24 Юли 2021събота22:51 ч.

Сянката на Трайков

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 1316

Мая Трифонова

Наскоро бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви пред ДУМА, че в българската енергетика на политическо ниво върх взема антиядреното лоби. Това, разбира се, е ясно дори на мишките в тая държава, защото проектът за АЕЦ "Белене" е на път да бъде натикан в миша дупка. Докато от друг, апропо доста зациклил проект, бе изтупана прахта и му се даде път. Разбира се, няма нищо лошо в реализирането на кой и да е проект, който ще укрепи икономиката ни. На сцената на българската енергеника обаче започва все по-ясно да се очертава още едно лоби, зад което стои сянката на настоящия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Лоби означава преддверие, коридор, а значението му идва от названието на преддверната зала, в която активните граждани са пресрещали членовете на долната камара на английския парламент преди заседание, за да разговарят с тях. Когато говорим за лобиране обаче, най-често си мислим за ходатайство. Между двете понятия обаче имало тънка граница, основната нишка на която е, че едното се прави, образно казано, на тъмно, а лобирането - невинаги. В развитите демократични държави дори лобирането е съвсем явно.
Извън темата за това мръса или не е думата лоби и как изглежда това на българска почва нека си припомним откъде се появи на нашата политическа сцена Трайчо Трайков? От австрийската EVN! Преди да стане министър, той бе прокурист на "EVN България Топлофикация" и "EVN Електроразпределение". Срещу него дори бе открита процедура за установяване на конфликт на интереси, какъвто не бе доказан. Това не бе изненадващо. И когато ДКЕВР оповести данни от одита на електроразпределителните дружества, при който бяха констатирани фрапиращи нарушения при възлагането на външни услуги срещу огромни суми, Трайков ги защити като заяви, че договорите за предоставяне на общи услуги в ЕРП-тата са единственият начин да се свърши повече работа с по-малко хора. Както и че едва ли външните услуги са оказали влияние върху цените на тока. Е, това също не е учудващо? Все пак предстои прокуратурата да прецени има ли нарушения.
Преди дни във Виена бе подписано акционерно споразумение между НЕК и EVN за изграждане и експлоатация на хидрокаскадата "Горна Арда". Сделката стана възможна, след като австрийците изкупиха дела на наследника на турския "Джейлан холдинг" (CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm) в хидроенергийната компания "Горна Арда". Това бе условие да отпадне съдебният иск на "Джейлан" срещу НЕК за неизпълнение на проекта. Променя се и акционерното участие в "Горна Арда", като EVN става мажоритарен собственик със 70%, а НЕК вече ще държи 30%. За тази цел капиталът на австрийското дружество ще бъде увеличен и то ще внесе 1,39 млн. лв. в проекта. В момента EVN води преговори с италианската компания Еnel за покупка на дяловете й в ТЕЦ "Еnel Марица изток 3". Всеки чужд инвеститор, който влага много пари в българската икономика, е добре дошъл, особено сега, когато сърбаме горчивата попара на икономическата криза. И когато зад нея пълзи сянката на Трайков.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 309

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 229

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 280

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1464

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 645

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 417

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 418

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ