20 Ноември 2025четвъртък09:26 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Токът ще удари шоково цените на колбасите

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 991

Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока и природния газ прогнозират производители и преработватели. В търговската мрежа най-сериозен ръст ще има при месните и млечните продукти, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това е прогнозирала пред economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова. Месопреработвателните фирми не могат да предвидят с колко процента ще скочи цената на месото, тъй като електроенергията се повишава ежеминутно.

Преди седмица браншовите организации от хранителната индустрия са поискали спешна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. "На тази среща ни обясниха, че разбират проблема, но в крайна сметка не виждат яснота как ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до март догодина ще продължаваме да сме в тази сложна ситуация. Нужно е да се вземат спешни мерки, защото януари и февруари ще бъде късно", заяви Попова. Много от месопреработвателните предприятия няма да имат възможност да работят. Очакват се фалити.

Освен с високите цени на електроенергията и природния газ, браншът трябва да се справя с транспортните разходи. "Продуктите ни имат кратък срок на годност. От друга страна се увеличават и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка - хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до увеличение на цените на колбасите", прогнозира Попова. Тя обаче не се нае да каже с какъв процент ще скочи цената на месото. Преди време от асоциацията съобщиха, че от началото на месеца колбасите в магазините ще поскъпнат с между 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези продукти се формира от цената на тока.

Браншът настоява за глътка въздух, което според него се изразява в по-нисък ДДС върху храните.

 

 

 

 

Зимната ваканция у нас поскъпва с до 10 на сто

автор:Дума

visibility 2849

/ брой: 217

Пускат единен електронен билет в транспорта

автор:Дума

visibility 1881

/ брой: 217

Държавата печели от енергетика и военна промишленост

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Взехме нов заем за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 2315

/ брой: 217

СС на ООН прие резолюция за Газа

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Проверки за глоби в Босна и Херцеговина

автор:Дума

visibility 2077

/ брой: 217

Мадуро е готов да се срещне с Тръмп

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 217

Армейски колапс грози Украйна

автор:Дума

visibility 2249

/ брой: 217

Сезон на добавките

автор:Аида Ованес

visibility 2557

/ брой: 217

Бойкот на заведенията

автор:Иван Бакалов

visibility 2405

/ брой: 217

Викане срещу празна обществена сграда

visibility 2132

/ брой: 217

Имаш ли спестени пари да ми услужиш?

автор:Аида Ованес

visibility 2354

/ брой: 217

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ