23 Септември 2019понеделник07:54 ч.

От редактора

Цветя за жената

/ брой: 46

автор:Боян Бойчев

visibility 640

Вървя по улиците и гледам. Пролет ли е, лято ли е? Навсякъде - цветя, колко много цветя! Поникнали сякаш от тротоара. И градът, този иначе скучен и сив град, става цветен. А, утре е Осми март. Празникът на жената. Затова толкова много цветя са обкичили улиците. Предприемчиви улични търговци очакват своя малък триумф. 

Радостно е, цветно е. Само дето през последните години и този празник се опитаха да неглижират. Руски бил, комунистически бил, тоталитарен бил... Нищо, че за първи път се е празнувал в САЩ. Нищо, че е Ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Какви признания, нищо не признаваме, важното е да бъде отречен... 

Но у нас отдавна никой не влага политика в него. Просто един ден, в който да засвидетелстваме своето внимание към жените около нас. Ама защо само в този ден, трябва да е целогодишно... Ами защо тогава празнуваш имен ден веднъж в годината, нали си носиш името целогодишно.  

А това е един цветен ден. Красиви са цветята, но има ли по-красиво цвете от жената, драги мъже. Обръщам се към истинските мъже, а не към тези, дето се провикват от хола: Жена, салатката! Ракийката! - докато зяпат поредния мач по телевизията, давайки мъдри съвети на треньора, примесени с балкански огрубен език. Към истинските мъже, а не към тези, показващи слабостта си, замахвайки с пестница към женското лице. 

Та има ли по-красиво цвете от жената? 

Майка. Даваща живот, грижеща се денонощно за рожбата си. Майката, която през сърцето пропуска всяка болка и всяка мисъл за чедото си. И заплаща за това с толкова много сребро: със сребърната мрежа около очите, със сребърните нишки в косите. 

Любима. Даваща всеотдайно любов. И очакваща в замяна любов. Извисяваща мъжа. Облагородяваща го. Подкрепяща го.  

Съпруга. Пазителка на семейното огнище. Саможертвена и грижовна. 

Магьосница. Омайваща мъжа. И честно казано, мъжът няма нищо против да бъде омагьосан. 

Най-красивото и неразгадаемо чудо на природата. И още, и още, и още... 

Всъщност, когато отшуми празникът и цветята няма да ги има по тротоарите, огледайте се, мъже, и ще видите, че градът съвсем не е сив. Градът е многоцветен и цветята са жените. Поливайте ги целогодишно с любов и градът никога няма да бъде скучен. 

А на осми март смирено засвидетелствайте своята обич с цвете. Защото Осми март е именият ден на жената. Цвете подарете на цвете. Много цветя. И ще видите какъв прекрасен букет се получава. 

Честит празник, мили жени!  

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ