05 Юни 2020петък01:10 ч.

"Вплитане"

"Структури" на Момчил Мирчев в галерия "Контраст"

Авторът определя границите и овладяването на триизмерното пространство и ритъма на пластично-обемните форми

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1034

Изложбата "Структури" в столичната галерия "Контраст" показва най-новите творби на скулптора Момчил Мирчев. Те се разпознават с абстрактно-асоциативен характер и са отнесени към времето и проблематиката на XXI в. 

Момчил Мирчев е преподавател, главен асистент д-р по скулптура в Националната художествена академия, работи в широкия диапазон на малката пластика и монументалната скулптура. Той е добре познато име в българското съвременно пластично изкуство, доказал се с многото си участия със самостоятелни и общи изложби, симпозиуми в страната и чужбина. В творчеството си тръгва от натурата и преминава към метафоричните превъплъщения в абстрактно-обемно изчистени форми и силуети.

В творбите си Мирчев определя границите и овладяването на триизмерното пространство и ритъма на пластично-обемните форми. Вътрешното послание на тези триизмерни структури залага философското начало, вечността и формата в изкуството. Важен момент е ритъмът, обединяващ различните самостоятелни и завършени елементи. Тази серия от творби в керамична техника дава своя принос в съвременната скулптура с раздвижените си експресивни знакови силуети. Авторът набляга върху движението на формите и изразителността им, които по красноречив и убедителен начин показват изведената идея. Така той успява да обедини и комбинира скулптурната с архитектурната форма, да се разграничи от еднообразната описателност на реализма и да създаде нов, различен етап в неговото творчество.

Творбите, изпълнени в керамика, са с отчетливи и изчистени силуети, а фактурата и ажурните акценти в тях създават усещане за топлината на материала, лекота и ефирност на творбите. Композициите в цикъла "Структури" са категорични, обемите си взаимодействат и взаимно се допълват, формите са с монументално излъчване, подчертават материалността и носят виталитет. Част от скулптурите в изложбата са в материал дърво, осигуряващ нови и богати възможности в изграждането на сложни съчетания на елементите. В тях движението, формите и тяхното многообразие създават усещане за нови възможности и акценти.  Момчил Мирчев достига до завършена стилистика, която се характеризира със знаковост и е разпознаваема като стил и изразни средства, отбелязват от галерията. 

Изложбата може да се посети от днес, 14 януари, от 18.30 ч. до 2 февруари в столичния арт салон на ул. "Цар Самуил" 49.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ