23 Септември 2021четвъртък12:21 ч.

Столичната община се провали и в приема за първи клас

/ брой: 106

автор:Десислава Велева

visibility 1010

Поне 144 деца не са класирани в най-близкото им училище в София, въпреки че отговарят на критериите за адресна регистрация в прилежащата територия на учебното заведение от над 3 години. Това става на фона на опита на Столичната община да задължи родителите да пращат децата си в най-близкото училище. Оказва се обаче, че има райони, в които това изискване е неизпълнимо. 460 деца общо не бяха класирани на първото подреждане в петък, но не е ясно колко от тях не са приети по район. Според изчисления на родители 144 са останали извън училището, в което са разпределени, въпреки че живеят до него повече от 3 години. Школата са в районите "Витоша", "Изгрев", "Слатина", "Студентски", "Триадица" и "Овча купел". Не е ясно колко деца не са успели да бъдат приети в най-близкото училище и с адресна регистрация до 3 години. Това показва, че общината продължава да се проваля в политиката си за осигуряване на места за всички деца не само в забавачки, но и в училища. Вариантите сега са родителите да пратят децата си в учебни заведения със свободни места, които са им далече и не са желани, или самите училища да открият нови паралелки.
Друг проблем, който възникна при първия електронен прием, е несъгласуването с няколко училища, които приемат по свои критерии извън централизираната система, каквито са школата по изкуства. Оказа се, че част от децата, кандидатствали в тях, са вече приети и затова са изчезнали от електронната система без знанието на родителите. Те обаче не са заявили изрично желание децата им да бъдат записани във въпросните училища.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ