04 Юли 2020събота21:56 ч.

Три компании готови да търсят газ в Черно море

Американската "Ексънмобил", френската "Тотал" и британската "Мелроуз" искат да правят дълбоки сондажи в блок "Хан Аспарух"

/ брой: 143

автор:Мая Калпачка

visibility 1733

Много е вероятно в акваторията на Черно море да бъдат откирити значителни количества газ. Очаква се те да бъдат толкова големи, че биха задоволили потреблението в България за период от 15 до 30 години. Това обяви вчера енергийният министър Делян Добрев по време на конференция по проблемите на проучването и производството на нефт и газ. Три големи фирми вече са проявили интерес да правят проучвания в блока "Хан Аспарух", съобщи Добрев. Той аргументира надеждите си за големи количества газ там, тъй като "Хан Аспарух" е само на 15 км от откритото в румънски води газово находище, в което се предполага, че има между 40 и 80 млрд. кубика газ. Заради потенциалното наше находище Букурещ предяви претенции към България за тази територия и заплаши, че ще съди София в Хага.
Добрев съобщи, че вече има подадени три оферти на компании за участие в конкурс за разрешително за дълбоко проучване на нефт и газ. Това са американската "Ексънмобил", френската "Тотал" и британската "Мелроуз рисорсиз". Първоначално, освен тези три компании, интерес към блок "Хан Аспарух" проявиха австрийската OMV, холандската "Шел" и испанската "Репсол". Британската "Мелроуз" вече добива у нас природен газ в българските води на Северното Черноморие. Очаква се в скоро време тя да започне да вади газ и от находището "Каварна-изток".
До 4 юли тримата кандидати трябва да дадат финансови предложения, а до края на юли ще бъдат оценени офертите и ще бъде избрана компанията, която ще проучва дълбоко в Черно море, съобщи Добрев. Министърът прогнозира още, че ако до края на юли приключи процедурата, през август или септември ще бъде сключен концесионият договор, а до края на годината ще започне анализът на геоложките данни. Следва проучване на сеизмиката през следващата година, а в края на 2013 г. може да се направи първият сондаж, прогнозира Добрев. Срокът, в който избраната компания трябва да извърши всички проучвания, включително дълбочинния сондаж, е пет години.
Не става въпрос за общо находище с Румъния. Сходна е геоложката структура, но в нашата акватория има отделно находище и то ще се проучва и разработва от фирмата, която бъде избрана, поясни министърът. Няма да се случи така, че като тегли единият - на другия да му свършва газът, каза Добрев. По време на конференцията полският експерт от OMV Валтер Кози съобщи, че Черноморският басейн е непроучен. Според него е рано да се правят изводи за находището, защото досегашните геоложки проучвания на Черно море са недостатъчни.


 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 611

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 690

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1265

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ