучвател Елена Кесякова е продължила до началото на политическите промени, когато поради липса на средства е преустановена.
В началото на археологическия сезон 2012-а се разбра, че със 100 000 лв. започва изследването на западната страна на Форума. Теренът не е проучван досега. Разкопките ръководи известната археоложка Елена Кесякова, която само преди пет години проучваше частично Форума откъм източната му страна. През август се разбра, че община Пловдив ще поиска от Министерството на културата разрешение за разширяване на терана, който се състои засега от 400 кв. м. Приключено е със средновековния пласт и е достигнато до античния. Открити са хромел, кладенец, праговете на античните магазини. Продължава разкопките около Одеона изследователката на обекта Мая Мартинова-Кютова. Малкият покрит амфитеатър за около 350 зрители е служел за седалище на градския съвет (буле). По-късно, след извършени преустройства, е използван и като театрална сцена за концерти, спектакли, събрания.
Вече е налице по-голямата част от разположената западно от Одеона градска библиотека. Тя е единствената засега, открита у нас, библиотека от римската епоха. Била е на два етажа. Разкриването й в пълен формат ще подкопае земния насип, върху който е разположен съседен имот с красива сграда от началото на ХХ в.
Новите разкопки около Одеона извадиха на бял свят мраморен орел, който е датиран от II-III в., много монети, парчета керамични съдове, гребени от кост, древни надписи. За библиотеката Мая Мартинова казва, че това е обществена сграда, която съперничи по обем, планировка и оформление на всички известни библиотеки в античния свят. Разчистено е бетонното стълбище от Одеона към Главната улица и това разширява възможностите за проучване, ще бъдат разчистени временни преместваеми магазини, но ограниченията все пак са налице - това е началото на Главната улица, която с всички сгради по нея е обявена за колективен паметник на културата.

 


Скоро ще бъде приключено и укрепването, и реставрацията на известната Червена църква край Перущица. Проектът се нарича "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква". Спечелен е от Министерството на културата и е на стойност над 2 млн. лв., финансира се от ЕС по ОП "Регионално развитие". Годините, климатичните влияния и човешката немара бяха застрашили до крайност паметника на културата. В края на август видяхме конструктивно укрепване на арката на северната конха, реинтеграция на тухлените зидове в разрушените части на северната страна, както и реставрация на разрушени участъци от сградата. Проектант е арх. Христина Стоянова. Облагородява се цялото околно пространство - оформя се панорамна алея около старината, ще бъде изграден информационен център и оформена експозиция в приемна сграда. Ремонтните дейности трябва да приключат до 1 ноември.
Червената църква е била изградена в края на V - началото на VI в., при управлението на византийския император Анастасий I. Намира се на километър от Перущица и на около 20 км от Пловдив. До обекта се стигаше по прашен тесен селски път, който ще бъде асфалтиран, ще бъде оформен и паркинг за автомобилите на туристите.

Природният газ ще поскъпне с 5%

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 188

ЕБВР повиши прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 188

Вдигат акциза за бира от малки пивоварни

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 188

КЗК проверява производители на овче сирене

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 188

Оплетоха конците

автор:Евгени Гаврилов

visibility 474

/ брой: 188

Разликите между Нас и Тях

visibility 554

/ брой: 188

Кандидатите за кметове на БСП за областните градове

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 188

Датата 29.09.2023

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ