04 Декември 2021събота04:29 ч.

Разговор

Стефан Сабрутев: Смолян ще се превърне в Национален център на здравето

И пътища да правим, и проекти да развиваме, хора са нужни, за да съживим региона, казва кандидатът на БСП за кмет

/ брой: 196

автор:Ростислава Иванова

visibility 2577

Стефан Сабрутев е роден през 1970 г. в Смолян. Има висше образование - "Екология и опазване на околната среда". Женен, с двама сина. От 20 години има собствен бизнес в сферата на търговията със строителни материали и дървопреработването. Два мандата общински съветник в Смолян.

- Господин Сабрутев, за втори път, с подкрепата на БСП, се кандидатирате за кмет на Смолян. Какво ви кара да вярвате, че ще спечелите? 

- Като общински съветник винаги съм отстоявал мнението на съгражданите си и съм се борил за решаване на проблемите на общината. През последните 4 години сегашната власт продължи да харчи общински пари без цел и посока, продължи неправомерните си действия с обществените поръчки и пропусна много ключови възможности за Смолян. Вторият мандат на ГЕРБ се отрази тежко на общината ни. Влизам отново в надпреварата за кмет, защото искам да променя модела на управление, който да е напълно прозрачен и достъпен за съгражданите ни.

- Защо сте подходящия кандидат на левицата? 

- С екипа ми изградихме ясна визия за бъдещето на община Смолян за поне 10 години напред във времето във всички сфери - икономика, благоустрояване, финанси, социална дейност и здравеопазване, култура и спорт. Който ме познава и е работил с мен, знае, че съм човек, който твърдо отстоява позицията си и не се отказва, докато не изпълни думата си. Да поемеш отговорността за бъдещето на толкова много хора е изключително сериозна стъпка, но аз се чувствам подготвен - доказал съм го във всичките години с работата си като общински съветник. 

- Какво допринесохте за града като общински съветник?

- Никога не съм гласувал и действал от лични интереси. Сегашният управляващ господин Мелемов още в началото на първия си мандат, преди 8 години, бе подготвил докладна, с която да закрие местния фолкорен ансамбъл "Родопа". Нашата група от съветници се възпротиви, надигна се и обществено недоволство, и процесът бе прекратен. Всички кандидати за общински съветници от БСП единодушно решихме, че тези от нас, които бъдат избрани, ще даряваме възнагражденията си във фонд за борба с демографската криза. Парите ще бъдат предоставени за инвитро процедури, стипендии за учащи се, помощи за хората в нужда. Обезлюдяването е най-сериозният проблем. Защото и пътища да правим, и проекти да развиваме, нужни са хора, за да съживим отново община Смолян.

- Като частен предприемач участвали ли сте в обществени поръчки?

- Ангажирани сме по обществени поръчки в цялата страна, но откакто съм общински съветник не участвам в поръчки на община Смолян. Правил съм го, когато не съм бил на тази длъжност. Фирмата, която управлявам, е най-голямата за търговия със строителни материали в областта. В нея работят около 60 души и сме фактор на този пазар. За да не ме обвинят в конфликт на интереси, при кандидатурата ми преди 4 години след един по-остро заден въпрос, приложих справка за търговските ми отношения в община Смолян за последните 10 години. Готов съм и сега да го направя. Освен, че никога не съм злоупотребил с общински финансови ресурси, съм един от най-големите постоянни дарители, включително и на кметства в общината, оставени без никакви средства от властта. Съдействал съм на различни институции, храмови настоятелства, пенсионерски клубове, на всеки нуждаещ се. 

- Кои са приоритетите в управленската ви програма, изхождайки от проблемите на Смолян?

- Най-критично е финансовото положение на общината - сметките й са блокирани, водят се дела срещу нея, които най-вероятно ще загуби. Наложени са й десетки санкции от МРРБ по европрограми за над 500 000 лв. С екипа ми ще продължим да поддържаме добър диалог между общината и местния бизнес. Стратегия за създаване на биоземеделие на чисти и екологични местни продукти, създаването на марка "Произведено в Смолян", както и активна реклама и популяризиране на родния край като целогодишна туристическа дестинация, са част от програмата ни. Ще създадем общинска фирма за комунални услуги, почистване и озеленяване, а за облика на Смолян, съвместно с местната камара на архитектите и тази на инженерите, инициираме да бъде изграден нов архитектурен код, създаден спрямо спецификата на града, кварталите и селата. Ще търсим стратегически инвеститори, а общината ще кандидатства по проекти за подобряване на инфраструктурната среда в цялата област. Имаме и първи стъпки за трайно и хуманно решаване на проблема с бездомните кучета. Ще имаме денонощна аптека, безплатни очни, ортопедични и дентални прегледи за всички първокласници в общината и безплатна детска кухня. Ще подпомагаме пенсионерските клубове, ще възстановим изнесеното обучение на медицински сестри в Смолян, ще подпомагаме финансово и с жилища младите лекари. Целта ми е Смолян да се превърне в "Национален център на здравето". Проектът е на приятеля на Смолянския край д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", председател на Пловдивското лекарско общество, създател и ежегоден организатор от 22 години на Чиловите дни. Той никога не получи възможност за диалог с общината. Д-р Найденов има редица изследвания за Смолянско - с. Могилица е селището с най-много столетници в България, а с. Славейно е нарекъл "свещено място на българската медицина". Оттам е един от най-признаните клиницисти проф. Константин Чилов и още близо 80 лекари. Доктор Найденов има реални идеи за здравен туризъм и с екипа ми ще му помогнем да ги реализира.

Предвиждаме и публичен регистър на завършващите средно и висше образование в общината за нуждите на бизнеса от работна ръка. Ще развием културния календар и традициите, и ще възродим "Орфеевите празници". Ще създадем публичен регистър на всички имоти и ще внедрим всички електронни услуги в общинската администрация за улеснение на гражданите и фирмите. Ще върнем кметските наместници в малките населени места, за да бъдем по-близко до хората. 

- Кои са основните грешки на досегашната управа на Смолян?

- Липсата на прозрачност и диалог с хората. Сегашните управляващи властват така, сякаш никога няма да бъдат сменени. Но винаги идва "Видов ден" и всичко ще излезе наяве. Управляваше се с много неистини, с непрекъсната заблуда на хората. От 2012 г. насам ни повтаряха: "Всичко е наред, ние стабилизирахме финансово общината." Сегашният кмет на ГЕРБ и екипът му никога не са имали ясна визия какво да се случва и в инфраструктурата, и във всяка друга дейност. Всичко се прави на парче. Тичат и гасят пожари, както и сега преди изборите - разкъртват се улици, без да се знае кой работи по тях и кога това ще се случи. Асфалтира се върху пясък и трева, а догодина очакваме воден цикъл и всички тези процеси ще трябва да се случват отново. Предизборно се хвърлят средства, без да се знае кой после ще поеме отговорност. 

- Ще подмените ли администрацията си? 

- Със сигурност ще подменя ръководните постове, защото тези хора са служили на сегашната неефективна власт. Но всеки, който си върши съвестно работата, ще остане да работим за добруването на Смолян. За мен сегашната администрация не работи. 

- Какъв сте по характер?

- Комуникативен човек, разбирам се с хората без значение от политическата им принадлежност. Смятам за ценни качествата си, които затвърдих, изграждайки бизнеса си. Мога да поемам отговорност, да ръководя екип, да се трудя неуморно. Ценя добрите и смислени хора. Нищо в характера си не искам да променям.

- С какво се гордеете, от какво се срамувате?

- Гордея се, че успявам да реализирам мечтите си. Отдадох 20 години за развитието на бизнеса си и резултатите са налице. Тръгнах смело - без никакъв капитал, без гръб зад себе си. Винаги съм се борил сам. Разчитах на нюх, контакти и диалогичност, за да открия нишата, да се справя с трудностите и да пожъна успех. Имал съм и силни, и слаби моменти, но поглеждам голямата картина и в себе си виждам човека, който създаде първия хипермаркет в Смолян. Следващата ми голяма мечта е да видя в родния Смолян отново място, в което младите хора искат да се завръщат и да създават семейства, след като са завършили висшето си образование. Да градят бъдещето си тук. Не се срамувам от нищо.

- Богат човек ли сте?

- Нормален човек съм. Живея в наследствена къща от родителите си - семеен дом, нелуксозен, но уютен, каквито са много къщи в областта. Карам Lexus на 11 години и нямам намерение да сменям колата. Не се смятам за богат, но се старая да помагам на хората. 

- Какво правите в свободното си време?

- Риболовец и ловец съм. За съжаление предизборната кампания съвпадна с новия сезон, но ще го преглътна. Обичам дългите преходи в природата, с малкия син имаме няколко изкачени върха. Обичам българската естрада, дори пея, когато съм в настроение и заобиколен от близки хора. Обичам да съм със семейството си, с което се гордея. Със съпругата ми сме женени от 26 години, имаме двама сина. Тя работи в регионалната библиотека на Смолян. Щастлив съм, че големият ми син гради собствен бизнес в Смолян, помагам му със съвети и опит. По-малкият учи в местната природоматематическа гимназия. 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ