Цените на плодовете и зеленчуците продължават да се повишават
/ брой: 254
Плодовете и зеленчуците продължават да поскъпват на едро. Индексът на тържищните цени се е покачил през първата седмица на ноември с 1,3% до 1,971 пункта, най-вече заради поскъпването на плодовете и зеленчуците на едро, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През май тази година индексът отбеляза най-високо ниво от 2,021 пункта. Цената на краставиците на едро се е повишила с 18,3 на сто средно до 2,13 лв. за кг. През последната седмица доматите са поскъпнали със 17,4% и се търгуват средно по 1,96 лв. за кг. Цената на зелените чушки, продавани по борсите, се е задържала на 0,88 лв. за кг. Червените чушки са поскъпнали с 10,7 на сто до 1,14 лв.за кг. Зелето се е търгувало средно по 0,33 лв. за килограм на едро. Цената на картофите се е качила с 2,2 на сто до 0,47 лв. за кг.
С 13,3% до 1,53 лв. за кг се е повишила цената на гроздето. Ябълките са поскъпнали с 2,2 на сто до 0,93 лв. за кг. Брашното тип "500" се е търгувало средно по 0,88 лв. за кг. Цената на ориза е средно до 2,20 лв. за кг. Цената на захарта е паднала тази седмица до 0,9 на сто, до 2,22 лв. за кг. Олиото поевтинява с 1,6 на сто и се е търгувало по 2,52 лв. за л. Кравето сирене поскъпва с 0,2% и се е продавало през изминалата седмица средно по 4,96 лв. за кг на едро. Цената на кашкавал тип "Витоша" е средно 10,70 лв. за кг. Цената на каймата се качва с 1,0 на сто до 4,92 лв. за кг. Кренвиршите са се продавали средно по 5,10 лв. за кг. Яйцата се търгуват на едро средно по 0,17 лева за брой.