12 Декември 2019четвъртък08:40 ч.

Там е имало винаги паметник

"Посланията на Васил Левски" е шейсетото издание на популярната библиотека "Софийски бюлетин"

/ брой: 238

автор:Лозан Такев

visibility 1610

Това е шейсетото поред издание на библиотека "Софийски бюлетин", издателска къща "Александрова дизайн". За пет години в поредицата, покрай политически и организационни теми, стенограми от дискусионни клубни заседания, конгреси и конференции, намериха място вечни автори и творби, песни, сатирични книжки. Така със знака на библиотеката бяха отпечатани общо в десеткихиляден тираж заглавия от Петко Славейков, Димитър Благоев, Георги Кирков, Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Христо Ботев, Никола Вапцаров, сборници с текстовете на песните на Костадин Гугов, Любка Рондова, бригадирски песни, стария градски фолклор, български и руски песни завинаги, "65 песни за цял живот" и много други.
"Посланията на Васил Левски" е второ допълнено издание. Освен познатите знакови изречения, редове от писма, римувани отправки и апострофи към времето на Апостола в новия вариант книжката съдържа и позабравен снимков материал с образите на Дякона.
Наредбата на работниците за освобождението на българския народ - закона на Левски, завършва така: "Тоя закон ще трае до захващането на революцията. Щом гръмне първата пушка, важността му пада и ще влезе в действие нов военен закон..."
Първата пушка гръмва три години след смъртта на Васил Левски в Копривщица през 1876 г.
"За първата пушка/ говореше Левски./ Тя беше за него /мечта /и закон./ А ние/ на моста/ се снимаме днеска-/ и снимката памет/ е искрен поклон."
В допълненото второ издание още може да се прочете и дописката на Апостола, отпечатана в бр. 7 от 13 февруари 1873 г. във в. "Свобода", за която Любен Каравелов пише следната бележка: "Тая дописка, която по неизвестни нам причини пристигна твърде късно до нас, е писана от едно лице, към което ние имаме пълно доверие: първо, защото ние познаваме това лице като честен трудолюб и деятелен човек и второ, той в продължение на две-три години е обиколил България и е имал време да опознае народа и неговия дух. Следователно ние се радваме, че можем да украсим вестника с тая дописка."
"Посланията на Васил Левски" завършва с документалния разказ на Георги Потайников, който лично е видял Левски на бесилото през февруари 1873 г. А там винаги за нас е имало паметник. И ще има.
Новата книжка с цена 4 лв. може да се намери вече в някои софийски книжарници и в редакцията на "Софийски бюлетин" на ул. "Леге" 10, на петия етаж, тел. 986 17 09. Предлага се търговска отстъпка за по-големи количества.

Нови данъчни оценки на имотите от догодина

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 239

Очаквано Цацаров беше избран за шеф на КПКОНПИ

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

/ брой: 239

Президентът: Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 239

Вълка точи милиони от София през "Чистота Искър"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 239

БСП иска оттегляне на наредбата за бонус-малус

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 239

Властта одобри нови 1,4 млрд. лв. за "Хемус"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 239

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 239

"Булгаргаз" предлага 2% поевтиняване на газа

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Анкара заплашва да закрие Инджирлик

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 239

Търговията преминава към закона на джунглата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 239

Спипаха 815 тона боклук от Италия за България

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

Грета пак критикува политиците

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 239

Предаване на БНТ 1 лъха на грандиозен фалшификат

автор:Христо Георгиев

visibility 102

/ брой: 239

Репортер от минало време? Няма такава професия!

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239

Цивилизационното превъзходство на лявото

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ