26 Февруари 2024понеделник10:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Мърков:

Трябва да върнем самочувствието на БСП

Партията се е затлачила от несменяеми лидери, които си въобразяват, че са незаменими, казва областният председател на социалистите в Пазарджик

/ брой: 238

автор:Александър Симов

visibility 2035

Георги Мърков е роден на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, област Пазарджик. От 1960 г. тренира борба и прави забележителна спортна кариера. Печели бронзов медал на световното първенство в Едмънтън, Канада, през 1970 г. Световен шампион е от първенството в София през 1971 г., олимпийски шампион от олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., европейски - през 1972 г. в Катовице. След това е треньор в отбора на "Левски-Спартак", а по-късно и старши треньор на националния отбор по класическа борба на България.
През 2008 година бе избран за председател е на Областния съвет на БСП - Пазарджик. Женен, с две деца и един внук.

- Господин Мърков, какви са вашите очаквания от новото заседание на 47-ия конгрес и какви трябва да са основните теми на него?
- От раздадените предконгресни материали е ясно, че този конгрес ще е посветен на разглеждането на проекта "България 2020". Нека обаче да бъдем честни - според мен 2020 година е доста далече.
Нашите хора искат да знаят какво ще стане днес или утре. Как ще си стъпим на краката? Как ще си върнем доверието? Каква политика ще водим?
- Значи смятате, че темата трябва да е реалната политика днес?
- Досега ГЕРБ си живееха спокойно във властта. Осигуриха си комфорта и подкрепата на медиите. Те искат да постигнат нещо, обаче не могат да го направят. Бойко Борисов разбира от всичко, всичко иска да направи. Но сам човек е обречен на провал.
Провалите доведоха дотам, че рейтингът на ГЕРБ започна да пада. И лошото е, че нашият рейтинг се качва много бавно. Хората, които се разочароват от ГЕРБ, не ни припознават като алтернатива. Това е темата на деня, върху това да работим.
- А как трябва да стане това?
- Ако проведем добра дискусия, ще дойдат и добри идеи и решения. Просто смятам, че тази тема е най-важната в момента.
Промените в БСП трябваше да започнат веднага след като загубихме катастрофално изборите. А ние сега като че ли тъпчем на едно място. Много енергия се губи и в незначителни за момента въпроси.
Преди време бях на едно съвещание на областните председатели на БСП, където упорито се говореше за смяната на Сергей Станишев. Още тогава ми направи впечатление, че искат да го свалят тези, които през цялото време са били около него. Това изобщо не ми хареса.
Според мен Станишев направи опит да се отърве от тях, но те са прилепнали към постовете си и той трудно може да ги отстрани. Когато лидерът направи сериозен опит за промяна, тези хора тръгнаха срещу него.
- Кои грешки на БСП по време на управлението днес се виждат най-добре?
- Да, сега е времето да отчетем някои от грешките. Вижте какво правят ГЕРБ - искат всичко, на всяка цена, способни са на всичко, за да постигнат целите си, поддържат се.
По време на нашето управление имаше надменност. Трудно беше да разговаряш с управляващите. Ехото от това самозатвяране личи и до днес.
БСП има и друг проблем. Все разчита на едни и същи хора. Не бяха ясни принципите, по които се определят кандидат-депутатите. Не се предлагат нови лица, отсъстват нови можещи хора.
Един пример - в Пазарджишка област, където съм областен председател, три мандата водач на листата е Георги Пирински. За второто място е абониран Георги Петърнейчев. Хората искат нещо ново. Толкова ли в БСП няма други хора?
- Актуален ли е лидерският дебат в БСП?
- Много по-важно е как ще бъдат обновени всички нива в партията.
На този конгрес вероятно пак ще има хора, които ще поискат смяна на Сергей Станишев. Но когато се води такъв дебат, аз обикновено питам: "Добре, а кой ще го смени?" Отговорът обикновено е: "Това ще мислим в бъдеще, а сега да направим промяната." Но нали трябва да има алтернатива? Да се запознаем със заместника на Станишев, кой е той и какво предлага... Мълчанието по този въпрос не ми харесва. 
Преди една година бе искана оставката на Станишев, този въпрос днес не е актуален. Според мен този конгрес е абсолютно излишен.
- Като областен председател имате поглед върху трудностите на БСП днес. Кои според вас са най-големите от тях?
- Вече го казах, но ще повторя. БСП се е затлачила от несменяеми лидери, които си въобразяват, че са незаменими като председатели на общински съвети. Има хора с по 15, 20, дори 25 години на партийни длъжности, които буквално бездействат.
С подобни хора трудно се комуникира. Те нямат позиция по въпросите, не разбират какво става, изолирали са се.
Един пример - отивам във Ветрен на конференция, на нея един млад човек не можеш да видиш. Питам местния секретар: "Откога не сте приемали партийни членове?". Той ми отговаря: "Ами много отдавна, може би от 10-12 години." Значи не се търсят за привличане младите хора.
- На парламентарните избори много млади гласуваха за ГЕРБ, защо се получи така?
- Едно от обясненията е, че и младите не останаха по-назад от поредното търсене на месия, който да ни оправи като по чудо.
Има обаче и друго обяснение. ГЕРБ нямат кадри и заложиха на много млади хора. Кадрите полека-лека се създават.
- Само това ли е причината? Защо БСП остава непривлекателна за младите хора?
- Аз съм спортист и ще ви го обясня от гледна точка на спорта и на политиката в тази сфера. Докато нашето правителство управляваше, думата "спорт" почти не се споменаваше. Аз бях за малко председател на Спортния тотализатор, искахме да го обновим, но нямаше необходимата подкрепа. А парите от тотализатора отиват за спорта.
Какво сториха ГЕРБ? Веднага направиха министерство и отделиха много пари за спорт. Младите хора забелязват това. Много младежи са ме питали: "Какво направи за спорта вашето управление?"
А БСП вместо за заложи на това, тръгна да прави "презареждане". Хвърлиха се маса пари, а ефектът бе съвсем малък. Ние правим нещо изкуствено и това се усеща. А младите хора са в спорта. Той ни дава голямо самочувствие, включително и национално. Само спортът може така да ентусиазира хората.
- Дотук описахме много проблеми. А дали те ще се отразят върху изборите през следващата година?
- Много се притеснявам, че БСП няма да може да преодолее проблемите си до следващата година. Защото продължаваме да тъпчем на едно място.
Парламентарната ни група напоследък наистина се активизира, започна да бъде реална и разпознаваема опозиция, думите им почнаха да се чуват. Но много дълго време изкарахме натикани в ъгъла и търпяхме всякакви обвинения като "крадци" и т.н.
Новите кадри в тотализатора се оказаха пак старите, от екипа на Ирена Кръстева, а си спомняте какви обвинения имаше срещу нея. Аз обаче казах на новия екип: "Ако се налага пресконференция, ще се защитя и знам какво да говоря."
А нашите министри трябваше компетентно да се защитят, без да разчитат само на Станишев. Всеки един трябваше да си се защитава поотделно. Те си мълчаха, мислеха, че нещата ще утихнат от само себе си.
Ние загубихме много от тези безкрайни обвинения, които не получиха отговор, въпреки че нито едно от тях не бе доказано.
- На фона на гафовете на ГЕРБ обаче тези обвинения като че ли започват да звучат все по-неистински?
- И това го има. Но все пак щетите са нанесени. За друга наша грешка смятам неумението ни да обясним на хората какво сме направили по време на управлението на Тройната коалиция.
Ние постигнахме много, но не успяхме да го покажем.
Мисля, че така стана, защото част от управленците просто не отидоха сред хората, на крака при тях да им обясняват. Те си мислеха, че хората са нещо странично.
- Какво е вашето виждане - кои действия спешно трябва да бъдат предприети в БСП, за да може партията бързо да си стъпи на краката?
- Трябва да сме близо до хората, особено народните представители, нарочно го повтарям толкова пъти. Защото ако БСП не стигне до обикновените хора, няма шанс да успее.
БСП пое най-големите негативи от управлението на Тройната коалиция. За ДПС и НДСВ никой не говори.
- А виждате ли бъдещи партньори на БСП в предстоящите избори?
- За тази коалиционна политика наистина се говори постоянно. Ние нямаме коалиционни партньори, лошото е, че всички са срещу нас. Наскоро се проведоха частични избори в село Славовица, където населението е 300 души. Всички партии бяха срещу нас. И то с голям хъс.
Сегашните управляващи също са в тотален фронт срещу нас. Един по един ни преследват. Имам хора в моята организация, които се отдръпнаха, защото ги е страх, че ще бъдат уволнени заради членството си в БСП.
Ние трябва да върнем и самочувствието на нашите хора. Трябва да живнем. Иначе мълчанието не ни помага.
- Според вас днес ясно ли е определено отношението на БСП към бизнеса?
- Ето един въпрос, който се нуждае от ясен отговор. Ние срамуваме ли се от бизнеса? Ето сега на парламентарни избори - те наближават, а в областната организация няма никакви пари. Как се правят избори без пари?
Лесно е да се ходи по пенсионерските клубове и да се срещаш с хората, да ти казват колко си велик, ама за нищо друго да не те е грижа.
Казвам всичко това не за да преувеличавам ролята на бизнеса в политическия живот. А за да подчертая, че една партия има нужда от всички можещи. Защото всеки способен може да е част от победата, ако бъде реализиран уместно.
 
 

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 1066

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 1023

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 908

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 988

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 850

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 995

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 936

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 967

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 822

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ