24 Март 2019неделя15:05 ч.

Здраве

Умереното пиене не е опасно за възрастни със сърдечна недостатъчност

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 560

Ново проучване показва, че хората над 65 г., които наскоро са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, могат да продължат да пият умерени количества алкохол, без да влошават състоянието си. Това показва проучване на Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, публикувано на 28 декември в JAMA Network Open.

Средно преживяемостта за умерено пиещите е малко над 1 година по-дълго от въздържалите се, което е статистически значима разлика, сочат резултатите от проучването.

„Моите пациенти, диагностицирани наскоро със сърдечна недостатъчност, често ме питат дали трябва да спрат да пият чаша вино всяка вечер. И досега нямах добър отговор за тях. Отдавна знаем, че токсичните ефекти от прекомерното пиене могат да допринесат за сърдечна недостатъчност. Но имаме данни, че здравите хора, които пият умерено, изглежда, имат известна защита от сърдечна недостатъчност в дългосрочен план, в сравнение с хората, които изобщо не пият. Но имаше много малко данни, които да ни помагат да съветваме хората, които пият умерено и току-що са били диагностицирани със сърдечна недостатъчност”, казва старши авторът на проучването и кардиолог Дейвид Л. Браун, професор по медицина. Той обаче е категоричен, че хората, които развиват сърдечна недостатъчност в по-напреднала възраст и никога не са пили, не трябва да започват да пият.

Изследователите анализирали данни от минало проучване, проведено от 1989 до 1993 г. В него са включени 5888 възрастни, ползватели на Medicare. От тях 393 пациенти развили сърдечна недостатъчност в периода на проследяване. При средна възраст от 79 г., малко повече от половината пациенти със сърдечна недостатъчност са жени, 86% са бели. Пациентите са разделени в 4 категории за анализ: хора, които никога не са пили, хора, които пият в миналото и спират, хора, които имат 7 или по-малко напитки седмично, и хора, които имат 8 или повече напитки седмично. Те отчитат важни променливи като възраст, пол, раса, ниво на образование, доход, статут на пушене, кръвно налягане и други фактори. След контролиране на тези променливи изследователите установили връзка между консумирането на 7 или по-малко напитки на седмица и продължително оцеляване от малко повече от 1 година в сравнение с дългосрочните въздържатели. 

Сърдечната недостатъчност се случва, когато сърцето постепенно губи способността да изпомпва достатъчно кръв към тялото. Тя може да бъде предизвикана от инфаркт или други хронични състояния като диабет или бъбречно заболяване.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56