29 Май 2023понеделник12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Строгият рефер Оли Рен

/ брой: 130

автор:Георги Готев

visibility 1462

Не можем да се отървем от Оли Рен. До миналата година финландецът отговаряше за разширяването. В края на 2006 г. той пое личен риск, като допусна да влезем в ЕС заедно с Румъния, без да бъдем готови за това. Рен пое отговорност за измисления тогава механизъм за проверка, който продължава да е в сила, макар и лишен от жилото си. Предпазната клауза, която би направила навалидни решенията на съдилищата ни спрямо ЕС, вече не може да се използва, защото изтекоха трите години, когато тази възможност беше предвидена.
Въпреки несполуките и разочарованията с България и Румъния ЕС продължава да отчита разширяването като успех, защото такова е политически правилното говорене. И защото не е редно други страни кандидатки да страдат заради нас.
Но мандатът на старата Еврокомисия изтече, формира се нов екип, а в него ветеранът Оли Рен получи по-важен ресор, даже според мнозина най-важният: икономическите и паричните въпроси.
И ето че Оли Рен, човекът в комисията, който познава България най-добре - не изключвам да знае повече от българската комисарка, прекарала дълго време в Световната банка, - посочи България като първата държава, която ще бъде разследвана за неверни статистически данни по новите, по-строги правила, приети от Евросъюза.
Макар че според макроикономическите си показатели България не е сред страните в най-тежко икономическо и финансово положение, на нея се падна честта първа да бъде проверявана, защото, както Рен каза, комисията "има тревоги относно представянето на статистическите служби в България".
Не знам дали Рен е чувал стария български израз "статистика-стъкмистика", или народната мъдрост "Хайде да не се проверяваме, защото няма начин да не се хванем". Но със сигурност познава прекрасно лошите навици на администрацията ни, способна, щом й се поръча, да засипва Брюксел с данни, че най-успешно се борим с престъпността, че са заловени и наказани най-много корумпирани и прочее чудесии.
Рен е полупрофесионален футболист и ако не беше станал политик, сигурно щяхме да го гледаме като рефер на Световното. Живял съм на север, където се уверих, че хората имат силно развито чувство за справедливост. Освен това познавам Оли Рен лично и наистина знам, че за него феър плеят стои над всичко. Затова съм сигурен, че той ще е особено силно мотивиран да поправи грешката си с предпазния механизъм. Да не говорим, че Европа има нужда от ярки примери, доказващи, че новите мерки на комисията дават резултати.
Защото мисията в България се очертава като първа по рода си - заради кризата и спадането на доверието в еврото, Евросъюзът подготвя нови механизми на проверка на финансите на страните-членки, който се очаква да бъде приет на срещата на върха идната седмица.
Приветствам инициативата на Рен, защото ми е скъпа България. Много повече вярвам на него, отколкото на който и да е от министрите ни, не само от това правителство. Винаги съм се чудил каква е тази държава, която формира бюджетен излишък - нещо трудно да се обясни и дори да се преведе. А той се формираше, за да се раздава лесно под масата. Също така винаги ми е било странно какъв е този резерв, от който Дянков харчи като за световно. И защо се топи толкова бързо - намалели ли са приходите в хазната и колко, и защо. Или просто някой прави нещо с тези пари, скрито от нас. Странно ми е било също, когато ръководителите ни твърдят, че макар и да сме в пъти най-бедните в ЕС, сме били готови да отговорим на критериите за влизане в еврозоната. Малко нахално ми звучеше. Фактът, че Брюксел ще хвърли малко светлина върху всичко това, ми изглежда обнадеждаващ.
В България от всички институции съм имал най-много доверие на валутния борд и на МВФ. Те наистина осигуриха някаква степен на стабилност. Това беше стабилност на пациент, поставен на системи, но и това е форма на живот. Новото правителство би искало да се отърве от борда, за да харчи от резерва безразборно, но ето че Оли Рен идва да се намеси. Ако съм в София, бих отишъл да го посрещна на Орлов мост с хляб и сол, като брат освободител. Дали не е имал прадядо участник в Руско-турската война?

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ