Светът прахосва храна за 400 млрд. долара
/ брой: 201
Светът губи всяка година храна за близо 400 млр., долара преди тя да достигне до магазините. Това е повече от четири пъти брутния вътрешен продукт на България, показва доклад на Организацията на обединените нации. Около 14 процента от цялата храна, произвеждана всяка година, е загубена. Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа отговарят за най-голям дял, показва докладът. Подобряване на условията за съхранение на храната на студено и по-добра инфраструктура биха помогнали за намаляване на загубите.
За пълно справяне с проблема обаче е нужна по-детайлна информация за веригата на доставки, се казва още в него. Изхвърлянето на годна храна събира все повече внимание заради приноса на процеса към емисиите на парникови газове, както и заради изчисленията, че над 820 милиона души по света гладуват.Световните лидери обещаха да намалят наполовина изхвърлянето на храна на ниво магазини и потребители до 2030 г., както да помогнат за намаляването на загубите при производство. Потребителите също са отговорни за огромни загуби. Около 37 процента от животинските продукти и потенциално около една пета от плодовете и зеленчуците биват изхвърляни след закупуването им.