01 Юни 2024събота12:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трънка при бъбречни проблеми

/ брой: 277

автор:Аида Паникян

visibility 2480

Трънката (Persicaria Hydropiper) е силно разклонен бодлив храст, висок до 3 м. Листата са елиптични, назъбени, обикновено окосмени и от двете страни. Цветовете са бели, единични, разположени на кичури с къси дръжки. Плодът е тъмносин, със синкав налеп и стипчиво-кисел вкус. Медоносно растение.
Разпространена по сухи, каменисти места, край пътищата и синурите, навсякъде в България.
Употребяеми части са цветовете (Flores Pruni spinosae), брани през април-май, и плодовете (Fructus Pruni spinosae), брани късно наесен, дори през декември. Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, малко цианогенни гликозиди, захари и др. Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.
Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.). Има запичащо и противовъзпалително действие.
Прилага се при невралгия, възпаление на бъбреците и мехура, албумин, хемороиди, като слабително средство, ревматизъм и др. Плодовете се препоръчват при диария, лошо храносмилане, язва на стомаха и др.
Начин на употреба: 6-8 изсушени плода се заливат с 250 мл вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден.
Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

 
 
 

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 642

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 625

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 645

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 618

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ