03 Декември 2020четвъртък03:11 ч.

Учителите: Очернят професията, която е майка на всички останали

автор:Дума

visibility 751

Няма да позволим охулване и очерняне на професията, която е майка на всички останали. Твърдо заявяваме, че няма да допуснем никакво видеонаблюдение извън рамките на закона. Българският учител не е престъпник, за да бъде следен и наблюдаван. Това се казва в декларация на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратена до медиите.

Публикуваме пълния текст на декларацията:


Българските учители, членуващи в КТ "Подкрепа", с нескрито безпокойство и възмущение следят поредния опит на някои родителски кооперативи да очернят и охулят професията, която е майка на всички останали. Протестите им и поставените скандални и рекетиращи образователната система искания, са огледално отражение на тревожните и ескалиращи проблеми, свързани с дефицитите във възпитанието на младото поколение, с особената липса на гражданственост и морални ценности.
Повтаряните до болка обвинения, грозни квалификации и осъдителни коментари към всички учители, както и ожесточеното вменяване на всякакви отговорности, постави професията пред поредното изпитание, професия,  която в съвременния свят се радва на доверие, почит и уважение, без да използват специални "разузнавателни" средства.
За съжаление, действителността в съвременна България е много далеч от европейските политики към образованието, респ. към учителите, защото българският учител е най-контролираният, най-обсъжданият, най-поучаваният, най-атестираният, най-сниманият и най-критикуваният за краха на моралните ценности и упадъка на българската образователна система.
Яростно протестиращите родители, които настояват за сканиране ежеминутно на работата на педагогическите специалисти, психотестове за учители и директори, би трябвало поне за малко да помислят и за своята отговорност за възпитанието, социализацията и дисциплината на своите деца. Ако дори една от българските оторизирани институции се беше сетила да ги задължи да сторят това, ако и самите институции поемаха отговорност към младите поколения, то агресията нямаше да я има нито в детската градина, нито в училище.
България е демократична страна и през последното десетилетие всичко в образованието, което не се харесва на родителите и учениците,  се оспорва или обжалва! Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат виновните постъпки на децата си, да оспорват оценките на учителя и да настояват за заобикаляне на правилата. Заваляха и съдебни дела на родители срещу директори и учители заради несъгласие с оценки или с препоръки. Всичко това е сигурен знак за упадък на гражданската съвест на българското общество. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично  и да се оправдава за приложените от него мерки и оценки на родител или ученик! Няма цивилизована нация, която да не вярва априори на учителя, още по-малко да го подлага на ежедневен шпионаж.
Синдикат "Образование" твърдо заявява, че няма да допусне никакво видеонаблюдение във всички образователни институции, извън рамките на допустимите от закона хипотези. Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван. Ние от "Подкрепа" смятаме, че исканията на родителските кооперативи са нагли, безотговорни и лишени от образователна логика. Ние от "Подкрепа" няма да допуснем още нови мерки или задължения, които пречат на автономността на образователните институции и унижават авторитета на учителите.
Синдикатът заявява, че ако МОН и останалите институции не приемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, ще предприемем съответни действия. Опитите да вменяват нови и нови вини или правила, ще нагнетят напреженията в системата и ще доведат до национални масови безсрочни протестни действия. Синдикат "Образование" ще продължи и подкрепи борбата срещу агресията към учителите и ще отстоява запазването на достойнството и авторитета на българския учител!


 

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ