12 Юли 2020неделя23:51 ч.

Диана Ковачева

Увеличават се жалбите срещу събирачите на дългове

Омбудсманът: Колекторските фирми и бързите кредити са без контрол

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 526

България е единствената страна в Европа, където все още можеш да си длъжник до края на живота си, обяви омбудсманът Диана Ковачева пред БТВ. Общ законопроект на ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше внесен в парламента за прекратяването на практиката за "вечни длъжници".  

Проблемът е сериозен, защото хора, които не могат да погасяват своите задължения, се крият от кредиторите, работят на черно и не плащат осигуровки. Със законови промени ще се даде възмоможност на длъжниците, които наистина не могат да погасяват задълженията си и вече няма какво да им се вземе, да излязат от омагьосания кръг, смята Ковачева. Така няма да се налага да им се удържат пари от пенсиите, което е честа практика, но с тях да се покриват само лихвите, защото сумата няма как да стигне и за главницата.

С промените се въвежда 10-годишна абсолютна давност на задълженията на физически лица, но не и за дългове към колекторските фирми и тези за бързи кредити. До омбудсмана са се увеличи жалбите от колекторски фирми по време на пандемията. "Често хората не знаят изобщо, че дългът им е продаден от кредитора, и тогава те се объркват", каза Ковачева. Случва се граждани да наследяват дълговете от свои близки, плащат задължения към ЧСИ и колекторска фирма, защото липсва ясна регулация.

Колекторите и фирмите за бързи кредити са абсолютно безконтролни, смята Ковачева. "Има много колекторски фирми, които заплашват длъжниците, че ще бъдат продадени техните имоти, стига се до физически сблъсъци. Има хора с по 10 бързи кредита, много често те са свързани с неравноправни клаузи, като тройно увеличение на дълга, само докато подпишеш договора", обясни клопките Ковачева. Не се проверява достатъчно кредитоспособността на искащите пари и така се стига до вечния длъжник.

 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ