26 Юни 2019сряда00:50 ч.

Здраве

Умереното пиене не е опасно за възрастни със сърдечна недостатъчност

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 966

Ново проучване показва, че хората над 65 г., които наскоро са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, могат да продължат да пият умерени количества алкохол, без да влошават състоянието си. Това показва проучване на Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, публикувано на 28 декември в JAMA Network Open.

Средно преживяемостта за умерено пиещите е малко над 1 година по-дълго от въздържалите се, което е статистически значима разлика, сочат резултатите от проучването.

„Моите пациенти, диагностицирани наскоро със сърдечна недостатъчност, често ме питат дали трябва да спрат да пият чаша вино всяка вечер. И досега нямах добър отговор за тях. Отдавна знаем, че токсичните ефекти от прекомерното пиене могат да допринесат за сърдечна недостатъчност. Но имаме данни, че здравите хора, които пият умерено, изглежда, имат известна защита от сърдечна недостатъчност в дългосрочен план, в сравнение с хората, които изобщо не пият. Но имаше много малко данни, които да ни помагат да съветваме хората, които пият умерено и току-що са били диагностицирани със сърдечна недостатъчност”, казва старши авторът на проучването и кардиолог Дейвид Л. Браун, професор по медицина. Той обаче е категоричен, че хората, които развиват сърдечна недостатъчност в по-напреднала възраст и никога не са пили, не трябва да започват да пият.

Изследователите анализирали данни от минало проучване, проведено от 1989 до 1993 г. В него са включени 5888 възрастни, ползватели на Medicare. От тях 393 пациенти развили сърдечна недостатъчност в периода на проследяване. При средна възраст от 79 г., малко повече от половината пациенти със сърдечна недостатъчност са жени, 86% са бели. Пациентите са разделени в 4 категории за анализ: хора, които никога не са пили, хора, които пият в миналото и спират, хора, които имат 7 или по-малко напитки седмично, и хора, които имат 8 или повече напитки седмично. Те отчитат важни променливи като възраст, пол, раса, ниво на образование, доход, статут на пушене, кръвно налягане и други фактори. След контролиране на тези променливи изследователите установили връзка между консумирането на 7 или по-малко напитки на седмица и продължително оцеляване от малко повече от 1 година в сравнение с дългосрочните въздържатели. 

Сърдечната недостатъчност се случва, когато сърцето постепенно губи способността да изпомпва достатъчно кръв към тялото. Тя може да бъде предизвикана от инфаркт или други хронични състояния като диабет или бъбречно заболяване.

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ