01 Декември 2022четвъртък08:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Световната банка: Българската икономика ще се забави, но няма да е в рецесия

Растящите цени на храните и енергията ще продължат да притискат бедните българи, харчещи за тях непропорционално голям дял от доходите си

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 157

Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация и енергийната криза икономиката на България ще приключи 2022 г. с растеж от 2,9% на брутния вътрешен продукт (БВП), което е подобрение спрямо лятната прогноза с 0,3 процентни пункта. През 2023 г. обаче ще има чувствително забавяне на растежа до 1,7% от БВП или влошаване спрямо очакванията от юни тази година с цели 2,6 процентни пункта. Това очаква Световната банка в есенната си прогноза за Централна и Източна Европа броени дни преди съвместната среща на 10-16 октомври с Международния валутен фонд.

Инфлацията - един от проблемите, вълнуващи най-много българите, ще бъде в края на годината 14,4%. Това е над четири пъти повече от миналата година и повече от седем пъти повече от 2020 г. Догодина инфлацията ще намалее до 6,8% - два пъти под тазгодишното темпо, но все пак ще остане висока. Едва през 2024 г. може да се очаква слизането й на 3,6%.

От Световната банка отбелязват, че забавянето, започнало през втората половина на 2022 г., ще продължи в крак с тенденциите по света и в ЕС. За поддържане на растежа трябва да помогне инвестирането на средствата от националния План за възстановяване и тези от еврофондовете. Има и важна уговорка - да не се повтори политическата криза от 2021 г., която ще попречи на използването на средствата от ЕС, на прокарването на структурни реформи и на сближаването на доходите на българите със средните в съюза.

На макроикономическо ниво ситуацията може да изглежда сдържано оптимистична, но при ценови шокове на световните пазари ще последва корекция надолу, фискалният дефицит и дефицитът по текущата сметка ще растат.

"Растящите цени на храните и енергията ще продължат да притискат бедните българи, харчещи за тях непропорционално голям дял от доходите си. Социалното подпомагане и заплатите не се увеличават в крак с инфлацията и това допълнително ще подкопае покупателната способност на домакинствата", се казва в доклада.

Видимо е сериозното забавяне по различните показатели на БВП. Ръстът на частното потребление ще се свие наполовина - от 4,3% сега на 2,1% догодина. Потреблението на правителството ще расте три пъти по-бавно - от 13,2% сега на 4,1% през 2023 г. Повече от два пъти по-бавно ще растат и износът (8,5 за 2022 г. и 3,4% за 2023 г.), и вносът (11,3% сега и 4,2% догодина).

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 454

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 247

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 454

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 554

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ