23 Юни 2024неделя01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. д-р Георги БЛИЗНАШКИ

Трябва да възстановим обществения морал

Олигархичната върхушка все по-агресивно се намесва в политическия живот, казва членът на НС на БСП

/ брой: 222

автор:Лилия Томова

visibility 3114

Георги БЛИЗНАШКИ е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Ботевградско. Завършва право. Преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски". Депутат в 36-ото и 40-ото Народно събрание, член на Националния съвет на БСП. Автор е на много научни трудове, има доста издадени книги, сред които "Конституционализъм и демокрация", "Формата на държавата", "Принципи на парламентарното управление". Професор по конституционно право. Владее английски и руски език.

- След съботния пленум стана ли ясно - застъпник ли е БСП за социална държава, г-н Близнашки?
- Основните параметри на проекта "България 2020 - Европейска социална държава" предизвикаха оживени коментари от различни обществени среди. Отзивите далеч невинаги са благоприятни, а някои от тях са направо враждебни. Но това е разбираемо, тъй като европейската социална държава има своите противници из цяла Европа, а не само в България. Друг е въпросът, че в нашата страна тези противници са добре организирани и още по-добре финансирани, като част от тях пребивават дори на ръководни позиции в самата социалистическа партия.
- След тези оценки направо ви питам - проектът ляв ли е?
- Проект "България 2020" е ляв и е първият цялостен и целенасочен опит да се наруши наложеният неолиберален модел в нашето общество, който ни превърна в държава с "крайно несправедливо разпределение на доходите, ниско жизнено равнище за огромни маси от населението и задълбочаващи се неравенства". Заедно с това в страната се формира олигархична върхушка, която с цел да укрепи своята икономическа доминация все по-агресивно се намесва в политическия живот, като открито се чертаят сценарии за установяване на "президентска република", а това за нашите географски ширини не означава нищо друго освен авторитарен режим. В тази посока са и действията на различни задкулисни центрове на паралелната власт, които упорито и систематично работят срещу утвърждаването на демократичните ценности и принципи в страната.
- Казвате, че трябва да бъде защитена най-новата конституция на страната ли?
- Първостепенна политическа задача е защитата на демократичната конституция от 1991 г. и предвидената от нея парламентарна форма на управление. На България е необходима не смяна на политическия модел, което ще позволи замитане на следите от пладнешките грабежи, извършени по време на прехода, а стабилизиране на парламентарната демокрация и възстановяване на обществения морал. Именно това означава да се създаде "държава на доверието", за която се говори в нашия проект.
- В криза сме, г-н Близнашки. Как се печели доверие в криза?
- Няма никакво съмнение, че преодоляването на икономическата и финансовата криза е необходимо условие за реализирането на левия проект. Същевременно обаче свиването на публичните разходи трябва да бъде съпроводено с реформи, които да държат сметка за обикновените хора и техните интереси. Финансовата стабилност не може да бъде самоцел, защото когато този императив вземе връх "сам по себе си", се стига до деформиране на институциите и се поражда уродливо общество. Затова българските социалисти се обявяват за енергични реформи и "догонващо следкризисно развитие". Опитите на някои официозни издания да иронизират на първите си страници левия проект са напълно несъстоятелни, защото формулата "Пазарна икономика - да, пазарно общество - не!" не е родно творение, а е програмно положение на Социалистическия интернационал. Затова сме социалисти, защото не искаме всичко в нашия живот да се превръща в стока. Човешкото здраве, образование, култура трябва да бъдат достъпни за всички български граждани, без оглед на техния социален статус и финансови възможности. Става дума за сблъсък на ценности и по този въпрос няма място за компромис с говорителите на самозабравилата се олигархия. Затова сме социалисти, защото сме готови да водим борба за отстояване на нашите ценности и убеждения.
- Но най-остри са като че ли споровете за плоския данък. Дали той също влиза в социалистическите ни ценности?
- Особено остър е сблъсъкът в ръководните среди на самата партия по повод на въведения по инициатива на управлявалата до неотдавна тройна коалиция "плосък данък". Добре известни са аргументите в негова подкрепа: по-висока събираемост и конкурентна данъчна среда за привличане на повече чужди инвестиции. В допълнение се пробутва тезата, че всички подкрепят по-ниските данъци. Разбира се, тези доводи имат своите основания, но в случая не става дума за по-високи или по-ниски данъци, а за справедливо разпределение на данъчната тежест върху населението спрямо неговите доходи. В България плоският данък задълбочава социалната диференциация и обслужва изцяло интересите на родната олигархия. Опитите да се имитира посткомунистическа Русия, са несъстоятелни, защото ние не разполагаме с нейните приходи от износа на природен газ и петрол. Нещо повече, този данък е в разрез с основополагащия принцип на социалната справедливост. Затова ние като социалисти не можем и не трябва да поддържаме плоския данък. Трябва да се разобличават всички опити за обясняване на икономическия растеж от предкризисните години с въвеждането на този данък.
- Някои наричат прогресивното облагане "догма"...
- Милиони хора по света се борят в защита на прогресивно-подоходното облагане. Това не е  "мухлясала догма", а велика кауза за всички социалисти и социалдемократи навсякъде в Европа и по целия свят. Затова плоският данък трябва да се преразгледа час по-скоро, защото ние сме социалисти и не можем да имаме друга кауза, освен каузата на борбата срещу социалната несправедливост. А особено тревожни са опитите да се възвеличават до небесата постиженията на тройната коалиция, свързани с финансовата стабилност и балансираните бюджети. Не трябва да се забравя, че сами по себе си те не могат да бъдат самоцел. Високопарните оценки на отделни ръководни дейци на партията щяха да са отчасти верни, ако не бяхме загубили така катастрофално последните парламентарни избори.
- Според вас каква е главната причина да ги загубим?
- Загубихме ги, защото нашето управление се откъсна от хората и далеч не оправда техните очаквания. Нека не забравяме, че корупцията се оказа препъникамъкът, който спъна нашето управление, а самите ние не намерихме сили в себе си да поставим открито този въпрос и да намерим верните решения. Няма място за увъртания като хитроватите тези, че в обществото се е създало "усещане за корупция", защото това бе реално явление, което се вихреше навсякъде около нас и създаде блатна атмосфера в цялото общество. Затова бяхме отхвълени по категоричен начин от българския народ по време на изборите и за съжаление тази присъда не подлежи на преразглеждане. Крайно време е ръководните среди на БСП да посочат собствените си недъзи и да поемат отговорността за провала в последните парламентарни избори, а не да готвят партията "за реванш", като компенсация за собствените си очевидни слабости и комплекси.
И това трябва да стане възможно в най-кратки срокове, за да си върнем доверието на хората. Нямаме повече време за губене. Защото няма и не може да има друга алтернатива на днешното "силово" дясно управление освен алтернативата на левия проект.
Утвърждаването на този проект от конгреса ще означава завой в политиката, а това по необходимост изисква и авторитетно ръководство, което да проведе новата линия на партията.


 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ