28 Ноември 2021неделя14:41 ч.

Сто унгарски цигулари свирят по памет

/ брой: 261

автор:Иванка Иванова

visibility 2393

За втори път в зала 1 на НДК днес от 20 ч. ще аплодираме световноизвестния оркестър "100 цигански цигулки". Той ще гостува и във Велико Търново на 10 ноември от 19 ч. в ДКС "Васил Левски". Наричаният "уникален" ансамбъл е създаден преди малко повече от четвърт век. Поводът е тъжен. Прощавайки се завинаги с виртуозния цигулар Шандор Ярока, негови колеги от Унгария решават да създадат оркестър. Перфекционизмът на основателите и ръководителите, диригентите скоро налага симфониците и зад граница. И макар че днес оркестрантите са повече от 140, традиционно на сцената в родината им и по света свирят "100 цигански цигулки".
Маестро Шандор "Буфо" Риго от двадесетина години солира на състава и дирижира. При предишното гостуване в София сподели, че има нещо мистично в това "сто цигулки".

Снимка архив
Знаменитият унгарски ансамбъл гостува отново у нас

Не само той и многобройната публика от близки и далечни страни неизменно е очарована от "покоряващата гледка на красивите музиканти, облечени в традиционни унгарски народни костюми... "Грабваме вниманието с вдигане на завесата, а засвирим ли, чудо става." Защото будапещенските музиканти зареждат залите със "земна, натурална енергия, светкавична импровизация в ритъм, цвят, стил". Публиката е очарована, спечелена завинаги, приема изпълнителите като достойни наследници на най-известния за всички времена цигулар Николо Паганини. Специалистите не пропускат да отбележат и оригиналния подбор на представяните творби. Разбира се, първа е унгарската класика, страстните цигански ритми, чардашът, но и неща от Пабло Сарасате, Арам Хачатурян, Жорж Бизе, Динику, откъси от оперетни шедьоври и т.н.  Незабравими са изпълненията на "Унгарска рапсодия" от Ференц Лист, покоряващите "Унгарски танци" на Йоханес Брамс. А може ли харизматична програма на "100 цигански цигулки" без увертюрата от оперетата "Цигански барон". Тези и други опуси, любими на изпълнители и почитателите им, подсказват главната репертоарна линия на оркестъра - предпочитанията са към композитори, наложили се и с мотиви, родени на основата на унгарския музикален фолклор. Популярни са и ефектните обработки на старинни цигански песни.
Забързаното интервю с г-н Шандор Риго започнах със "странния", според него, въпрос успява ли да покори душата на своята цигулка. Спонтанният отговор бе:

- Подходиш ли към цигулката, а и към всеки друг инструмент, като към живо, обичано същество, няма начин да не я подчиниш. Аз с любимата си (разсмива се - б.а.) разкривам сърцето си. Погаля ли цигулката с любов, с любов и тя ми отвръща и заедно радваме слушателите. Но душата ми не е подчинена на инструмента в ръцете ми. Любовта между нас е като тази на мъжа и жената. Както с обич и вярност прегръщаме, целуваме любимата жена, така с вярност трябва да се отнасяме и с цигулката. Верни ли сме, струните се настройват в синхрон със сърцето. Тоест двамата сме вече едно цяло, изпращаме сърдечните си музикални послания към залата.
- Според справка на организатора на концерта ви "Арт БГ" свирите, при това в изключителен синхрон, по памет.
- На репетициите няма как партитурите да не са пред нас, диригентът да не води оркестрантите. На концертите наистина свирим по памет, без вдигане на диригентската палка. Ще напомня, че сме държавен оркестър. Отговорността, изискванията ни са огромни и не всеки кандидат успява чрез конкурс да се класира при нас. Гордост е ателието ни - там учим на професионализъм деца и младежи, развиваме дарбата им. По този начин подготвяме млада смяна. Все повече се налага младежката секция към ансамбъла. Поверените й самостоятелни програми утвърждават традицията, славата на запазената марка "100 цигански цигулки". Уверен съм, че младежката секция ще стане велика. Ясно защо - учениците надминават учителите си.
- Маестро, няма как да не попитам за любимото ви произведение.
- Не е само едно. Над всички все пак поставям прочутия "Валс на цветята" от балета на Пьотр Илич Чайковски "Лешникотрошачката". Да, и в най-известния балет на руския композитор "Лебедово езеро" има "Унгарски танц", но не сме го включили в програмите си. С тази моя фигура (смее се над килограмите си, над широкообемната си талия - б.а.) как ме виждате да си падам по балета? И "Лешникотрошачката", и други произведения на Чайковски обичам да слушам. Основното в репертоарната ни политика е връзката с циганските ритми, мелодии, кой е композиторът, какво е съдържанието на една или друга пиеса, как са направени обработките или специално за нас написаните творби. Инструментите ни са и стари, и нови. За беда, покрай десетките пътувания в чужбина на турнета, контрабасите ни се разстроиха. Заменихме ги с нови. Между другото специална наука е направата на съвършен инструмент. Отделен въпрос е, че изпълнител и нов инструмент не си пасват от раз, не разкриват без трайна любов душите си на първото прокарване на лъка по струните. За второто гостуване в София сме подготвили специални изненади за българските си приятели.
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ