29 Юли 2021четвъртък20:39 ч.

Регионалният министър:

Тол системата скоро няма да се изплати

Тя трябва да обхване 18 000 км, за да е ефективна, сега са 3 100 км

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 1119

Имах  среща с представители на фирма "Капш", която изгради и поддържа тол системата. Казаха ми, че за да се изплати тя и да бъде ефективна, трябва в нея да бъдат обхванати 18 000 километра от пътищата. Ние скоро не предвиждаме такъв обхват, което означава, че скоро няма да изплатим тол системата. Затова трябва да видим документите - колко пари са вложени, колко са постъпленията, за да разберем кога ще се изплати", каза в телевизионно участие министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Както е известно, в момента в тол системата са включени 3100 километра от пътната мрежа на страната. Според Комитова в началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на тол системата. Министърът подчерта, че около 900 човека работят в Агенция "Пътна инфраструктура" по тол системата, купена е и техника. В същото време по договор за пет години е наета външна фирма за поддръжка, която получава немалко средства всеки месец.
Контрактът беше подписан в началото на годината и е за 28 млн. лв. на година. Срещу тази сума "Капш Трафик Солюшънс", която вече получи 180 млн. лв. с ДДС, за да изгради тол системата, поема ангажимента да се занимава с проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка на тол системата. Договорът е за пет години, но може да бъде прекратен предсрочно след втората година, ако държавната структура Национално тол управление има капацитет да поеме дейностите по-рано.
Комитова каза, че след проверката на Националната агенция по приходите ще стане ясно дали може да се върнат авансовите суми, които "Автомагистрали" ЕАД е изплатило на различни фирми по договори за укрепване на свлачища. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на АПИ. Очаква се проверката да продължи няколко месеца, защото става въпрос за много фирми и документи. "Имаме около 50 фирми, които са получавали по 50-100 млн. лв. авансово. Този, който е раздал авансите, е предприел някакъв огромен инвестиционен риск, защото може да се случват непредвидени неща, докато дойде време да строим - фирмата може да фалира, да се случат извънредни обстоятелства, епидемии, бедствия", коментира арх. Комитова.
Междувременно от държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД, в работата на която Сметната палата откри редица нарушения и регионалният министър поиска смяна на ръководството, съобщиха, че новият борд на директорите не е подаден от МРРБ за вписване в Търговския регистър. Все още действащият изпълнителен директор Стоян Беличев е имал среща с министър арх. Виолета Комитова. Той бил настоял за срещата, "за да се изчистят някои неясноти около работата на дружеството". По повод наложената от МРРБ възбрана за опериране със сметките на дружеството, Беличев е сигнализирал министъра, че това би довело до тежки последствия както върху "Автомагистрали" ЕАД, неговите контрагенти и служители, така и върху икономиката. Той е пояснил, че освен за строителство, дружеството е отговорно и за поддръжката на голям брой автомагистрални участъци в цялата страна и тя не може да бъде преустановена. Министър Комитова е уверила, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок.


Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 121

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 145

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 432

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 421

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ