26 Февруари 2024понеделник10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Там е имало винаги паметник

"Посланията на Васил Левски" е шейсетото издание на популярната библиотека "Софийски бюлетин"

/ брой: 238

автор:Лозан Такев

visibility 2005

Това е шейсетото поред издание на библиотека "Софийски бюлетин", издателска къща "Александрова дизайн". За пет години в поредицата, покрай политически и организационни теми, стенограми от дискусионни клубни заседания, конгреси и конференции, намериха място вечни автори и творби, песни, сатирични книжки. Така със знака на библиотеката бяха отпечатани общо в десеткихиляден тираж заглавия от Петко Славейков, Димитър Благоев, Георги Кирков, Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Христо Ботев, Никола Вапцаров, сборници с текстовете на песните на Костадин Гугов, Любка Рондова, бригадирски песни, стария градски фолклор, български и руски песни завинаги, "65 песни за цял живот" и много други.
"Посланията на Васил Левски" е второ допълнено издание. Освен познатите знакови изречения, редове от писма, римувани отправки и апострофи към времето на Апостола в новия вариант книжката съдържа и позабравен снимков материал с образите на Дякона.
Наредбата на работниците за освобождението на българския народ - закона на Левски, завършва така: "Тоя закон ще трае до захващането на революцията. Щом гръмне първата пушка, важността му пада и ще влезе в действие нов военен закон..."
Първата пушка гръмва три години след смъртта на Васил Левски в Копривщица през 1876 г.
"За първата пушка/ говореше Левски./ Тя беше за него /мечта /и закон./ А ние/ на моста/ се снимаме днеска-/ и снимката памет/ е искрен поклон."
В допълненото второ издание още може да се прочете и дописката на Апостола, отпечатана в бр. 7 от 13 февруари 1873 г. във в. "Свобода", за която Любен Каравелов пише следната бележка: "Тая дописка, която по неизвестни нам причини пристигна твърде късно до нас, е писана от едно лице, към което ние имаме пълно доверие: първо, защото ние познаваме това лице като честен трудолюб и деятелен човек и второ, той в продължение на две-три години е обиколил България и е имал време да опознае народа и неговия дух. Следователно ние се радваме, че можем да украсим вестника с тая дописка."
"Посланията на Васил Левски" завършва с документалния разказ на Георги Потайников, който лично е видял Левски на бесилото през февруари 1873 г. А там винаги за нас е имало паметник. И ще има.
Новата книжка с цена 4 лв. може да се намери вече в някои софийски книжарници и в редакцията на "Софийски бюлетин" на ул. "Леге" 10, на петия етаж, тел. 986 17 09. Предлага се търговска отстъпка за по-големи количества.

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 1070

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 910

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 992

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 943

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 999

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 939

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 971

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ