24 Септември 2020четвъртък12:20 ч.

Унгария: краят на едно горещо и златно лято

Рецесията започна да действа отрезвяващо на унгарците, чието доверие в правителството на десницата започна усремно да се срива

/ брой: 205

автор:Радко Ханджиев

visibility 1118

От миналия месец Унгария официално е в рецесия. Цените галопиращо растат, както безработицата, необезпечените кредити и фалитите. Като добавим необичайните горещини и все по-хроничното безпаричие, лятото за унгарците съвсем не бе радостно и безгрижно.
И все пак за няколко седмици градусът на публичните настроения надскочи незапомнените температури на лятната жега. Причината бе отличното представяне на Олимпийските игри. Резултатите обърнаха досегашния тренд и осемте златни медала възвърнаха историческото място на Унгария като най-успешната малка страна в спорта. Никой не завидя, въпреки кризата и безпаричието, че в допълнение към медалите всеки от олимпийските шампиони получи чек за 35 милиона форинта (125 000 евро). ФИДЕС побърза да си припише златния дъжд от медали като актив. Не без основание, разбира се, като се имат предвид сериозните грижи на правителството за възраждането на спортната слава.
Олимпийската еуфория временно прекрати политическото говорене, но не успя да приглуши най-сериозната грижа на управляващите: спадът на общественото доверие. В редовете на ФИДЕС все по-често си задават въпроса дали в следващия парламент ще разполагат със същото златно мнозинство? Безпокойството нараства, както и търсенето на всевъзможни решения за съхраняване на статуквото.
Една от идеите е предварителната регистрация на гласоподавателите. Иначе казано, ако не си се регистрирал предварително, не може да участваш в изборите, защото няма да те има в списъка. Подобна мярка безспорно ограничава свободата и е антидемократична, защото подменя конституционно гарантираното право на избор с "право на регистрация" за участие в избори. Каквато е практиката в Америка, претендираща да бъде "най-свободната страна". Ако подобна мярка бъде гласувана от парламентарното мнозинство, ще бъде поставена под въпрос легитимността на спечелилата бъдещите избори политическа сила, предупреждава в. "Непсабадшаг".
Въвеждането на регистрацията цели и почти със сигурност ще намали броя на гласуващите. Но все още неясни са такива детайли като обхватът и същността на подобна мярка. Ако икономическото положение на страната не се подобри, ФИДЕС отчаяно ще иска недоволното мнозинство да си остане вкъщи. Засега тенденцията е към влошаване. Вярно, до изборите остават малко повече от година и половина. И изгледи за излизане от рецесията не се очертават дори на европейския хоризонт. В тинк-танка на премиера Виктор Орбан са налице колебания и поради опасения от непредвидимия резултат от въвеждането на подобна мярка и/или от евентуална съдебна санкция.
Все пак налице са два ключови фактора защо проектът продължава да е в дневния ред. Предварителната регистрация определено може да облагодетелства ФИДЕС. Въпреки нарастващото обществено разочарование от управляващите, те продължават да се радват на подкрепата на най-значителната група ангажирани гласоподаватели, представлявана от заможните и част от образованите слоеве. Остават, разбира се, много отворени въпроси, най-важните от които са доколко обременителна може да се окаже регистрацията, какъв ще бъде крайният срок и дали тези, които са се регистрирали, ще бъдат задължени да гласуват. Има и клопка: ако регистрационните пунктове не обхванат и най-малките населени места, лявонастроените градски избиратели ще получат превес пред жителите на главните бастиони на ФИДЕС - общините с под 10 000 жители. Въвеждането на задължение за регистрираните гласоподаватели да гласуват е другият трънлив въпрос.
Най-голямата заплаха за ФИДЕС са широките маси недоволни избиратели. Макар да са политически немотивирани и без ясно предпочитание към някоя от опозиционните партии, ако, според социологическите прогнози, такива гласоподаватели се втурнат към урните, те може да обърнат резултата в последния момент. С въвеждане на регистрационното изискване много от тях ще бъдат изключени от списъците.
Очевидно ФИДЕС работи с предположението тези, които се регистрират - в сравнение с общата численост на населението, да бъдат по-склонни да подкрепят управляващата партия. По какъв начин ще се гарантира обаче, че те ще гласуват? И още една клопка: тази мярка може да се окаже с голяма вероятност непопулярна и да предизвика реакция сред колебаещите се, както и сред групата на "неопределено следващи" управляващата партия. Регистрацията следователно потенциално е нож с две остриета.
Икономическата политика остава във фокуса на правителството. Както и в обществената оценка за ФИДЕС. Официално Унгария е в рецесия. Оптимистичните планове на икономическия министър Дьорд Матолчи от пролетта на миналата година за очакван силен растеж през 2012 г. и дори последвалите песимистични прогнози се оказаха по-светли от настоящата груба реалност. Финансовите експерти, както и бизнесът, вече са в конюнктурата на негативните данни за растежа. И се молят за евентуална добра новина. А тя е правителственият пакет за стимулиране на заетостта. Експертите са на мнение, че проектът съдържа положителни елементи и действително може да допринесе за създаването на работни места. Проектът е финансово обезпечен, правителството задели за целта 300 млрд. форинта (1,07 млрд. евро) - приходи, набрани от конфискации.
Амбициозно рекламираният "План за действие за закрила на труда" включва драстично 50-процентно намаление на тежестта на работодателите в доплащане на осигуровките на наеманите от тях работници над 55 и под 25 години - двете  възрастови групи в най-затруднено положение. Планира се доплащанията на осигуровките на дългосрочно безработните да бъдат суспендирани за известен период. Обещават се и финансови стимули на хора, които се наемат на работни места извън населеното им място: приема се, че липсата на мобилност е съществена причина за дългосрочната безработица. Въвеждат се нови данъчни правила за малките предприятия като намаляване и опростяване на данъчните и административните тежести.
Правителството вероятно се надява, че сегашната му политика спрямо пазара на труда, която е продиктувана от една консервативна икономическа философия, ще създаде условия за експлозивен ръст, след като икономическият цикъл се възстанови. Повечето експерти са съгласни, че предприетите мерки могат да доведат до положителна тенденция. Но това достатъчно ли е, питат те и припомнят, че същото правителство драстично оряза правата на работниците и служителите преди малко повече от година.
Сами по себе си сегашните мерки едва ли ще стимулират икономика, изпаднала в дълбока стагнация. Най-сериозните съмнения са породени от безспорните обективни фактори. Доколко сигурно е например, че икономическият цикъл ще се възстанови в обозримото бъдеще? Ами международните икономически колебания, на които Унгария силно е изложена? Не на последно място са непредсказуемите ходове на правителството в други сфери, които определено задържат много потенциални инвеститори. Краят на горещото лято едва ли ще сложи край на горещите изпитания за правителството. Да не говорим за унгарците, знтачителна част от които са изправени на ръба на оцеляването.

Радев пак поиска истината за пачките в шкафчето

автор:Дума

visibility 0

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 93

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 145

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 115

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 75

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 113

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 362

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 261

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 259

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ