19 Септември 2020събота20:03 ч.

Родители излязоха на първи протест, планират и втори

Актуално

Столичната община - люпилня на абсурди

Нови горещи каши с детските градини забърква кметството в опит да потуши родителското недоволство

/ брой: 110

автор:Деси Велева

visibility 1077

Столичната община за пореден път доказва, че е люпилня на абсурди. Една по една изскачат недомислици от пристъпите на безсилие на чиновниците да се справят със спешен проблем. Безумни идеи на кметството от седмица-две се строполяват със страшна сила върху злощастните родителски глави. Те от своя страна упорито отказват да ги приемат и така назрява конфликт след конфликт. Отново става дума за детските градини, недостатъчните места в тях и прецизността на критериите за прием. 

За коя ли поредна година слушаме за хиляди неприети деца, чиито родители остават без изход от патовата ситуацията? Десета? Дванадесета? Как е възможно цяло десетилетие управляващите кметството да не могат да излязат от заплетената ситуация, която трови хиляди семейства всяка пролет при излизането на първото класиране и всяка есен, когато те окончателно осъзнават, че децата им не са "вътре"? Разумен отговор на този въпрос няма. Едва ли от общината очакват, че децата изведнъж ще намалеят драстично и местата ще стигнат през следващата година. За тази цел все пак се ползват едни данни на НСИ за раждаемостта, както и прогнози за очаквания ръст на населението в столицата. От администрацията би трябвало и много добре да знаят, че когато дават стотици разрешения за нови строежи, това води до населването им с нови хора, които по правило са в детеродна възраст. И все пак ситуацията е такава - 

7000-8000 семейства са пред изпитанието

да не се завърнат на работа, да плащат огромни суми за частни детски заведения или да разчитат на всякаква допълнителна чужда помощ за отглеждането им.  

Как посрещнаха управляващите родителското възмущение? С обяснението, че детски градини са се строяли, строят се и ще се строят. Те са 100 досега, в момента се правят 10, другата година - още толкова. Родителите първосигнално започнаха да се оглеждат - де ги тези градини? Как така хем ги има, хем за децата ни няма място? Наивници. Не знаят, че този рефрен се припява от властта вече над десет години. Родителите ще го слушат още година-две, ще клечат по виртуални опашки и ще намерят своя алтернатива. На тяхно място ще дойдат нови наивници, които отново ще установят, че места още няма.  

Тази година обаче от Столичната община изненадаха всички с новите си проекти. Колкото и да са некачествени, все пак показват, че из дълбините на "Московска" 33 някой се е поразмърдал и е решил са предложи нещо в кризисната ситуация. То е малко като скок в тъмното, защото, ако се осъществи, не се знае до какъв нов батак може да докара системата на предучилищното образование. Новите идеи на общината включват например намаляване на изискванията за строеж на сгради за детски заведения и по-леки правила за пригаждане стари помещения за забавачки. С други думи -

предлага се сваляне на стандарта

Предвижда се например забавачки да могат да се появят на партерни етажи или в офис сгради. Тук обаче са налице редица неясноти около собствеността на новите заведения. Ако частна фирма предложи да построи офис сграда и предостави помещения за градина, тя частна ли ще е или общинска? Общината ще предоставя ли общински терени на инвеститори срещу ползване на части от сградата? Отговори засега няма, има само идеи.  

Друго общинско намерение е новопостроените градини да могат да са по-близко до улици и съседни сгради. Кадри на кметството определиха настоящите изисквания за строежи на нови градини като рестриктивни, затова сега предлагат намаляване на отстоянията между основната сграда и оградата. Тоест, ако досега градината е трябвало да бъде в средата на двора, по-далеч от шума и мръсотията на улиците и от съседните сгради, вече ще може да е в непосредствена близост до тях. С други думи, сваля се качеството и се прави компромис със здравето на децата. 

Не можем да не споменем и друга идейка, която се тиражираше за известно време - отделните спални помещения да спрат да се използват по предназначение и да се превърнат в занимални. Как може да се осъществи това няма насоки, но, слава Богу, засега няма и конкретни предложени текстове в нормативната база. 

Дали от общината си дават реална сметка, че всички прилагани с десетилетия правила как да изглежда една ясла и детска градина са утвърдени с ясни цели и мисъл. Те са резултат от стремежа отглеждането на децата да става в максимално добри условия и здравословна среда. Снижаването на нормите в търсене на бърз ефект след години на бездействие ще сложи негативен отпечатък върху политиката на Фандъкова и целия й екип.  

Всички тези смели, но и съмнителни, промени ще произведат евентуален ефект в не толкова близко бъдеще. Детска градина, била тя и на партер, не се прави толкова лесно и бързо - нужен е персонал, обзавеждане, прилагане на все още действащите изисквания. Затова от общината решиха да изненадат родителите с нормативни промени, които ще влязат в сила от следващата есен. Тъкмо всички си бяха отдъхнали, че за първи път тази зима кметството не предложи поредната безсмислена смяна на правилата за класиране в детско заведение, и хоп - преди дни изникнаха нови текстове за прием в ясли и градини. Тъй като няма как да задоволят всички кандидати, те ощетяват едни и облагодетелстват други. Т.е. отново водят до настройването на едни родители срещу други и се стига до безплодна война. Чиновниците са се специализирали в 

еквилибристиките с точкуването

по приема и са решили да дадат още по-голяма тежест на уседналостта. Този критерий досега се ползваше само за класиране в първи клас в училищата и бе заложено да се въведе от тази пролет в градините. Последва отлагане за класиранията наесен, а сега се оказва, че още преди да влезе в сила променената наредба, тя отново е подложена на реконструкция. С новите изменения новодомците няма да имат почти никакъв шанс да бъдат наградени с вход за забавачките, за разлика от онези, които не са сменяли адреса си повече от три години. Излиза, че за да бъде прието дете в ясла, родителите му трява да са се закотвили на съответния адрес преди то да бъде заченато.  

С подобни палиативни мерки общината от години се опитва да замаже липсата на капацитет да се справи с проблема, но истината е, че подмяната на правила, местенето на точки и даването на бонуси не увеличават местата в градините. Дали ще влезе Гергина вместо Павлина в яслата, има значение само за двете им майки. Факт е, че едната ще е вън и ще допълни бройката от 6999 други Гергини и Павлини.  

Столичната община се опитва да хитрува и по друга линия, добре известна на всички, които следят процеса от години. Тя отново залага на препълнени групи, за да намали критичния недостиг на места. Само преди две години родителите извоюваха правото си да се спазват наредбите на различни институции, които определяха сравнително разумни максимални бройки за прием в една група. Това принуди директорите да обявяват по-малко места и децата в една група спаднаха чувствително под 30. Тази практика се оказа в ущърб на кметството и те бързат да я променят в своя полза, като позволяват увеличаването на групите чрез прибавяне на бройки от неприети деца с хронични заболявания. Неприятното в случая е, че много родители ще се въздържат от ропот, надявайки се, че тяхното дете ще бъде сред извънредния прием. В търсене на успех много от тях ще премълчат и партерните етажи. Други ще останат безмълвни в лашкането между надеждата и отчаянието и при бъдещи неразумни общински предложения.  

Спорен остава въпросът за раздаването на ваучери за всички неприети деца, с които да се заплати частично обхващането им в частни институции. Финансовата помощ се лансира както от родители, така и от общински съветници. Това безспорно е най-краткият път за справяне с кризата, но дали е еднозначен, след като се рискува парите за строеж на забавачките да бъдат използвани за този вид финансова подкрепа? Да не се окаже, че средствата за нови сгради внезапно свършват и, вместо да се инвестира в дългосрочни мерки, ще се финансират краткосрочни.  

Сега ни остава да се надяваме патетичните обещания на управленците да не са само празни приказки и следващите години да не осъмнем отново с липсващи сгради на градини и ясли.  

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ