27 Май 2019понеделник00:10 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е заплашена от фалит

автор:Дума

visibility 792

Капиталът на ТЕЦ "Марица-изток" 2 трябва да бъде увеличен с 600 милиона лева, за да не фалира дружеството. За това алармира изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.
Тъй като обаче централата е държавно предприятие и има сериозни финансови затруднения, увеличението на капитала може да стане само след разрешение от Европейската комисия. Тя трябва да се произнесе дали това е неправомерна държавна помощ, уточни Иванов пред журналисти. Директорът на БЕХ присътва днес на годишния форум на Българската федерация на индустриеалните енергийни консуматори.
Към момента собственият капитал на ТЕЦ-а е около 260 млн. лева. По думите на Иванов БЕХ ще се опита чрез повишаване на капитала да се "даде допълнителен живот на централата". Защото има реална заплаха от процедура по несъстоятелност от през следващата година.
Дългът на държавата ТЕЦ към БЕХ е около 1 млрд. лева. И ако централата няма необходимите средства, за поредна година ще се наложи БЕХ да плати парниковите емисии.
Иванов посочи, че Министерството на енергетиката е внесло в българското представителство на Европейската комисия писмо, което ще бъде заведено в главна дирекция "Конкуренция" за одобряване на намерение на БЕХ да увеличи капитала на държавната топлоцентрала.
Тъй като вдигането на капитала на централата принципно е държавна помощ се очаква произнасянето на Брюксел по нея и веднага щом се получи нотификацията ще се задейства процедурата по капитализиране на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още директорът на БЕХ.


Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ