19 Октомври 2021вторник08:21 ч.

Нинова:

Това ще е правителство на подмяната

Изказване на председателя на "БСП за България" в Народното събрание

/ брой: 87

автор:Мария Нинова

visibility 2752

"БСП за България" гласува против правителство, предложено от Бойко Борисов, по 3 причини. Първата - поради сериозните различия в нашите идеи и програми за развитието на икономиката, за борба с бедността, за модерно образование, свързано с икономиката, за достъпно здравеопазване, за борба с корупцията и бедността. В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма с конкретни предложения, идеи и разумни аргументи.
Втората причина е, че приоритетите за управление, които определихте с коалиционното споразумение, са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо.
Третата причина - заради несигурността в България, която залагате в коалиционното споразумение.
Подкрепяме предложената програма и политиката за председателството на Съвета на ЕС, евроатлантическа интеграция, бъдещето на България като пълноправен член на ЕС.
Поздравяваме "Обединените патриоти" за израстването - от "България вън от ЕС и НАТО" до "ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция". Поздравления! Има един приоритет, по който всички партии в този парламент сме абсолютно единодушни. Бъдещето на България е европейското бъдеще. Но тук свършват добрите ни отзиви по отношение на по-малкия партньор в коалицията.
Чета им предизборните обещания: "спешно повишаване на доходите на българите, въвеждане на данъчни облекчения и законодателство срещу спекулата." За една нощ това обещание се промени в програмата ви: увеличение на доходите в края на мандата, запазване на преките данъци, без данъчни облекчения, няма освобождаване на ниските доходи от данъци, няма обещаната децентрализация на бюджет към общините.
Увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лв., както знаете, няма да се случи - 200 лв., и то в края на годината. Намаляване на ДДС на лекарства и учебници също няма да се случи, защото в програмата е записано - никаква промяна на ДДС, никаква промяна на данъчните ставки, на преките данъци и без данъчни облекчения на бедните хора.
Следващо: изучаване на дисциплината "Патриотизъм" в училище. В програмата го няма и няма да се случи. Следващо: закон за българския език и право на глас да имат завършилите основно образование и владеещи български език. Отсъства от програмата. Шесто - религиозни служби и ритуали само на български език. Издигане на българското знаме пред всеки религиозен храм, спиране на звуковия терор от минарета, отстраняване на протурските партии от властта. Нищо такова няма в програмата на коалиционното правителство. Седмо - възстановяване на наборната военна служба и трудовите войски няма да стане. Изтегляне на българските войски от чужди държави няма да се случи. "Ние сме против чужди военни бази на наша територия, както и против приемането на Турция в ЕС." Това е от предизборната програма на "Обединени патриоти".
53 обещания и нито едно залегнало в програмата за управление. Може ли да се коригирам - изпълнено само едно, но наполовина. А то е създаване на Министерство на демографията на българите и за българите в чужбина. Е, такова министерство няма да има въпреки демографската катастрофа, но затова пък ще имаме вицепремиер за демографията. Единствено обещание, спазено даже на 1/3, не и наполовина. На това управляващото мнозинство казва "компромис в името на България", а г-н Борисов го нарече "преодоляване на различията". Това е загуба на идентичност - политическа и идеологическа, на "Обединените патриоти". А за хората, които са ви избрали заради тези обещания, това е категорична подмяна на волята им да дойдете в тази зала.
Продължавам с големия партньор ГЕРБ. И във вашата програма категорично подкрепяме целия раздел външна политика и европейско председателство, промяна в Дъблинското споразумение, Шенген и Еврозона. Имате нашата подкрепа за това, защото това е в интерес на бъдещето на България. Обаче цитирам предизборната ви програма: "умеем да слушаме хората и нашата програма е плод на постоянните ни преки контакти и обратна връзка с хората на България". Красиви думи, нали? Но да видим какво искат хората на България.
Двата най-важни приоритета на народа - бедност и доходи и сигурност. И е показателно разминаването между записаното и програмата на коалиционното ви правителство. В коалиционното споразумение не се споменава нито веднъж думата бедност. Дори обещанието да увеличите всички пенсии от 1 юли 2017 г. с 2,4% в коалиционното споразумение вече липсва. В предизборната програма сте предвидили допълнителни мерки за подпомагане на енергийно слабите. Увеличиха се цените на природен газ, вода, парно, има заявка за увеличаване на цените на тока. Отказали сте се в коалиционното си споразумение от компенсиране на енергийно слабите. Нещо повече - в момента, в който това е проблем №1, прокуратурата е в КЕВР, от БСП поискахме да ги изслушаме как ценообразуват и натоварват потребителите, обслужват ли интереси на монополи. Вместо да ни подкрепите, закрихте парламентарната комисия за КЕВР. Какво е това? Дори не е и отстъпление. То е тотална промяна на политиката ви по отношение на енергийно бедните и прозрачността в борбата с монополите. На фона на това отстъпление в обещанията за доходите 2 пъти отказвате да си замразим заплатите. Но това не е въпрос на програма, това е въпрос на морал. Оставям го без коментар.
Какво обаче ще продължи според програмата на коалиционното правителство? Ще продължат две политики, които по принцип не са лоши, но в момента са критични. Едното е строителството на магистрали. Защо казвам критични? Защото тече проверка на прокуратурата, на ОЛАФ в АПИ. Защото вече има не само съмнения, а факти за злоупотреби. Няма никакви корекции на тези политики в програмата ви. Нещо повече. Предложението на "БСП за България" да направим парламентарна комисия и да изчистим тези проблеми категорично отказахте. Буди съмнения, само това казвам, без да коментирам защо го направихте.
Още една политика, на която вие много държите и продължавате в тази посока въпреки заключението на служебния кабинет. В него пише: "В резултат на допуснатите лоши практики постигането на целите, които си поставя програмата за саниране, е поставено под въпрос. Допуснатите завишени референтни стойности, сключване на договори за възлагане на обществени поръчки с финансиране на недопустими дейности, водят до намаляване на ефективността на програмата." И този сигнал е в прокуратурата. Вместо да помислите как да се коригират тези лоши практики, увеличавате финансирането за саниране, но отново с подмяна. Защото в предизборната ви програма пише, че ще се увеличи финансирането, а в следизборната ви - че това ще стане за сметка на гражданите, че те ще трябва да се самофинансират.
Да видим друга тема, важна за хората - сигурност. Обещавате увеличение на броя служители в МВР с 1000, за да има полицаи във всяко населено място - остана някъде на предизборните митинги. Обещавате увеличение на броя служители в МО с 6000 и да се подсили охраната на границата - също се загуби някъде. Желанието на патриотите лагерите за бежанци да отидат на границата и да бъдат от затворен тип при ГЕРБ се трансформира в разширяване и укрепване на центровете в Пъстрогор и Харманли - тежко противоречие между бъдещи коалиционни партньори.
Третата причина, заради която няма да ви подкрепим, е мината, заложена в коалиционното предложение, която гарантира несигурност в това мнозинство, следователно и в България. Там пише, че всеки партньор извън това споразумение може да си провежда самостоятелна политика, да търси подкрепа и мнозинства в парламента. Всички знаем какво означава това, защото сме го виждали - с реформатори, с БДЦ, плаващи мнозинства, безпринципни съюзи. Това е лоша практика. Но тук идват двата големи въпроса за държавността - референдумът и промяната в Конституцията. В предизборната програма на ГЕРБ пише, че референдумът е задача №1 и ще бъде първият законодателен приоритет. Оказва се обаче, че референдум няма да има въпреки потвърждението при откриването на парламента. Няма го в програмата ви. Референдумът според вас трябваше да изпълни волята на народа. Очевидно по волята на патриотите и заради властта няма да се случи. Защото вашият коалиционен партньор е против. И по-важно е да се упражнява властта, отколкото да се слуша волята от този референдум.
Вторият голям въпрос за държавността е предизборният ангажимент на ГЕРБ за нова Конституция и отмяна на имунитета на народните представители. И това изчезна някъде по пътя между обещанията и реалността днес. Очевидно това вече няма да е важно въпреки желанието може би на милиони хора да ни видят без имунитет и ние бихме ви подкрепили за това. Жалко, че се отказахте от новата Конституция и запазихте облагите на народните представители - имунитет и заплати. И това също е показателно за подмяна.
За нас, "БСП за България", е важно да не предадем тези близо 1 милион души, които ни изпратиха тук. Затова ще бъдем смислена, аргументирана опозиция и алтернатива. Защото правителството на Бойко Борисов е пълна подмяна. Това е тотално излъгване на тези, които са ви подкрепили заради идеите ви преди изборите. И ще кажа със съжаление за България - политическата класа на статуквото продължава постарому. Получава властта в името на народа, веднага се отказва от народа и започва да я упражнява за себе си.
Зее пропастта между политическата класа и народа. "Борисов 3" ще даде принос за увеличаването на тази пропаст. Наложителна е промяната в политическото статукво, политическата класа и политиките.
Ние, от "БСП за България", ще направим всичко по-силите си, с помощта на един милион души, с последователност в изпълнение на нашите ангажименти. С показване на нов морал в политиката. Промяната е наложителна. Ние сме сигурни, че ще я постигнем. Ще вървим по този път, без да предадем хората, които са ни изпратили тук.
Корнелия Нинова илюстрира думите си с предизборната програма на "Обединени патриоти", от която те отстъпили заради властта


Снимка Благовеста Цветкова

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ