07 Август 2020петък18:52 ч.

Сушата проваля реколтата в Северозапада

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 449

Липсата на валежи със стопанско значение и тази година изправи стопаните в Северозапада пред сериозни изпитания. При добив от над 700 кг/дка пшеница през лятото на 2019 г., сега стопаните ожънаха около 400 кг/дка. "Единственото добро в цялата тази ситуация е качеството на житото. Добро е, но количествата са много по-малко от очакваното", коментира стопанинът Атанас Атанасов, цитиран от agri.bg. Липсата на валежи и задълбочаващата се суша са още по-голям проблем за замеделците, които отглеждат царевица. Най-сериозно е положението в общините Козлодуй, Оряхово и Мизия, където валежи не са падали повече от месец. Притесненията на хората са съвсем основателни, тъй като почти през цялата зима не валя сняг и не успя да се натрупа достатъчно подпочвена влага. Това е второ лято, в което няма валежи от дъжд със стопанско значение.

С около 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите в страната тази година. Средната изкупна цена за тон от новата реколта е около 300 лв., съобщиха от Софийската стокова борса. 85% от зърното вече е прибрано, но климатичните условия през зимата и пролетта са провалили голяма част от площите, съобщи Костадин Костадинов от браншовата асоциация.

Така очакваното количество произведена пшеница тази година е малко над 4 милиона тона при повече от 6 милиона през миналата година. Качественото българско зърно вече се експортира през пристанищата за износ заради по-високите цени. На Софийската стокова борса сделките се сключват на сравнително постоянни цени, които няма да доведат до поскъпването на брашното и хляба.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ