17 Януари 2022понеделник04:38 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Емил Попов

Творческа среща на двама художници

Галерия "Арте" събира отново Емил Попов и Станислав Памукчиев

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 57

С вернисаж на 9 ноември от 17.30 до 19.30 ч. столичната галерия "Арте" представя съвместната изложба на Емил Попов ("Ева" - скулптура) и Станислав Памукчиев ("Протоси" - живопис). Творбите ще може да се разгледат до 29 ноември в арт салона на ул. "Бузлуджа" 31.

 

 Станислав Памукчиев

 

 

 

 


Настоящата изложба е своеобразно продължение на творческата среща на двамата автори от изложбата "Начала" преди пет години в галерия "Арте". Скулптурите, посветени на "Ева", и живописните платна от цикъла "Протоси" са обединени от общите същностни търсения на двамата знакови за българската визуална култура художници, приятели и съмишленици - проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев. Не е изненада за повечето от нас, че в изложбата взаимно се обогатяват противоположни подходи - алуминиеви или месингови скулптури в противовес на картини - обекти с въглен, с пепел и дори в цвят, разказва галеристката Гергана Борисова.

"Протоси" е нов цикъл от картини и рисунки, част от програмна ориентираност към изначални съдържания, които дълбинно ни определят и са първичната субстанция на духовната ни памет. Търся следите на тази памет в протосимволи и знакови обозначения - синтезиран образ, отговор на непонятното и необозримото.

Кръг, квадрат, кръг в квадрат, спирала, кръст като Тао или Анх, символи на безкрайността, на мъжкото и женското начало - направени с пепел, въглен, пръст, восък, обгорени и опушени, свидетелстват пътя на човека, на неговото духовно изкачване. Ние носим в своите дълбинни структури изначална архетипна памет за тези съдържания. Това е основанието и вълнението, чрез пластическата интерпретация на тези изображения да търся базисно, комуникативно поле за среща с другите", споделя Станислав Памукчиев.

"Откакто се знаем, търсим да изразим свои образи от дългото време, утаени някъде дълбоко, навътре, неотменно. По своя си начин всеки от нас в нашето днешно (време и място)", казва Емил Попов.

Във време, в което все по-трудно успяваме да се вгледаме в себе си, изложбата връща зрителя към изначалното, изостря сетивното, предизвиква желание за равносметка, задава въпроси... някои ще открият и отговори. 

 

 

  

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ