04 Август 2021сряда21:34 ч.

Летопис

Уловеното неуловимо

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 1006

Боян Ангелов


Не може да се отрече, че връзката между писател и читател става все по-опосредствана. Новите комуникационни технологии разрушават времевите прегради, а виртуалното пространство се превръща във втора действителност, която е на път да подмени истинската реалност. Ето защо традиционните диалози между създателите на различни жанрове от изкуството и техните почитатели не трябва да бъдат заменяни с общуване чрез телевизионни и компютърни монитори.
Като потвърждение на тези размисли се явява новата книга "Уловени мигове" на писателя Продрум Димов (изд. "Богианна"). Сигурен съм, че тя ще изненада приятно почитателите на българската изящна словесност. В книгата с фотоси и кратки словесни портрети е показана значителна част от най-новата културна история на Пазарджик. В същото време книгата е част и от българската литературна екзистенция за последните две десетилетия. Запечатаните фотомигове на десетки емблематични за литературата ни фигури имат значимостта на документи, които с времето ще повишават своята стойност.
"Уловени мигове" е своеобразна ретроспекция на дейността на писателското дружество в Пазарджик, което отбеляза своя четвъртвековен юбилей. Без да има претенциите, че показва всички важни срещи, организирани от дружеството, "Уловени мигове" се превръща в негова своеобразна илюстрирана история. Тя е история и на Клуба на културните дейци в града, чийто секретар е Продрум Димов. Авторът изказва благодарността си към ръководствата на Драматичния театър, към пазарджишките читалища "Христо Ботев 1897" и "Никола Й. Вапцаров 1897", към Младежкия дом, Художествената галерия и музеите, които са били естествени домакини на десетките творчески срещи. Авторът не забравя да изкаже и признателността си към кмета на Пазарджик Тодор Попов, който следи отблизо духовните процеси и прави всичко по силите и възможностите си, за да стимулира морално и материално пазарджишките творци.
Имената на Николай Хайтов, Христо Радевски, Иван Динков, Дамян Дамянов, Христо Фотев, Луна Давидова, Георги Недялков, Валери Петров, Георги Константинов, Евтим Евтимов, Иван Гранитски, Андрей Андреев, Кольо Георгиев, Благовеста Касабова, Никола Инджов, Велин Георгиев, Петър Караангов, Георги Стоянов-Бигор, Матей Шопкин, Христо Ганов, Николай Милчев, Антон Дончев, Иван Сарандев, Наташа Манолова, Димитър Танев и на много още изтъкнати фигури на съвременната българска култура са показател и за високото ниво на проведените творчески разговори, и на взискателността на публиката.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 148

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

В Европа има спад на КОВИД заразата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 70

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 76

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 81

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ