27 Март 2023понеделник06:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Увеличават парите за командировка двойно

Частните фирми могат да отпускат по-големи суми на служителите си за чужбина

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 241

Дневните пари за командировка в страната да бъдат увеличени двойно - от 20 на 40 лева. Това предвижда проект за промяна на наредбата за командировките в страната на финансовото министерство, цитиран от БНР. В края на миналата година беше създадена междуведомствена работна група по проблема, с участието на синдикатите, бизнеса, финансовото и социалното министерство, която подготви промени в прословутия документ. Той предвижда двойно увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева - ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години. КНСБ предложи да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата. От Българската стопанска камара се обявиха за фиксирана сума, за да може работодателите да направят разчет на бюджетите си.  

Повече пари ще получават работниците и служителите при командироването им в чужбина. Това предвиждат промени в наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са пуснати за обществено обсъждане. Размерът на дневните и квартирните пари, които дават на хората при командироването им в чужбина, не е променян от 2004 г. Настъпилите в този дълъг период съществени промени в цените налагат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, посочват от Министерството на финансите.

Например в момента дневните пари при командировка в Германия са в размер на 35 евро, а проектът предвижда да станат 56 евро. Разходите за нощувка в хотел в Германия сега са до 130 евро, а се предвижда да станат до 207 евро. Посочените в наредбата лимити на дневни и квартирни пари при командировка в чужбина по принцип са за държавни служители. Частните фирми могат да дават дневни пари в двукратния размер на тези за чиновниците, като се признават за разход и не се облагат с данък върху доходите.

С промените в наредбата се улеснява и възможността квартирните пари при командировка да бъдат в размер на действителната цена на хотела - както за частните фирми, така и за държавните служители. Частните фирми и в момента дават за квартира на служителите си, колкото е действителната цена на хотела. 

В момента размерът на командировъчните средства е един и същ за големи групи държави. Настъпилите промени в цените от 2004 г. насам налагат на служителите да бъдат изплащани средства в зависимост от ценовите равнища във всяка конкретна държава, пише в мотивите. За да бъдат определени новите размери на дневните пари и квартирните за всяка страна, от Министерството на финансите са сравнявали брутния вътрешен продукт на човек от населението спрямо БВП на човек в България. Така за страните от ЕС най-високият размер на дневните пари става 56 евро и той ще важи да по-богатите държави, а най-ниският размер е 39 евро - за Словакия и Унгария. Най-голям ще бъде размерът на дневните пари при командировка в Швейцария - 87 евро. На второ място е Австралия - 64 евро.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ