29 Март 2020неделя04:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Свирне ли тръбата на НАТО - първи сме

Никой не го е грижа за "заровените" милиони държавни пари във "военното НДК", но за участие в мисии средства се намират

/ брой: 232

автор:Петър Герасимов

visibility 868

Повод за настоящата позиция ми даде дребен наглед проблем - продължаващото нехайство, свързано с дострояването на т.нар. военно НДК (модерна архитектурна структура на софийския бул. "Скобелев"). През последните 25 години на този изключително скъп терен в центъра на столицата (притежание на МО) на два пъти се правят опити за изграждане на многофункционална сграда. Пететажният железобетонен строеж на сграда № 1 започна по времето на Тодор Живков и с доста усилия бе съборен преди петнайсетина години.  Тогава започна строежът на днешния дворец от алуминий и стъклени стени. Сграда № 2 има големи зали за събрания и концерти, хотелска част, офиси и триетажен подземен гараж. За нейното сътворяване бяха похарчени десетки милиони български левчета. Всичко вървеше добре допреди една петилетка, когато ни тръшна кризата: сграда № 2 замръзна на финалната права - според вестникарски публикации и хорски приказки не достигали някакви си 10 милиона, за да бъде завършен интериорът. Като съсед на въпросната сграда писах, че само отдаването на гаража (за 1300 коли) може да набави за година-две въпросната сума. Цитирах едного от цивилната охрана на обекта, който сподели, че под земята паркингът бил наред - имало и ток, и асансьори. Резултатът бе мълниеносен - два дни след публикацията ми "Симетрия на безхаберието" цивилните пазачи бяха заменени с военна полиция. Извинявам се, че без да искам, изядох хлебеца на няколко охранители. Сигурно някой от интендатската служба е разпоредил пълно мълчание по въпроса.
Каква военна тайна е тази сграда № 2? Та ние, живеещите в "Буката", я наблюдаваме от първия й ден. То беше размах, техника и народ. На дъното на огромния изкоп бе излята близо еднометрова железобетонна плоча. Да не говорим за частните строителни фирми с нови камиони и бетоновози "Мерцедес", за изграждането на етажните плочи. По едно време обектът отдалеч приличаше на китайската игра с клечки "Микадо" - няколко поредни етажа бяха пълни с метални подпори.
Фактите сочат, че повече от 25 години въпросният обект е бил сладка дойна крава. Сега въпросът е поставен другояче: "Пари нема, действайте!" Завъртяха се идеи за продажба "на зелено". После се заговори за преместване на МВнР (гневно отхвърлена идея), а в последно време - за настаняване на СГС. Но и до ден днешен не се прави нищо. Пардон! Окосиха тревата.
Но да се върнем към формулата "Пари нема, действайте!" Дали наистина нашето отбранително ведомство толкова е загазило?
Наскоро надникнах в официалната структура на силите на НАТО в Афганистан. Оказа се, че в т.нар. ISAF (в свободен превод - Международна подкрепа за сигурността на Афганистан), по официални данни от 10.IX.2012 г., действат 112 579 военни от 50 държави членки на НАТО и ООН. И ние сме в групата. Неясни са някои цифри: България - 563 командировани военни (интересно, според в. "Българска армия" са 606?), Гърция - 12, Ирландия - 6, Португалия - 137, Албания - 3, Люксембург - 1, и т.н. 70-милионна Турция има цели 1271 военни (само два пъти повече от 7-милионната ни държава). Защо България не е командировала като най-бедна страна в ЕС не 600, а шестима военни в ISAF?
За разлика от служителите на НАТО, нашите военни далеч не са склонни да говорят често за финансовите разходи на нашите 7 задгранични военни мисии. Разбира се, част от разходите се поемат от централата на НАТО. Но аз, като "стара пушка", си мисля, че само за участието ни в ISAF - заплати, здравно осигуряване, оборудване, скъпоструваща отбранителна структура, военни машини, комуникации - България дава доста милиони годишно.
И така - май пари в МО има, но зависи къде отиват. Те си вървят, а скъпоструващ обект като "военното НДК" е на изкуствено дишане от години. Хвърлени са милиони, а никой не го е еня, още по-малко някой се чувства виновен за загробените държавни пари. Но свирне ли натовската тръба, ние сме на първа линия. Както се казва - на гол тумбак с чифте пищови...

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ