28 Септември 2020понеделник19:00 ч.

Знание

Толeрираното мошеничество

Година и половина МОН мълчи как един човек за 4 години е станал три пъти доктор на науките и 4 пъти професор

/ брой: 185

автор:Велиана Христова

visibility 1538

Преди близо година и половина - на 29.06.2018 г., ДУМА публикува разследването "Великият Остап Бендер на българската наука". Героят на публикацията - русенският бизнесмен Венелин Терзиев, е успял за 4 години да получи в различни вузове научна степен "доктор"; три пъти диплом за степен "голям доктор" (доктор на науките), да заеме длъжността професор в 4 различни висши училища и да преподава в тях 15 учебни дисциплини (от икономика и социални дейности до национална сигурност). Както и да публикува 1673 статии, да участва във всякакви конференции у нас и в чужбина, да се титулува "член-кореспондент" на частна руска академия, да участва дори в биеналето на хумора в Габрово. А паралелно да върти 7 фирми с обществени поръчки за по над 2 млн. лв. и проекти от еврофондове, както и 3 неправителствени организации, всичките с разнообразен предмет на дейност - от медицина до строителни материали. 

След публикуването на материала попитахме министър Красимир Вълчев как е станало възможно този могъщ научен ум да направи такава главоломна изследователска кариера. Ако се спазват законите, изискванията и процедурите дори на сбъркан закон като този за развитието на академичния състав, това не е възможно. Сериозни учени за 4 години една дисертация трудно написват и защитават, а той - цели три! Министърът обеща проверка по случая. И нищо. Преди няколко месеца му напомнихме, че чакаме отговор. Отново обещание и отново - нищо. Е, то бива, ама чак такова толериране на антиакадемичните безобразия не бива!          

Направих вчера поредна справка в информационната служба НАЦИД за научните степени и длъжности на лицето Венелин Терзиев. В помощ на министъра цитирам: Терзиев става "доктор" във Варненския свободен университет на 2.07.2014 г.; след четири месеца - на 24.11.2014 г., получава диплом за "доктор на науките" от Националния военен университет "Васил Левски". Втори път става "доктор на науките" в Стопанската академия в Свищов на 7.10.2015 г. и трети път - в Бургаския свободен университет на 30.01.2018 г. Още на 29.09.2015 г. Русенският университет го избира за професор, според НАЦИД той и в момента си работи там на тази висша академична длъжност. Продължава да е професор и във Военния университет, назначен там като такъв на 2.08.2016 г. (според нашето проучване, на 23.02.2018 г. героят ни заема длъжността професор и в Бургаския свободен университет). Единствено във Висшето училище по телекомуникации и пощи, което също го е направило професор (на 13.02.2017 г.), той е освободен от длъжността на 2.07.2018 г., казва НАЦИД. Иначе лекции на студенти и доклади чете къде ли не и по какво ли не - от национална сигурност, през социални дейности до архитектура, строителство и геодезия (вж. снимката например, която е от Аграрния университет в Пловдив). 

ДУМА вече отбеляза, че във всички вузове, които Терзиев обикаля като цветарка, се подчертава, че той отговаря на изискванията на Закона за развитие на академичния състав. Което е само една илюстрация на резултатите от този позорен акт, създаден от министър Сергей Игнатов и действащ от 2011 г. 

Да напомня също откъде иде титлата "член-кореспондент", с която го кичат под път и над път. Тя е от Руската академия по естествознание (РАЕ) - едно от над 100-те псевдонаучни частни формирования в днешна Русия, за което Официалният руски Портал на докторантите и аспирантите предупреждава, че "РАЕ раздава измислени медали, дипломи за професори, член-кореспонденти, макулатура от псевдонаучни списанийца, прави конференцийки "аз на тебе, ти на мене", занимавайки се с шарлатански изобретения в стил "вечен двигател" и "жива вода", парамедицински услуги и пр.". Да му е честито протежето на г-н министъра ни! Сайтът на Ростовския държавен университет пък направо предупреждава: "Внимание, мошеници!" и съобщава, че Европейската организация за противодействие на мошеничествата и корупцията (ЕОПМК) моли всички, които са получили награди от РАЕ със символика на Евросъюза, да се свържат спешно с ЕОПМК. Елементарна справка, която служителите в МОН очевидно нямат желание да направят. Да им е честито и на тях протежето!

Големият проблем обаче е, че вузовете ни са се превърнали в печатници за дипломи всякакви, а още по-големият е: кой преподава на студентите в България? Той става съвсем актуален сега, когато МОН му отпуска съвсем края и разрешава на висшите училища да наемат бизнесмени за преподаватели - уж за по-тесни връзки на обучението с практиката. Чудесно, но се питам колко ли Остап Бендеровци в науката вече са накачулили висшето образование у нас. 

Не съм единствена. Няколко колеги журналисти в различни медии в края на 2018 г. също поставиха въпроса за "кариерата" на Терзиев, който бил и деец на ВМРО. Ще си позволя да цитирам текст от автора Калин Пернишки във "Фрогнюз":  

"Остап Бендер на българската наука афишира публично научната си продукция за 3 години с над 1673 научни статии и доклади, повече от 60 монографии, научни студии и учебници. За този период "академичният патриотичен уникат" е научен ръководил на повече от 20 докторанти, обучавани по "съкратената" процедура в НВУ (сред тях са ексминистър Божидар Лукарски и неговото вице Даниела Везиева), и участва активно с рецензии в дейността на повече от 30 научни журита. Паралелно притежава, управлява и ръководи 7 фирми... председател е на Съвета на директорите на "Реставрация" ЕАД - търговско дружество към Министерството на културата, чийто капитал е 100% държавна собственост. Успоредно с ръководството на престижното държавно дружество, професорът е член на управителните тела на 13 търговски дружества, едно от които е негова пълна частна собственост. Има си и собствена академия - Академия за иновации и устойчивост (Innovations and Sustainability Academy- ISA)!

Този "научен гений" е показателен... за илюстриране на безобразното състояние, до което е докарано висшето ни образование. Явно водената от инж. Венелин Терзиев "Организирана научна група за устойчив и бърз академичен растеж" в 5 вуза е добре смазана бизнес-манифактура, позволяваща на участниците съвместно и бързо да покрият националните изисквания за научни публикации и издадени научни трудове... В България законите за висшето образование и за развитието на академичния състав дават необятни комерсиални простори за проспериращ научен бизнес, невъзможни никъде другаде в света". 

Е, и? Кучетата си пишат, овчарят рее поглед в небето, а керванът събира студенти балъци и си консумира благата от титли, произведени и закупени на Женския пазар. Вярно, такова безобразие може да се случи безнаказано само в България.   

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 111

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 143

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 359

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ