30 Юни 2022четвъртък23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Лъвов мост

ИДЕИ

Трева върху спирки, билети срещу боклук

Столичани гласуват за 34 проекта за облагородяване на София

/ брой: 39

автор:Деси Велева

visibility 54

Деси ВЕЛЕВА


За втора поредна година столичани получиха възможността да предложат свои проекти за финансиране от Столичната община, за да направят София по-приятно за живеене място. Идеите се приемаха по програмата "София избира", по която ще бъдат осигурени 1 милион лева. Въпреки че финансирането е общинско, не кметството, а всички столичани ще подберат един или повече проекти, които ще получат парите. Затова от 14 февруари до 14 март всички имат право да гласуват на страницата на инициативата за най-добрата идея. 

Тази година акцентът е върху зеленото и проектите трябва да спомагат за справяне с климатичните промени, запазване на биоразнообразието, увеличаване на дърветата в градска среда, зелени покриви, градско земеделие, намаляване на замърсяването на въздуха, алтернативни източници на енергия и др. 

Предварително от общината бяха одобрени 34 проекта. Те са предложени както от неправителствени организации, така и от отделни столичани. Всички проекти безспорно показват, че хората искат повече паркове, зелени детски площадки, по-малко отпадъци и чист въздух. Най-скъпият проект е за 1 милион лева, а най-нискобюджетният - за 6500 лева. 

Зелена спирка с трева на навеса

255 000 лева например ще струва проектът "Be Green" на Българската асоциация за електромобилност. Той предвижда създаване на мобилно приложение, което да мотивира хората да се откажат от всекидневното използване на кола. Стимулите ще бъдат месечни томболи с различни награди, безплатни билети за кина, музеи и театри, отстъпки в партньорската мрежа от магазини. 

Сливи за смет 

Докато този проект е сериозно мотивиран и подплатен с документация, обосновка и финансова разбивка, не липсват и по-любителски предложения, които обаче са привлекли интереса на инициаторите на програмата. Столичанка предлага на всяка метростанция да бъдат поставени автомати за билети, в които гражданите да изхвърлят своите пластмасови бутилки, а срещу това да получат безплатен билет. Според нея на същия принцип може да работят повече обществени тоалетни. Авторката на идеята обаче не е посочила бюджет. 

Така може да изглеждат училищните градини

Друго интересно хрумване е да се обособят градски градини за плодове, зеленчуци, зелени подправки и цветя в дворове на забавачки и училища. Асоциацията на специалистите по управление на околната среда оценява проекта си на 111 000 лева. Според нея децата трябва да се научават да ценят и уважават природата и селското стопанство. Предлага се работата в градините да бъде обвързана с обучението по предмети като "Човек и природа" и "Технологии и предприемачество". Авторите смятат, че проектът може да тръгне поне в три училища и вече са определили възможните кандидати. 

1 милион лева за разделно събиране

Свързан с училищния живот е и проектът "Зелено училище за по-зелена София", който планира разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци в столични школа и провеждане на мащабна информационна и образователна кампания. Това е и най-скъпата идея, която изисква 1 милион лева. 

Оригинални идеи за кв. “Факултета”

Две са предложенията за облагородяване на кв. "Факултета". Едното предвижда създаването на "зелени гета" там. Градски мебели и купол от сглобяема дървена конструкция ще бъдат поставени на площад "Жабарника", а детски площадки и образователен център от неизползваеми контейнери - до 75 ОУ. За тях ще е нужно финансиране от половин милион лева. Второто предложение за квартала също предвижда създаването на детска площадка и общностно място в имот, отреден за училище, като това ще струва близо 200 000 лева. 

Хълмове от асфалт за велосипедисти

Изграждане на особено, различно велотрасе, наречено "пъмп трак", което наподобява хълмове от асфалт, е идея на друг столичанин. Асфалтовото велотрасе ще има разнообразни форми, ниво на трудност и специфика и може да бъде разположено в Северния парк, до 141 СОУ в жк "Свобода" или в парка на "Младост" 4 срещу 470 000 лева. Освен че ще е забавно, този тип активност развива уменията за баланс и устойчивост, мотивира се авторът. 

Парк в реката

Един от най-интересните проекти е наречен "Речен площад "Лъвов мост" и той цели да промени съдбата на софийските реки. Идеята ще съживи ключова част от поречието на Владайска река в района на Лъвов мост. По бреговете й ще се направи парк и мястото ще се превърне в достъпно и оживено публично пространство. 

Друга любопитна идея е създаването на зелени спирки, като върху навесите им е предвидена различна растителност - трева или цветя. Два проекта предвиждат изграждането на спирки в различни райони на града, като всяка е на стойност до 10 000 лева. Хрумването предвижда посаждане на медоносни цветя по подобие на инициативите в град Лестър, Великобритания, и Утрехт, Нидерландия. Там успешно се борят с намаляването на пчелите и насърчават опрашването. 

"Две шепи парк" пък искат жителите на столичния квартал "Младост" 2. Те предлагат пространството около блок 238 да се превърне в мъничък парк, който сами да поддържат. Свои паркове искат хората от село Лозен и район "Овча купел".

Дирекцията на Природен парк "Витоша" пък предлага закупуване на еко автобуси и обособяване на спирка на градския транспорт на паркинга пред Националния исторически музей, откъдето автобусите да се отправят към Витоша. Проектът е почти на предела на максималната сума за финансиране - 980 000 лева. 

Ако по-нискобюджетните проекти привлекат повече гласове на столичани, е възможно да бъдат финансирани няколко от тях. Вариант е да бъде избран и само един, като тогава цялата предвидена сума ще бъде насочена към него.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ