25 Юли 2021неделя00:25 ч.

Уговорен мач

/ брой: 190

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1534

Военното министерство отвори вчера офертите за нов изтребител. Очаква се това да бъде най-скъпата сделка от модернизацията на армията. На първия етап ще бъдат закупени най-малко 8 изтребителя за 1.8 млрд. лева с ДДС, а след това още толкова. Няма спор, че армията трябва да се модернизира, но в конкретния случай поредицата от скандали  превърнаха реализацията на проекта в уговорен мач. Всички участват съвсем отговорно в него, но всички знаят, още преди да е завършила срещата, какъв ще бъде крайният резултат. Заради липсата на политическа воля и средства проектът бе отлаган с години. Както е известно, на предишния етап от конкурса след заключенията на експертната комисия на МО, служебното правителство на Огнян Герджиков реши да се закупят изтребители "Грипен". Парламентът върна стария проект за доработване с формалния мотив, че в него не е включена оферта на Португалия и САЩ за втора ръка F-16, защото тя не включва възможност за разсрочено плащане. Истинската причина бе стремежът на управляващите да се конфронтират с президента Румен Радев, който като командващ на ВВС бе участвал в оценката на тогавашните оферти.
След това МО поиска предложения от седем държави и фирми, но фаворитите бяха ясни още в аванс. Вчера бяха подадени само четири оферти - за нови Ф-18, Ф-16 и "Грипен" и втора ръка "Юрофайтър". Те потвърдиха предварителните очаквания за фаворитите в конкурса. Както обикновено, основната информация около избора на доставчика ще бъде класифицирана, въпреки драматичното публично отваряне и поредните обещания за пълна прозрачност.
Все пак е ясно, че фаворити са новите американски изтребители Ф-16 и новите шведски "Грипен", защото, както се знае, управляващите предпочитат нови машини. Всяка от офертите си има предимства. Преимущество на Ф-16 е стратегическото партньорство със САЩ, с които и в момента използваме съвместни авиобази на българска територия. Неизвестното тук обаче са парите. Повечето експерти са на мнение, че България не може да си позволи нови Ф-16, освен ако предложената цена не е политическа. Наскоро Словакия закупи 14 машини F-16V, заедно с логистика, обучение, въоръжение и техническа поддръжка за две години за 1.589 млрд. евро.
От своя страна шведската "Грипен" се вмъква в бюджета, като един от основните козове ще бъде възможността да предложи повече от 8 машини за тези пари. Това ще бъде един от критериите, по който ще се избира доставчикът. Oсвен това се очаква да предложат и добра програма за индустриално сътрудничество.
Доскоро за фаворит се смяташе и офертата на Израел за втора ръка F 16, но тя явно губи позиции предвид непрекъснатите коментари на правителствено ниво, че целта е да се закупят нови машини. Останалите оферти са за употребявани или нови "Юрофайтър", за Ф-18 Супер Хорнет трудно биха отговорили както на заложения бюджет, така и на средствата, които ще са необходими за евентуалната им поддръжка и експлоатация. През последните месеци управляващите прекараха брод през океана, а след посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ и дълго желаната снимка с президента Тръмп едва ли е останало съмнение, че в крайна сметка изборът ще падне върху F-16. Просто такъв ще бъде резултатът от уговорения мач. Бонус към него ще остане снимката с Тръмп.
Както е известно, наред с търга за нов изтребител, се подготвят и проекти за купуването на бронирани машини и патрулни кораби. Тези сделки се очаква да излязат около 4 млрд. лева. За реални договори обаче е твърде, твърде рано да се говори, имайки предвид лошата практика от последните десетилетия, при която въпреки изхарчените милиони някаква качествена промяна в състоянието на армията и нейните бойни способности не се забелязва. Защото се оказа, че купената нова техника не е точно това, което ни трябва, и е твърде скъпа за поддръжка.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ