05 Юли 2020неделя16:56 ч.

Снимки Авторката

Пътешествия

Увеселителният рай на Италия

Най-известните развлекателни паркове в северната част на страната привличат милиони малки и големи туристи всяка година

/ брой: 102

автор:Деси Велева

visibility 1206

Районът около Милано положително може да се нарече увеселителния рай на Италия. В диаметър от 130 км около северноиталианския град са разположили атракциите си няколко парка за деца и възрастни, в които властват адреналинът, емоцията и смехът. Милиони туристи годишно щурмуват крепостите на радостта срещу немалки суми, но в името на веселието и релаксирането. 

"Гардаленд" е най-популярният увеселителен парк в Италия. Той е и най-големият по площ и брой атракциони и е разположен до едноименното езеро - Гарда. До парка се стига по главния път от Милано до Верона с кола, автобус или влак. За удобство на посетителите от гарата на Пескиера дел Гарда има безплатни автобусчета на всеки половин час, които ги оставят точно пред вратите на рая. 

Неслучайно "Гардаленд" е в десетката на най-привлекателните паркове в Европа със своите десетки атракциони, които непрекъснато се обновяват и допълват. В парка има емоции за всички - от невръстни малчугани до бабите и дядовците им. "Гардаленд" не е само въртене, друсане, клатушкане, премятане, придружени с викове и крясъци на радост и ужас. Това е място за насищане на всички сетива - с весели мелодии, с приказки картини, с вкуснотии за всяка претенция. Затова е нужен поне един ден, а най-добре - два, за истинска наслада на тялото и духа. 

 За българския стандарт входният билет за "Гардаленд" излиза доста скъпо - около 40 евро за възрастен. Малко по-ниска е цената, ако той се купи онлайн. 50% намаление обаче може да се получи при представяне на талон, който е прикрепен към някои зърнени закуски за деца, например. 

След купуването на билета вече нищо не ви спира да се забавлявате, въоръжени с упътваща карта на целия комплекс за по-лесна ориентация. Любителите на екстремното веднага се отправят към онези атракции, които са обозначени с червено. А това ще рече, че съвсем не са за всеки. Неслучайно те са наречени адреналинови, тъй като издигат пътниците си на десетки метри височина, за да ги спуснат след това с огромна скорост надолу, като преди това подхвърлят, въртят и премятат, докато на смелчагата не му остане глас от викане. Всички тези атракциони носят имена като "Синьо торнадо", "Раптор", "Обвилион", "Шаман", "Космическо вертиго" - изобщо названия, които у някои будят паника, у други - ентусиазъм. 

За по-плашливите са леките приключения, които са подходящи за деца над 120 см и възрастни до 190 см. Те са обозначени със зелено на упътващата карта. И там ще се тресете, спускате и крещите, но с по-ниски децибели и в сферата на поносимото. А най-хубавото за децата е, че ще се намокрят по водни пързалки. Защото какво е увеселителен парк, ако не скочиш с лодка отвисоко във водата и не те плисне вълна по изкуствените бързеи?  

Не са малко и атракциите за хлапетата, които могат да обиколят парка с родителите си на детско влакче, да се качат на кончетата на въртележка, на минивиенско колело, да скачат на батути и много други бебешки занимавки. 

През пролетта "Гардаленд" работи от 10 до 17 ч., така че хубаво помислете дали да не вземете билет за два дни. Това ще ви осигури повече спокойствие за наслаждение, без да е нужно да препускате по набелязаните точки с риск да ви прилошее след поредното друсане. 

Комплексът "Гардаленд" включва и невероятен и просторен аквариум. В него се влиза с комбиниран билет от парка, но може да се купи и отделно и тогава излиза 12,50 евро. В него ви очакват хиляди познати и непознати морски обитатели. Този воден свят е любимо място за семействата, които часове наред могат да се радват на по-спокойни емоции след посещението в самия парк. Хилядите животни са групирани в тематични зони. Най-впечатляващ е стъкленият тунел, под който преминавате, за да видите как над вас плуват акули, огромни скатове и други причудливи същества. 

Един по-скромен вариант на "Гардаленд" е "Леоландия", който се намира по-близо до Милано. Паркът е подходящ за по-малки деца, но и тук вълшебствата нямат граници. В тази страна на приказките има шест тематични зони и над 40 атракции. В непосредствена близост е и зоната "Мини Италия", в която са събрани макети на най-големите забележителности в страната. 

Малко по-различна забележителност е сафари паркът "Натура вива". В него може да направите своеобразно пътешествие в дивата природа с кола. Паркът е разделен на две части - в едната се пресъздава сафари в Африка, а другата е зоопарк. По време на обиколката с кола може да видите на няколко крачки от вас жирафи, зебри, лъвове, хиени, гепарди, живеещи свободно в природата. Пешеходната зона пък е приела представители на фауната на Америка, Океания, Мадагаскар, Европа, Азия и Централна Африка. За възрастни входът е 22 евро, за деца до 13 години е 17 евро, а за малчугани под 6 години е безплатен. 

Каквито и развлечения да изберете при посещението си в Северна Италия, те ще останат незабравими за цялото семейство. До планирането на следващото вълнуващо пътешествие... 

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 1220

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 796

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1381

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ