08 Май 2021събота00:47 ч.

Здраве

СЗО бие тревога: За 40 години в клопката на захарната болест попадат 40 пъти повече хора

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 244

Захарният диабет е болест, позната от древността. Светлина в тунела на лечението му дава инсулинът, за чиято "рождена" дата се смята 14 април. Поне СЗО на тази дата отбеляза вековния юбилей. За столетие това лекарство мина през много превъплъщения, за да гарантира днес абсолютно нормален и качествен живот на хората с диабет, които до преди 30-40 или 50 години бяха смятани за инвалиди, често не бяха приемани на работа и в училище, ако признаят за болестта си. Днес това е променено (е, у нас може би не толкова много!), благодарение на инсулина. Въпреки това, диабетът продължава да крачи из света, при това нанася немалко поражения. Това е единственото сериозно неинфекциозно заболяване, при което рискът от преждевременна смърт не намалява, а нараства.

На 14 април 2021 г. генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че през последните 40 години броят на хората с диабет по света се е увеличил 40 пъти! Д-р Гебрейесус подчерта, че голяма част от хората в тежко състояние в болница с КОВИД-19 са с диабет.

СЗО е категорична, че са необходими спешни действия за увеличаване на достъпа до инсулин на достъпна цена. "Една от най-неотложните области на работа е да се увеличи достъпът до диагностични инструменти и лекарства за диабет, особено инсулин, в страните с ниски и средни доходи", казват от СЗО и припомнят, че "инсулинът не е единствената оскъдна стока: много хора се борят да получат и да си позволят глюкомери и тестови ленти". Не може да не припомним, колко голям е приносът на ДУМА в началото на хилядолетието за равен достъп на българските пациенти с диабет до съвременни инсулини, глюкомери, тестленти и др. Днес е доста по-добре за българите с диабет - имат достъп до всички одобрени в света съвременни терапии, получават повече, макар и не достатъчно, безплатни тестленти за глюкомери. Вече нови медикаменти за диабет лекуват и бъбреците, и сърцето. 

И въпреки това... Както подчерта проф. Анна-Мария Борисова в навечерието на Световния ден на бъбрека (11 март), през 2006 г. у нас известните случаи на диабет са обхващали 5% от населението, но през 2012 г. са 7%, през 2016 г. - 8,8%. По думите на проф. Борисова за 10 години само регистрираният диабет в България се увеличил със 70%. Огромна част от българите дори не знаят, че имат диабет, защото не се изследват за това. Един от трима диабетици развива бъбречно заболяване, а то е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти с диабет.

Тревожно е, че допреди 10-11 години диабет тип 2 (наричан преди старчески, а отскоро - неинсулинозависим) бе присъщ за по-възрастни хора, но той вече и в България се наблюдава и сред деца. Освен наследствеността, една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло и обездвижването. Именно този диабет - тип 2, е предотвратим с промяна на начина на живот. Ако своевременно бъдат диагностицирани хората с този тип заболяване, особено когато са млади, те може дори да нямат нужда от лекарства, а само от промяна на хранителния и на двигателния режим.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ