02 Март 2021вторник10:58 ч.

Стената

Гърция обмисля да се пази от нелегалните имигранти чрез крайни средства

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 6

Божидар Бориславов


В самото навечерие на новата година Гърция предизвика сериозна полемика. В отчаян опит да се справи с огромната нелегална имиграция, идваща от страни в Африка и Близкия изток през Турция, министърът за защита на гражданите Христос Папуцис обяви в интервю за държавната агенция АНА, че ще бъде изградена 206-километрова стена, която да разделя двете страни. Причината да се споменава подобна драстична идея е, че броят на нелегално влезлите на гръцка територия от Афганистан, Ирак, Сомалия, Алжир, Пакистан и други източни страни, е станал твърде голям.
"Гръцкото общество изчерпа възможностите си за прием на нелегални имигранти. Гърция изнемогва", оплака се министърът. Само за половин година в периода до края на ноември м.г. в Гърция са влезли 33 000 нелегални имигранти от тези страни. Папуцис, който е и бивш еврокомисар по енергетиката, защити идеята си, сравнявайки бъдещата стена с тази, разделяща САЩ от Мексико, която е с дължина 1050 км и се охранява от камери и електрически ток. Папуцис изчисли, че изграждането на съоръжението, което трябвало да бъде с височина 4,5 м, ще струва 1,8 милиарда евро. Намерението на гръцкия министър претърпя редица критики, затова най-вероятно ограждението ще бъде значително по-малко - 12,5 км. То ще бъде издигнато в граничния район, където р. Еврос (Марица) прави завой на турска територия в отсечката между гурския град Одрин и гръцкия Орестиада. Стената щяла да бъде издигната до април, но за разлика от ограждението между САЩ и Мексико, по него нямало да тече ток, а щели да бъдат монтирани камери и топлинни сензори. От началото на миналата година до ноември в района са регистрирани 32 500 опита за нелегално преминаване на границата.

Проблемите на Атина

Тежката икономическа криза, в която изпадна Гърция, я принуждава да обърне погледа си и към проблема с нелегалната имиграция, която през последната година се превърна в сериозно главоболие. През миналата година гръцките власти поискаха помощ от Агенцията за външните граници на ЕС ФРОНТЕКС. По границата с Турция бяха разположени 200 граничари от ФРОНТЕКС и по данни на агенцията нелегалните влизания са намалели с 44%, като от 250 са спаднали на 140 дневно. Европейската гранична агенция е отчела също, че през първите девет месеца на м.г. Гърция е единствената страна член на ЕС, в която нелегалната имиграция се е увеличила. Причината за това е, че през 2009 г. контролът по морските граници на Италия, Испания и Малта беше затегнат значително. Това принуди каналджиите да пренасочат основните потоци към Гърция по сухопътен коридор, който, макар че е по-заобиколен, се смята за по-лесен.
Проблемите с имигрантите предизвикваха сериозно напрежение в отношенията между Гърция и Турция. По време на посещението на турския премиер в Атина през май 2010 г. беше подписано споразумение за реадмисия.
Грижите на гърците с нелегалните имигранти не са от вчера. Около 90 на сто от нелегалния трафик на имигранти преминава именно през гръцка територия и това води до огромни финансови разходи за страната. Нещо, което в момент на огромна финансова криза, Гърция едва ли може да преглътне лесно. Върховният комисариат на ООН за бежанците нерядко е напомнял на властите в Атина техните задължения към търсещите убежище. Критики са отправяни и от правозащитни организации заради отношението към имигрантите, които били настанявани в претъпкани центрове или полицейски участъци. По-голямата част от задържаните нелегални имигранти биват освобождавани и принудени да напуснат гръцката територия. Немалко от влезлите незаконно се опитват да продължат нелегално към други западни страни. Трета част от имигрантите остават в Гърция. Тъй като са без дом и препитание, те стават лесна плячка за престъпните групировки.
Европейската комисия изрази мнението, че стената, планирана от гърците, няма да реши проблема с нелегалната имиграция и разкритикува Гърция.

Проблемите на Европа

Много е вероятно полемиката за построяването на стената по границата да е предизвикана, за да се обърне по-сериозно внимание на проблема. Имигрантската вълна от Изток е сериозен проблем не само за Гърция, но и за други европейски страни. Западноевропейските държави отдавна недоволстват, че основният поток от нелегално влизащи в страните им бежанци идва от Югоизточна Европа. Гръцката страна отдавна иска промяна в правилата за реадмисия, според които заловените в Западна Европа имигранти трябва да се върнат по обратния път през Гърция.
В Западна Европа също се засилват настроенията срещу имигрантите от Третия свят, идващи от Турция. На среща в испанския град Толедо френският министър на емиграцията Ерик Бесон определи нелегалната имиграция от Турция като неконтролируема, защото според него турската територия явно се е превърнала в транзитна и това поставя Гърция под тежък натиск.
През април м. г. германският канцлер Ангела Меркел постави открито въпроса за интеграцията на близо 2,5 милиона турски имигранти. Искането на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Германия да бъдат открити турски гимназии също предизвика спорове. Ангела Меркел възрази и поиска турските имигранти да се обучават на немски език. Турската общност в Гермация от години отказва да научи местния език, живее в затворени общности и отказва да се интегрира към западноевропейския начин на живот. Според публикации в западната преса има имигранти, които живеят в Германия от десетилетия, но все още не могат да говорят на немски. В германското общество съществува силно притеснение заради това, че момичетата биват принуждавани да се женят за избран от родителите им жених, противно на волята им, както и заради т. нар. престъпления на честта. В същото време немският канцлер изрази притеснение, защото повечето от емигрантите, които завършват университети в Германия, след това се завръщат в родните си страни.
Недоволства има и в Италия, която е включена в южния маршрут за прехвърляне на нелегални имигранти. През 2009 г. страната отчете над два милиона легално прети чужди граждани. Незаконно проникващите бежанци от Третия свят са проблем и за Франция. В края на 2009 г. френският министър на труда Ксавие Даркос обяви, че стойността на труда на нелегалните имигранти в страната е достигнала до 60 милиарда евро, което е 4% от БВП. Проблемът е, че нито работниците, нито работодателите плащат данъци и социални осигуровки. Това принуди френските власти да поискат затваряне на фирми, за които се докаже, че наемат нелегални имигранти. През миналия месец министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо призова префектите да проявят твърдост и да увеличат броя на експулсираните незаконно пребиваващи в страната чужденци.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ