26 Март 2019вторник14:11 ч.

Снимка БГНЕС

Терористът от Нова Зеландия обикалял България преди месеци

автор:Дума

visibility 830

Само преди няколко месеца терористът от Нова Зеландия, който уби 49 души в джамия в град Крайстчърч, е бил в България. 28-годишният Брентът Тарант е обикалял страната като туристи и основно е посещавал места на "битки между християни и мюсюлмани", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Премиерът Бойко Борисов привика шефовете на службите, вътрешния министър и главния прокурор след като се разбра, че по оръжието на терористите има надписи на кирилица и битки от Руско-турската освободителна война.

Българските власти са установили, че Тарант е бил у нас от 9 до 15 ноември 2018 година. След това е заминал за Румъния и Унгария. Пътувал е още в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска, но две години по-рано. Тогава е обикалял с автобус, обясни главният прокурор.

По данни на МВР през ноември 2018 година австралиецът е пристигнал на летище София с полет от Дубай. От София е наел автомобил и посетил Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември е заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов Тарант е бил в България като турист и засега няма данни да е имал други цели при пребиваването си в страната. Цацаров поясни, че ще се проверява дали все пак е идвал в България само за да посети места, свързани с историята на страната. Ще се търси дали е придружаван от българи по време на обиколката си, както и дали е имал други контакти с хора от България.

 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58