В бъдещето ще ядат насекоми
Според футуролози малките гадинки ще станат основна храна поради ниската си цена
/ брой: 195
Насекомите се очертават като основна съставка на храната на бъдещите поколения, смята футурологът Морган Грей, който е държал реч с такива послания по време на Първия международен агро-индустриален форум в САЩ, съобщава БГНЕС.
Основна причина за това според него е ниската цена на насекомите като храна, високото ниво на протеин, който те съдържат, възможността да бъдат отглеждани при различни условия и фактът, че вече две трети от населението вече ги консумират. "Всъщност е въпрос на време, всички ние се движим към консумацията на насекоми когато те ще бъдат включени в различни менюта", добавя Грей.
Той обръща внимание на критиците, че хранителните предпочитания са нещо, което се мени с годините. "Имате предпочитания, свързани с културата, какви са вашите родители, хора, с които общувате, но преди 50-60 години е имало напълно различни хранителни навици... но бих искал да обърна вашето внимание на това че сега живеем в безпрецедентно време, когато промените се случват много бързо на всички нива", казва специализираният по храната на бъдещото футуролог.
През лятото на т.г. изследване на научното списание Frontiers in Nutrition, цитирано от сайта "Офнюз", съобщи че Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната на човека. По данни на изследователите близо 2 млрд. души по света вече използвали предимно различни бръмбари, но и гъсеници, пчели, оси и мравки като храна.
"Офнюз" припомня, че от 2018 г. търговска верига във Великобритания е започнала да предлага скакалци на скара. Екзотичната храна се е появила в 250 магазина. По-рано шевейцарски супермаркети са започнали да предлагат на клиентите си кюфтета с 30-процентно съдържание на хранителна маса от червеи.
Засега обаче привърженици на теориите, че насекомите могат да заменят месото на бозайниците като основен източник на животински протеини за диетата на хората, са еколози, които изтъкват, че насекомите отделят много по-малко вредни емисии от преживния добитък.