27 Февруари 2020четвъртък19:58 ч.

Книги

В какъв свят ще живеем утре, зависи от нас

Машините ще заменят човека в много области и професии, но той определя етичните норми, посочва Ричард ван Хойдонк

/ брой: 93

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 590

"Написах книгата "Светът утре" за всички, независимо от възраст, пол и професия - за бащи и майки, работници и мениджъри, преподаватели и студенти, изпълнителни директори, министри, спортисти, съдии, чиновници и анализатори. Защото този бъдещ свят ще го създаваме заедно. Затова отсега трябва да се настроим за големи промени и да сме готови да ги приемем", твърди Ричард ван Хойдонг. Неговите вдъхновяващи лекции са посетени от над 420 000 души в страната му и по света.

Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във всички сектори изчезват много професии, на тяхно място идват куп нови. Но кои са те и каква ще е ролята на роботите в този процес? Това е една от темите, които нидерландският футуролог разглежда в книгата си "Светът утре" (ИК "Кръгозор", превод Анета Данчева-Манолова).

Всекидневно ставаме свидетели на впечатляващo прилагане в различни области на новите технологии, които променят начина, по който живеем и работим. Самоуправляеми автомобили, автобуси, подземен, въздушен и морски транспорт ни осигуряват придвижване без катастрофи и жертви. Добиваме полезни изкопаеми от метеорити и други планети, произвеждаме възобновяема енергия от Слънцето, Космоса, дори от ураганите... Ричард ван Хойдонк дава множество прогнози и примери, които обрисуват широка картина на удивителния ни бъдещ свят, който започва от днес. И съветва да се замислим за уменията си за утрешния ден и да съгласуваме по-добре с тях обучението си.

Със своя международен изследователски екип той проследява технологичните тенденции в роботиката, безпилотните технологии, биотехнологиите, нанотехнологиите, медицината, 3D и 4D принтерите и въздействието им върху различни индустрии. Интелигентните машини поемат голяма част от работата. Адвокати, хирурзи, преподаватели и хора на изкуството са сред тези, които ще са принудени в бъдеще да се конкурират с роботите, по мнението на автора.

Четейки, човек започва да се пита - няма ли машините накрая съвсем да ни изместят. Ван Хойдонк отговаря: "Ще трябва да го решим ние, хората. Колко далеч искаме да стигнем, какви са етичните ни норми? Що се отнася до мен, има една граница при точката, в която ние вече не разбираме как някои системи са стигнали до изкуствения интелект. Още много отдавна Айзък Азимов е формулирал трите закона на роботиката: един робот никога не бива да се обръща срещу хората; трябва да изпълнява заповедите, давани му от хората, освен ако тази задача не е в противоречие с първия закон; и трябва да защитава собственото си съществуване, доколкото тази защита не е в противоречие с първия или втория закон. Човешката интелигентност е нещо много повече, помислете например за любовта, емпатията и хумора..."

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 161

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 144

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 231

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 94

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 229

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 421

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 128

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 641

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ