08 Август 2020събота03:43 ч.

Турската "културна" инвазия в България се засилва

Има райони като Кърджалийско, които вече не приличат на част от нашата държава

/ брой: 79

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1416

Доктрината "Йозал", дело на турския политик Тургут Йозал, за която можем да прочетем в книгата му "Турция в Европа" (преведена вече на основните езици в Европа), представя нелепите претенции на Турция да стане "световна сила" и да "възстанови Османската империя". Чрез груба, елементарна манипулация и най-безцеремонно фалшифициране на фактите от историята авторът й се опитва безуспешно да защити тезата, че мястото на тази азиатска държава е в Европа. Според неговите "доказателства" нашата европейска цивилизация била всъщност... турска! Турция била "майка на много други цивилизации от... най- дълбока древност", дори на древногръцката, йонийската, чието правилно име било... "анадолска". Според Йозал: "Европеизацията на турците започва с приемането на исляма, с приноса на турските философи и теолози. В средните векове Европа познавала Аристотел и Платон, но това станало благодарение на турците. В наши дни може би изглежда странно на някои, защото в тяхното съзнание съществува пропаст, разделяща Запад от Изток, Велика Турция от Европа... Днес византийската култура се приема за част от западната цивилизация. След като посочихме сходствата между Османската и Византийската империя, можем да заключим, че османската култура е също неразривна част от западноевропейската цивилизация". Йозал пояснява, че "Византийската империя е била преди всичко една анадолска държава." Той твърди също, че: "В IX век пр.н.е. в Анатолия (Анадол) поетът

Омир - нашият велик сънародник-турчин

- поставя началото на това, което ще бъде наречено по-късно неправилно "гръцко чудо"...
 Тези нелепости, разбира се, будят смях, но и известна тревога. Защото Турция вече повече от две десетилетия настъпва в България (чрез своята "пета колона" ДПС), а също и пряко във всички области на живота. Последиците са тъжни и след време ще бъдат фатални!
 Турция отделя много средства за пропагандата на страната в чужбина и особено в България. През последните години се издадоха с турско финансиране няколкостотин турски книги, повечето от тях, като изключим Орхан Памук, разбира се, са типични образци на третокласната литература, която дори не заслужава да бъде преведена и отпечатана. Но ето че в България вече нахлуха и турски издатели, като например "Ерен Медия Груп", с целта да залеят нашия книжен пазар предимно с турски "шедьоври". Голяма грешка правят някои наши издателства, че приемат тези пари и произвеждат подобна ненужна книжнина. Но още по-голяма е вината на няколко телевизии като: Нова ТВ, БиТиВи и "Седем", които започнаха да излъчват ежедневно турски сериали (докато руската и румънската например наблягат на екранизациите на високата, класическата литература и така възпитават и образоват!). А нашите просто

прекаляват с тези долнопробни сапунки

които напразно се опитват да излъскат образа на Турция и да ни я представят като близка в културно отношение страна. Но и с просто око се вижда, че това е нереален, идеализиран образ на една държава, в която ежегодно биват убивани зверски с камъни от близките си (!) млади момичета и жени, които били прегрешили с нещо. Обичай от дълбока древност, но за съжаление, неописан от Омир, или по-точно Омер!... Да се чуди човек защо имаме този скъпоструващ орган СЕМ?!
В бившия български град Одрин (в древността Адрианопол) на огромна държавна субсидия се радва т.нар. Тракийски университет, чиято основна задача е пропагандирането на турската култура в България и на Балканите. В него редовно се канят наши преподаватели, приемат се за студенти наши младежи - целта е проста и ясна: разширяването на турската културна инвазия.
 Пак с турски пари някои наши безродници, като например историчката Теодора Бакърджиева, пишат и издават книги в прослава на убиеца реформатор-асимилатор Мидхат паша, като го сравняват с... Петър Велики, на "културното" наследство на Османската империя, и дори имат наглостта да пренаписват учебниците по история и литература (това го правят и някои чиновници от МОН, може би купени от ДПС!). Това обаче предизвика голям обществен скандал и показа, че чашата вече е преляла. Но ние, българите, сме доста търпеливи, може би и заради това сме оцелели през тези ужасни пет века на робство и насилие и дори на геноцид. Та все още не сме казали едно твърдо "не" на това посегателство върху нашата култура и духовност. В страната ни непрекъснато се строят джамии (те просто никнат като гъби, в Родопите има села с по двайсетина жители и с по две джамии!). Все още, в нарушение на Конституцията, се излъчват новини на турски език по централната ни телевизия, все още се издържат и два турски театъра - държавни, но със самодейци... за кючеци и маанета и за предизборните кампании на протурската партия!
Преди няколко години в "Крепостта на Доган"- доминирания от ДПС вече небългарски град  Кърджали, се проведе поредната среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си "академия", назована гръмко "Орфеева лира"! Сега турски "писатели" и "културни" дейци се свързват с тракийския певец на Родопа - Орфей, и правят нескопосан опит

под турския полумесец да обединяват писатели

от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия. И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци - от фонда на общината, Съюза на българските писатели и най-вече от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища. В грубо нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура. Срещата - пета, юбилейна, беше повод да се рекламира кандидатът за кмет на този изстрадал от ДПС български град - Хасан Азис, а повечето от писателите, с някои изключения, бяха от "втора ръка", и, разбира се - не от всички страни на региона. И на мястото, където се проведе, е окачено турското знаме с полумесеца!
Погледнах листата на читалищата от  Кърджалийския район - двайсет от тях, или  повечето, са вече напълно турцизирани, въпреки че носят имената на Ботев, Вазов, Славейков (кой знае, може скоро да ги преименуват). С турци секретари, директори, управителни съвети с по един-двама българи (за цвят, купени от противоконституционната партия ДПС), с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда. Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на... Турската република. Чества се  "великият Ататюрк" (унищожил хиляди християни - българи, арменци и гърци, през 1922 г.), пропагандират се турските обичаи и език, а в същото време това население, в т.ч. и младите, не може да говори български и целенасочено и упорито се турцизира. А

невръстни деца пеят химна "Турция е в сърцето ми!"...
 
 А после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналисти са склонни да величаят като "мъдър политик". Самият той каза: "Вижте картата на България!" В смисъл какво българско е останало от нея... За турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за масовото турцизиране на българите помаци, които доскоро не знаеха турски!
 Да не говорим за последствията от тази асимилаторска "културна" политика. Тя цели едно: изтриване на българската историческа памет до амнезия, а това означава отслабване на имунната система на нацията. Нещо, което нашите мъдри управници все още не са разбрали или просто не искат да разберат.


Рудозем

Посрещане на турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш в Кърджали


Макет на сторящата се огромна нова джамия в  Кърджали

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ