26 Март 2019вторник14:11 ч.

ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е заплашена от фалит

автор:Дума

visibility 634

Капиталът на ТЕЦ "Марица-изток" 2 трябва да бъде увеличен с 600 милиона лева, за да не фалира дружеството. За това алармира изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.
Тъй като обаче централата е държавно предприятие и има сериозни финансови затруднения, увеличението на капитала може да стане само след разрешение от Европейската комисия. Тя трябва да се произнесе дали това е неправомерна държавна помощ, уточни Иванов пред журналисти. Директорът на БЕХ присътва днес на годишния форум на Българската федерация на индустриеалните енергийни консуматори.
Към момента собственият капитал на ТЕЦ-а е около 260 млн. лева. По думите на Иванов БЕХ ще се опита чрез повишаване на капитала да се "даде допълнителен живот на централата". Защото има реална заплаха от процедура по несъстоятелност от през следващата година.
Дългът на държавата ТЕЦ към БЕХ е около 1 млрд. лева. И ако централата няма необходимите средства, за поредна година ще се наложи БЕХ да плати парниковите емисии.
Иванов посочи, че Министерството на енергетиката е внесло в българското представителство на Европейската комисия писмо, което ще бъде заведено в главна дирекция "Конкуренция" за одобряване на намерение на БЕХ да увеличи капитала на държавната топлоцентрала.
Тъй като вдигането на капитала на централата принципно е държавна помощ се очаква произнасянето на Брюксел по нея и веднага щом се получи нотификацията ще се задейства процедурата по капитализиране на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още директорът на БЕХ.


Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58