29 Март 2024петък08:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Токът ще удари шоково цените на колбасите

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 190

Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока и природния газ прогнозират производители и преработватели. В търговската мрежа най-сериозен ръст ще има при месните и млечните продукти, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това е прогнозирала пред economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова. Месопреработвателните фирми не могат да предвидят с колко процента ще скочи цената на месото, тъй като електроенергията се повишава ежеминутно.

Преди седмица браншовите организации от хранителната индустрия са поискали спешна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. "На тази среща ни обясниха, че разбират проблема, но в крайна сметка не виждат яснота как ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до март догодина ще продължаваме да сме в тази сложна ситуация. Нужно е да се вземат спешни мерки, защото януари и февруари ще бъде късно", заяви Попова. Много от месопреработвателните предприятия няма да имат възможност да работят. Очакват се фалити.

Освен с високите цени на електроенергията и природния газ, браншът трябва да се справя с транспортните разходи. "Продуктите ни имат кратък срок на годност. От друга страна се увеличават и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка - хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до увеличение на цените на колбасите", прогнозира Попова. Тя обаче не се нае да каже с какъв процент ще скочи цената на месото. Преди време от асоциацията съобщиха, че от началото на месеца колбасите в магазините ще поскъпнат с между 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези продукти се формира от цената на тока.

Браншът настоява за глътка въздух, което според него се изразява в по-нисък ДДС върху храните.

 

 

 

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ